Zauważył na drzewie i był przeszczęśliwy. Po usmażeniu smakowały jak kurczak

Świat grzybów zdecydowanie kryje smaki, które wielu osobom się nie śniły. Podczas leśnych spacerów warto rozglądać się nie tylko za kurkami, maślakami, borowikami i podgrzybkami. Na pniach rośnie jeden okaz, który pokochasz od razu po przygotowaniu.

Żółciak siarkowy nazywany jest "leśnym kurczakiem"Żółciak siarkowy nazywany jest "leśnym kurczakiem"
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Na Facebooku pojawił się post użytkownika, który znalazł nietypowy grzyb nazywany "kurczakiem" z lasu. Ten żółto-pomarańczowy grzyb, rosnący na drzewach liściastych, można przygotować tak, że smakuje jak wspomniany kurczak. Brzmi dość nieprawdopodobnie, ale po spróbowaniu wszystko staje się jasne. Ilość umami, czyli tzw. "mięsnego" smaku w grzybach jest naprawdę spora, a w tym przypadku w połączeniu z odpowiednią konsystencją, zamienia żółciaka w leśnego kurczaka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczne rogaliki śniadaniowe. Wychodzą za każdym razem

Rozglądaj się za tym grzybem

Żółciaka siarkowego można znaleźć głównie na drzewach takich jak dęby czy kasztanowce, zwłaszcza od maja do lipca, ale młodsze owoce można napotkać również jesienią, więc warto mieć oczy szeroko otwarte na grzybobraniu. Grzyb ten wyróżnia się wielkością od 10 do 50 cm średnicy oraz intensywnym żółto-pomarańczowym kolorem. Ważne jest, aby zbierać tylko młode okazy, ponieważ starsze są twarde i niejadalne. Przed zerwaniem warto sprawdzić miękkość spodu kapelusza.

Żółciak siarkowy zwany kurczakiem z drzewa
Żółciak siarkowy zwany kurczakiem z drzewa © Pixabay

Młode owocniki mają intensywnie żółtą barwę, która z wiekiem blednie. Starsze okazy często są bardziej pomarańczowe lub białe. Oprócz spodu kapelusza warto zwrócić uwagę na całą strukturę grzyba. Młode żółciaki są miękkie i soczyste, starsze stają się twarde i łykowate. Zawsze dokładnie oglądaj grzyba i w razie wątpliwości skonsultuj się z ekspertem.

Nie należy zbierać żółciaka siarkowego rosnącego na cisie, ponieważ istnieje ryzyko, że grzyb wchłonie toksyczne substancje z drzewa.

Jak wykorzystać żółciaka w kuchni

Żółciak siarkowy to ciekawy grzyb, który może być ciekawą alternatywą dla mięsa. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i chcesz spróbować czegoś nowego, warto go poszukać w lesie (oczywiście, jeśli wiesz, jak go rozpoznać) i przygotować pyszne danie.

Żółciak siarkowy
Żółciak siarkowy © Canva | altocumulus

Przed użyciem żółciaka siarkowego należy go obgotować przez 10-20 minut. Pomimo wydzielania nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania, grzyb ten świetnie nadaje się na tarty, pasztety czy kotlety. Można go także panierować i smażyć jak klasyczne kotlety. To świetny zamiennik dla kurczaka, który urozmaici twoją dietę.

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji