Zamiast do herbaty dodaję do marynowanych grzybów. Smak chwaliła nawet teściowa

Grzyby marynowane można przygotować na wiele różnych sposobów, ale zazwyczaj stawiamy na sprawdzoną klasykę, która wszystkim smakuje i zawsze się udaje. Niekiedy warto jednak pozwolić sobie na nieco szaleństwa w kuchni. Grzybki w słodkiej zalewie właśnie takie są - łączą klasykę z lekkim twistem.

Grzybki marynowane na słodko Grzybki marynowane na słodko
Źródło zdjęć: © Canva | mholka

Słodka zalewa do grzybów marynowanych to specjał, który kojarzę z dzieciństwa. Pamiętam, że grzybki na słodko znikały ze stołu jeszcze przed tymi mocno octowymi. Jednym ze składników marynowanych na słodko grzybów był rzecz jasna cukier, jednak niekiedy zamiast niego do zalewy trafiał miód. To patent mojej babci, który sprawdza się do dzisiaj. Nawet teściowa pochwali tak przygotowane grzybki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Grzyby marynowane na słodko. Zlewa z miodem bije inne na głowę

Grzyby marynowane na słodko robię z przepisu babci. Pamiętam, że seniorka do zalewy dodawała kilka łyżek miodu. Jesienią i zimą miód był obecny w domu babci obowiązkowo, bo - ze względu na to, że to naturalny antybiotyk - bardzo ceniła jego właściwości. Niestety wysoka temperatura zalewy pozbawi miód większości dobroczynnych składników, ale pozostanie za to nieoceniony smak. Dlatego zalewę na słodko do marynowanych grzybów najlepiej przygotować z miodu lipowego (uważanego za najsmaczniejszy z miodów), ze spadzi iglastej (intensywny, aromatyczny) lub wrzosowego, typowego dla jesiennego okresu.

Zanim jednak wrzucisz grzyby do słoika, pamiętaj, by je obgotować. Dzięki temu zmiękną, będą łatwiej strawne i nie przejdą gorzkim smakiem. W przypadku młodych owocników wystarczy 10 minut, starsze powinny spędzić w wodzie 15-20 minut.

Marynowane grzyby na słodko
Marynowane grzyby na słodko © Canva | jirkaejc

Przepis na grzyby marynowane na słodko z miodem. Przepis

Składniki:

  • 2 kg ulubionych grzybów, np. prawdziwków,
  • 4 szklanki wody,
  • szklanka octu 10 proc.,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 łyżki miodu,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki soli,
  • 6 lisków laurowych,
  • 1 łyżka ziela angielskiego.

Przygotowanie:

  1. Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Pamiętaj, by nie moczyć ich w wodzie, a jedynie opłukać, a następnie dokładnie osuszyć.
  2. Grzyby wrzuć do gorącej, osolonej wody i gotuj 15-20 minut. Po tym czasie przełóż grzyby na sito i odstaw do odsączenia.
  3. Wodę wymieszaj z octem, dodaj cukier, miód, olej rzepakowy, sól i liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość zagotuj i gotuj ok. 10 minut.
  4. Grzyby przełóż do wyparzonych słoików i zalej zalewą razem z przyprawami.
  5. Słoiki zakręć i pasteryzuj od ciepłej wody przez 10 minut.
  6. Gotowe odstaw na 24 godziny do ostudzenia do góry dnem.
  7. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji