NewsyW Polsce w końcu pokazał się niezwykły grzyb. Doświadczeni grzybiarze będą zachwyceni

W Polsce w końcu pokazał się niezwykły grzyb. Doświadczeni grzybiarze będą zachwyceni

Maślak dęty
Maślak dęty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

22.09.2023 16:01

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W polskich lasach, oprócz popularnych kurek, borowików i kani, można znaleźć także mniej znane gatunki grzybów. Ostatnio, Marianna Kasperczyk, autorka profilu pieprznik.pl, podzieliła się na TikToku niezwykłym znaleziskiem - maślakiem dętym.

W polskich lasach pojawił się niezwykły grzybmaślak dęty. To rzadki gatunek, który jest jadalny, ale nie należy do najsmaczniejszych. Doświadczeni grzybiarze będą zachwyceni tym znaleziskiem.

Maślak dęty (Suillus cavipes) to rzadki grzyb, który w polskich lasach widywany jest od lipca do października. Rośnie przede wszystkim w górach, ale można natknąć się na niego również na terenach nizinnych. Maślak dęty spotykany jest zawsze w towarzystwie modrzewi, z którymi tworzy mikoryzę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Marianna Kasperczyk, znana jako autorka bloga pieprznik.pl, podzieliła się swoim niezwykłym znaleziskiem na TikToku. Pokazała maślaka dętego i zwróciła uwagę na jego wyjątkowy charakter oraz potrzebę ochrony tego gatunku.

Nowy grzyb w polskich lasach: Jak rozpoznać maślaka dętego?

Maślak dęty ma charakterystyczny wygląd. Kapelusz ma średnicę od 4 do 12 cm i jest pokryty łuskami w kolorze żółtym lub czerwono-brązowym. Rurki są krótkie i nieco zbiegają na trzon. Trzon ma wysokość od 4 do 10 cm i jest pusty w środku. Miąższ jest żółtawy, gąbczasty i ma przyjemny zapach.

Maślak dęty jest jadalny, ale nie należy do najsmaczniejszych. Grzybiarze twierdzą, że ma kwaśny smak, który po obróbce termicznej staje się gorzki. Maślak dęty można jeść na surowo, gotować, smażyć lub dusić.

Maślak dęty jest rzadkim i cennym grzybem. Warto go chronić i nie zbierać w nadmiarze.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także