Kiszka nie popęka. Prosty trik i danie z Podlasia wyjdzie idealnie

Kiszka ziemniaczana to tradycyjna potrawa na Podlasiu, która cieszy się niesłabnącą popularnością w całej Polsce. Często jednak w trakcie obróbki termicznej delikatna osłonka z jelita pęka, a tym samym smakowite wnętrze wylewa się i psuje doznania z jedzenia. Co zrobić, żeby kiszka ziemniaczana zachowała swój kształt? Okazuje się, że liczy się jeden detal.

Kiszka ziemniaczanaKiszka ziemniaczana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Choć podstawowy przepis na kiszkę ziemniaczaną jest stosunkowo prosty, w różnych rejonach Podlasia można spotkać inne warianty tego dania. Na przykład niektóre gospodynie do farszu dodają grzyby, zarówno świeże, jak i suszone, co nadaje kiszce wyjątkowego aromatu. Inne przepisy zamiast boczku wykorzystują kawałki kiełbasy, co również wpływa na smak i konsystencję potrawy. Bez względu na sposób przygotowania, kiszka ziemniaczana pozostaje symbolem polskiej tradycji kulinarnej. Nie ma jednak nic gorszego, jak popękane kawałki kiszki.

Sekrety przygotowywania kiszki ziemniaczanej

Tradycyjna kiszka ziemniaczana to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni podlaskiej. Przygotowuje się ją z surowych ziemniaków, cebuli i boczku, a następnie piecze w jelitach wieprzowych. Żeby kiszka nie popękała, kluczowe jest właściwe przygotowanie składników. Najpierw flaki muszą być dokładnie umyte i namoczone przez około dwie godziny. Następnie, podczas nadziewania, trzeba unikać nadmiernego naciągania jelit, co najczęściej prowadzi do ich pęknięcia w trakcie pieczenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone ziemniaki Hasselback z warzywami. Danie, które podbije twoje kubki smakowe

Przepis na kiszkę ziemniaczaną. Tradycyjne składniki i przyprawy

Kiszka ziemniaczana to danie, które zasługuje na specjalne miejsce w polskiej kuchni. Dobrze doprawiony, kremowy farsz nadziewa się w około 1 kg jelit wieprzowych. Kluczowy składnik ziemniaki — najlepiej jest zetrzeć i odstawić, a następnie odcisnąć z nich nadmiar wody.

Składniki:

  • 3,5 kg ziemniaków,
  • 4 cebule,
  • 700 g wędzonego boczku (lub mieszanki boczku i dobrej kiełbasy),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki mąki,
  • garść majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie farszu zaczyna się od starcia ziemniaków, dwóch cebul i czosnku.
  2. Następnie dodaje się sól, pieprz, majeranek i mąkę, dokładnie mieszając wszystkie składniki.
  3. Boczek z pozostałą cebulą należy podsmażyć na patelni i dodać do masy ziemniaczanej po przestudzeniu.
  4. Farsz nadziewa się w jelito — aby kiszka nie popękała, należy to robić z wyczuciem, nie przesadzając z ilością. Tak przygotowaną kiszkę zapieka się lekko natłuszczoną, przez ok. 30 minut w 170 stopniach C.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥