PrzepisDania główneZawsze na obiad po grzybobraniu. Ten sos pasuje do makaronu, placków i mięsa

Zawsze na obiad po grzybobraniu. Ten sos pasuje do makaronu, placków i mięsa

Fenomenalny aromat leśnych grzybów duszonych razem z cebulą dobiegający z kuchni to niechybny znak, że właśnie jakiś grzybiarz wrócił z grzybobrania. Zanim bowiem borowiki i inne dary lasu trafią do suszenia, mrożenia czy marynowania, należy tradycyjnie przygotować pełen smaku grzybowy sos. Tradycji musi stać się zadość.

Sos grzybowy
Sos grzybowy
Źródło zdjęć: © Canva | Jan Mach

Sos grzybowy na śmietanie można nazwać naszym sezonowym specjałem narodowym. W każdym domu grzybiarza po powrocie z lasu pachnie smażoną cebulą i duszonymi grzybami. Mięso nie będzie potrzebne, bo to właśnie sos zagra pierwsze skrzypce. Czego chcieć więcej?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brzoskwinie pieczone z cynamonem i kruszonką

Jak zrobić prosty sos grzybowy?

Sos ze świeżych grzybów nie wymaga dopieszczania. Wystarczy sól, pieprz i nieco natki pietruszki, której świeżość bardzo dobrze działa na lekko ciężkie nuty grzybów zatopionych w śmietanowym sosie. Z kolei rzeczona śmietana wedle gustu może być kwaśna lub słodka. I jedna, i druga spisze się na medal.

Bardziej wprawieni w grzybowe specjały mogą wypróbować duszenia darów lasu w winie (w przepisie wystarczy uwzględnić wino zamiast wody). Wino wspaniałe podkreśla pełen umami smak grzybów. Podduś je przez chwilę w lekkim białym winie, a efekty cię zaskoczą.

Sos grzybowy pasuje do wielu dań
Sos grzybowy pasuje do wielu dań © Canva | gyro

Prosty przepis na sos grzybowy na śmietanie

Składniki:

  • 300 g grzybów leśnych (np. borowiki, kurki),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 125 ml śmietanki 30 proc.,
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • oliwa + masło klarowane do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Grzyby oczyść z brudu. Staraj się ich nie trzymać zbyt długo w wodzie, ponieważ staną się miękkie i gąbczaste.
  2. Większej okazy pokrój na kawałki. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Na patelni rozgrzej po łyżce oliwy i masła klarowanego. Zeszklij cebulę, a kiedy zrobi się złota, dodaj czosnek. Smaż całość 2 minuty. Pilnuj, by czosnek się nie spalił.
  4. Do cebuli dodaj łyżkę masła i pokrojone grzyby. Zwiększ ogień i smaż całość przez ok. 5 minut, cały czas mieszając, by grzyby stały się rumiane z każdej strony.
  5. Następnie dodaj wodę i podduś chwilę grzyby, by zmiękły.
  6. Po tym dodaj śmietankę (słodkiej śmietany nie musisz hartować). Zagotuj całość, dopraw solą i pieprzem, posyp natką pietruszki świeżo posiekaną.
  7. Tak przygotowany sos grzybowy możesz dodać do placków ziemniaczanych, podać z ziemniakami, mięsem lub w zapiekance.

Wybrane dla Ciebie