W Polsce w końcu pokazał się niezwykły grzyb. Doświadczeni grzybiarze będą zachwyceni

W polskich lasach, oprócz popularnych kurek, borowików i kani, można znaleźć także mniej znane gatunki grzybów. Ostatnio, Marianna Kasperczyk, autorka profilu pieprznik.pl, podzieliła się na TikToku niezwykłym znaleziskiem - maślakiem dętym.

Maślak dętyMaślak dęty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

W polskich lasach pojawił się niezwykły grzybmaślak dęty. To rzadki gatunek, który jest jadalny, ale nie należy do najsmaczniejszych. Doświadczeni grzybiarze będą zachwyceni tym znaleziskiem.

Maślak dęty (Suillus cavipes) to rzadki grzyb, który w polskich lasach widywany jest od lipca do października. Rośnie przede wszystkim w górach, ale można natknąć się na niego również na terenach nizinnych. Maślak dęty spotykany jest zawsze w towarzystwie modrzewi, z którymi tworzy mikoryzę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne mielone z piekarnika. Świetna alternatywa dla klasycznych kotletów

Marianna Kasperczyk, znana jako autorka bloga pieprznik.pl, podzieliła się swoim niezwykłym znaleziskiem na TikToku. Pokazała maślaka dętego i zwróciła uwagę na jego wyjątkowy charakter oraz potrzebę ochrony tego gatunku.

Nowy grzyb w polskich lasach: Jak rozpoznać maślaka dętego?

Maślak dęty ma charakterystyczny wygląd. Kapelusz ma średnicę od 4 do 12 cm i jest pokryty łuskami w kolorze żółtym lub czerwono-brązowym. Rurki są krótkie i nieco zbiegają na trzon. Trzon ma wysokość od 4 do 10 cm i jest pusty w środku. Miąższ jest żółtawy, gąbczasty i ma przyjemny zapach.

Maślak dęty jest jadalny, ale nie należy do najsmaczniejszych. Grzybiarze twierdzą, że ma kwaśny smak, który po obróbce termicznej staje się gorzki. Maślak dęty można jeść na surowo, gotować, smażyć lub dusić.

Maślak dęty jest rzadkim i cennym grzybem. Warto go chronić i nie zbierać w nadmiarze.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem