W Polsce w końcu pokazał się niezwykły grzyb. Doświadczeni grzybiarze będą zachwyceni

W polskich lasach, oprócz popularnych kurek, borowików i kani, można znaleźć także mniej znane gatunki grzybów. Ostatnio, Marianna Kasperczyk, autorka profilu pieprznik.pl, podzieliła się na TikToku niezwykłym znaleziskiem - maślakiem dętym.

Maślak dętyMaślak dęty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

W polskich lasach pojawił się niezwykły grzybmaślak dęty. To rzadki gatunek, który jest jadalny, ale nie należy do najsmaczniejszych. Doświadczeni grzybiarze będą zachwyceni tym znaleziskiem.

Maślak dęty (Suillus cavipes) to rzadki grzyb, który w polskich lasach widywany jest od lipca do października. Rośnie przede wszystkim w górach, ale można natknąć się na niego również na terenach nizinnych. Maślak dęty spotykany jest zawsze w towarzystwie modrzewi, z którymi tworzy mikoryzę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne mielone z piekarnika. Świetna alternatywa dla klasycznych kotletów

Marianna Kasperczyk, znana jako autorka bloga pieprznik.pl, podzieliła się swoim niezwykłym znaleziskiem na TikToku. Pokazała maślaka dętego i zwróciła uwagę na jego wyjątkowy charakter oraz potrzebę ochrony tego gatunku.

Nowy grzyb w polskich lasach: Jak rozpoznać maślaka dętego?

Maślak dęty ma charakterystyczny wygląd. Kapelusz ma średnicę od 4 do 12 cm i jest pokryty łuskami w kolorze żółtym lub czerwono-brązowym. Rurki są krótkie i nieco zbiegają na trzon. Trzon ma wysokość od 4 do 10 cm i jest pusty w środku. Miąższ jest żółtawy, gąbczasty i ma przyjemny zapach.

Maślak dęty jest jadalny, ale nie należy do najsmaczniejszych. Grzybiarze twierdzą, że ma kwaśny smak, który po obróbce termicznej staje się gorzki. Maślak dęty można jeść na surowo, gotować, smażyć lub dusić.

Maślak dęty jest rzadkim i cennym grzybem. Warto go chronić i nie zbierać w nadmiarze.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości