Zanim zamrozisz grzyby, koniecznie zrób 1 rzecz. Potem sobie podziękujesz

Mrożenie to świetna metoda na przedłużenie świeżości produktów, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, jak właściwie mrozić grzyby, aby ich smak i aromat pozostały niezmienione. Kluczowa jest jedna czynność.

Jakie grzyby można mrozić? Jakie grzyby można mrozić?
Źródło zdjęć: © Canva | nobtis

Sezon grzybowy to doskonała chwila na zrobienie zapasu grzybów, aby móc cieszyć się nimi podczas zimowych miesięcy. Wielu z nas decyduje się na ich mrożenie, co umożliwia delektowanie się grzybowymi potrawami podczas świąt lub w późniejszym terminie. Jednakże nie każdy wie, jak prawidłowo przeprowadzić ten proces.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krokiety ziemniaczane z pysznym sosem to przepis na tani obiad. Takie robiła moja babcia

Czy powinno się mrozić surowe grzyby?

Mrożenie grzybów nie obniża ich wartości odżywczych ani walorów smakowych. Przechowywanie ich w zamrażarce pozwala przedłużyć trwałość i przygotowywać dania z ich dodatkiem poza sezonem. Ale czy surowe grzyby nadają się do mrożenia? Czy wszystkie rodzaje grzybów mogą być mrożone?

Grzyby, takie jak borowiki, gąski, kanie, kurki, rydze, podgrzybki i maślaki nadają się do mrożenia, ale trzeba jednak przestrzegać jednej zasady – do mrożenia surowego nadają się jedynie grzyby bez blaszek (do tej grupy należą m.in. borowiki, podgrzybki, maślaki czy kozaki). Po dokładnym oczyszczeniu i osuszeniu mogą być one od razu umieszczone w zamrażarce. Grzyby z blaszkami (kurki, rydze czy kanie) powinny być obgotowane lub zblanszowane przed zamrożeniem.

Zrób to, zanim zamrozisz grzyby
Zrób to, zanim zamrozisz grzyby © Canva | DGM007

Jak prawidłowo mrozić grzyby?

Istnieją dwa sposoby mrożenia grzybów. Grzyby bez blaszek nie wymagają specjalnego przygotowania przed umieszczeniem w zamrażarce. Natomiast grzyby z blaszkami należy najpierw obgotować przez 5-10 minut bądź zblanszować – w tym celu wrzuca się je do wrzącej, osolonej wody na 3 minuty, a następnie odcedza i polewa zimną wodą. Po dokładnym osuszeniu grzyby można mrozić.

Obgotowywanie lub blanszowanie grzybów przed mrożeniem pomaga zachować ich smak i strukturę. Grzyby z blaszkami mają tendencję do nabierania gorzkiego smaku po zamrożeniu. Ponadto mrożone grzyby z blaszkami tracą sprężystość z powodu tworzących się kryształków lodu, które niszczą ich strukturę. To główne powody, dla których powinno się obgotować lub zblanszować grzyby blaszkowe przed zamrożeniem.

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji