Zawsze na obiad po grzybobraniu. Ten sos pasuje do makaronu, placków i mięsa

Fenomenalny aromat leśnych grzybów duszonych razem z cebulą dobiegający z kuchni to niechybny znak, że właśnie jakiś grzybiarz wrócił z grzybobrania. Zanim bowiem borowiki i inne dary lasu trafią do suszenia, mrożenia czy marynowania, należy tradycyjnie przygotować pełen smaku grzybowy sos. Tradycji musi stać się zadość.

Sos grzybowy Sos grzybowy
Źródło zdjęć: © Canva | Jan Mach

Sos grzybowy na śmietanie można nazwać naszym sezonowym specjałem narodowym. W każdym domu grzybiarza po powrocie z lasu pachnie smażoną cebulą i duszonymi grzybami. Mięso nie będzie potrzebne, bo to właśnie sos zagra pierwsze skrzypce. Czego chcieć więcej?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brzoskwinie pieczone z cynamonem i kruszonką

Jak zrobić prosty sos grzybowy?

Sos ze świeżych grzybów nie wymaga dopieszczania. Wystarczy sól, pieprz i nieco natki pietruszki, której świeżość bardzo dobrze działa na lekko ciężkie nuty grzybów zatopionych w śmietanowym sosie. Z kolei rzeczona śmietana wedle gustu może być kwaśna lub słodka. I jedna, i druga spisze się na medal.

Bardziej wprawieni w grzybowe specjały mogą wypróbować duszenia darów lasu w winie (w przepisie wystarczy uwzględnić wino zamiast wody). Wino wspaniałe podkreśla pełen umami smak grzybów. Podduś je przez chwilę w lekkim białym winie, a efekty cię zaskoczą.

Sos grzybowy pasuje do wielu dań
Sos grzybowy pasuje do wielu dań © Canva | gyro

Prosty przepis na sos grzybowy na śmietanie

Składniki:

  • 300 g grzybów leśnych (np. borowiki, kurki),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 125 ml śmietanki 30 proc.,
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • oliwa + masło klarowane do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Grzyby oczyść z brudu. Staraj się ich nie trzymać zbyt długo w wodzie, ponieważ staną się miękkie i gąbczaste.
  2. Większej okazy pokrój na kawałki. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Na patelni rozgrzej po łyżce oliwy i masła klarowanego. Zeszklij cebulę, a kiedy zrobi się złota, dodaj czosnek. Smaż całość 2 minuty. Pilnuj, by czosnek się nie spalił.
  4. Do cebuli dodaj łyżkę masła i pokrojone grzyby. Zwiększ ogień i smaż całość przez ok. 5 minut, cały czas mieszając, by grzyby stały się rumiane z każdej strony.
  5. Następnie dodaj wodę i podduś chwilę grzyby, by zmiękły.
  6. Po tym dodaj śmietankę (słodkiej śmietany nie musisz hartować). Zagotuj całość, dopraw solą i pieprzem, posyp natką pietruszki świeżo posiekaną.
  7. Tak przygotowany sos grzybowy możesz dodać do placków ziemniaczanych, podać z ziemniakami, mięsem lub w zapiekance.
Wybrane dla Ciebie
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania