PoradyZanim zamrozisz grzyby, koniecznie zrób 1 rzecz. Potem sobie podziękujesz

Zanim zamrozisz grzyby, koniecznie zrób 1 rzecz. Potem sobie podziękujesz

Jakie grzyby można mrozić?
Jakie grzyby można mrozić?
Źródło zdjęć: © Canva | nobtis

03.10.2024 14:39

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Mrożenie to świetna metoda na przedłużenie świeżości produktów, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, jak właściwie mrozić grzyby, aby ich smak i aromat pozostały niezmienione. Kluczowa jest jedna czynność.

Sezon grzybowy to doskonała chwila na zrobienie zapasu grzybów, aby móc cieszyć się nimi podczas zimowych miesięcy. Wielu z nas decyduje się na ich mrożenie, co umożliwia delektowanie się grzybowymi potrawami podczas świąt lub w późniejszym terminie. Jednakże nie każdy wie, jak prawidłowo przeprowadzić ten proces.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy powinno się mrozić surowe grzyby?

Mrożenie grzybów nie obniża ich wartości odżywczych ani walorów smakowych. Przechowywanie ich w zamrażarce pozwala przedłużyć trwałość i przygotowywać dania z ich dodatkiem poza sezonem. Ale czy surowe grzyby nadają się do mrożenia? Czy wszystkie rodzaje grzybów mogą być mrożone?

Grzyby, takie jak borowiki, gąski, kanie, kurki, rydze, podgrzybki i maślaki nadają się do mrożenia, ale trzeba jednak przestrzegać jednej zasady – do mrożenia surowego nadają się jedynie grzyby bez blaszek (do tej grupy należą m.in. borowiki, podgrzybki, maślaki czy kozaki). Po dokładnym oczyszczeniu i osuszeniu mogą być one od razu umieszczone w zamrażarce. Grzyby z blaszkami (kurki, rydze czy kanie) powinny być obgotowane lub zblanszowane przed zamrożeniem.

Zrób to, zanim zamrozisz grzyby
Zrób to, zanim zamrozisz grzyby © Canva | DGM007

Jak prawidłowo mrozić grzyby?

Istnieją dwa sposoby mrożenia grzybów. Grzyby bez blaszek nie wymagają specjalnego przygotowania przed umieszczeniem w zamrażarce. Natomiast grzyby z blaszkami należy najpierw obgotować przez 5-10 minut bądź zblanszować – w tym celu wrzuca się je do wrzącej, osolonej wody na 3 minuty, a następnie odcedza i polewa zimną wodą. Po dokładnym osuszeniu grzyby można mrozić.

Obgotowywanie lub blanszowanie grzybów przed mrożeniem pomaga zachować ich smak i strukturę. Grzyby z blaszkami mają tendencję do nabierania gorzkiego smaku po zamrożeniu. Ponadto mrożone grzyby z blaszkami tracą sprężystość z powodu tworzących się kryształków lodu, które niszczą ich strukturę. To główne powody, dla których powinno się obgotować lub zblanszować grzyby blaszkowe przed zamrożeniem.