W Polsce w końcu pokazał się niezwykły grzyb. Doświadczeni grzybiarze będą zachwyceni

W polskich lasach, oprócz popularnych kurek, borowików i kani, można znaleźć także mniej znane gatunki grzybów. Ostatnio, Marianna Kasperczyk, autorka profilu pieprznik.pl, podzieliła się na TikToku niezwykłym znaleziskiem - maślakiem dętym.

Maślak dętyMaślak dęty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

W polskich lasach pojawił się niezwykły grzybmaślak dęty. To rzadki gatunek, który jest jadalny, ale nie należy do najsmaczniejszych. Doświadczeni grzybiarze będą zachwyceni tym znaleziskiem.

Maślak dęty (Suillus cavipes) to rzadki grzyb, który w polskich lasach widywany jest od lipca do października. Rośnie przede wszystkim w górach, ale można natknąć się na niego również na terenach nizinnych. Maślak dęty spotykany jest zawsze w towarzystwie modrzewi, z którymi tworzy mikoryzę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne mielone z piekarnika. Świetna alternatywa dla klasycznych kotletów

Marianna Kasperczyk, znana jako autorka bloga pieprznik.pl, podzieliła się swoim niezwykłym znaleziskiem na TikToku. Pokazała maślaka dętego i zwróciła uwagę na jego wyjątkowy charakter oraz potrzebę ochrony tego gatunku.

Nowy grzyb w polskich lasach: Jak rozpoznać maślaka dętego?

Maślak dęty ma charakterystyczny wygląd. Kapelusz ma średnicę od 4 do 12 cm i jest pokryty łuskami w kolorze żółtym lub czerwono-brązowym. Rurki są krótkie i nieco zbiegają na trzon. Trzon ma wysokość od 4 do 10 cm i jest pusty w środku. Miąższ jest żółtawy, gąbczasty i ma przyjemny zapach.

Maślak dęty jest jadalny, ale nie należy do najsmaczniejszych. Grzybiarze twierdzą, że ma kwaśny smak, który po obróbce termicznej staje się gorzki. Maślak dęty można jeść na surowo, gotować, smażyć lub dusić.

Maślak dęty jest rzadkim i cennym grzybem. Warto go chronić i nie zbierać w nadmiarze.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Polacy omijają w sklepie, bo nie wiedzą, jak użyć. Usuwa toksyny i wspiera jelita jak kiszona kapusta
Polacy omijają w sklepie, bo nie wiedzą, jak użyć. Usuwa toksyny i wspiera jelita jak kiszona kapusta