PoradyZanim zamrozisz grzyby, koniecznie zrób 1 rzecz. Potem sobie podziękujesz

Zanim zamrozisz grzyby, koniecznie zrób 1 rzecz. Potem sobie podziękujesz

Mrożenie to świetna metoda na przedłużenie świeżości produktów, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, jak właściwie mrozić grzyby, aby ich smak i aromat pozostały niezmienione. Kluczowa jest jedna czynność.

Jakie grzyby można mrozić?
Jakie grzyby można mrozić?
Źródło zdjęć: © Canva | nobtis

Sezon grzybowy to doskonała chwila na zrobienie zapasu grzybów, aby móc cieszyć się nimi podczas zimowych miesięcy. Wielu z nas decyduje się na ich mrożenie, co umożliwia delektowanie się grzybowymi potrawami podczas świąt lub w późniejszym terminie. Jednakże nie każdy wie, jak prawidłowo przeprowadzić ten proces.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krokiety ziemniaczane z pysznym sosem to przepis na tani obiad. Takie robiła moja babcia

Czy powinno się mrozić surowe grzyby?

Mrożenie grzybów nie obniża ich wartości odżywczych ani walorów smakowych. Przechowywanie ich w zamrażarce pozwala przedłużyć trwałość i przygotowywać dania z ich dodatkiem poza sezonem. Ale czy surowe grzyby nadają się do mrożenia? Czy wszystkie rodzaje grzybów mogą być mrożone?

Grzyby, takie jak borowiki, gąski, kanie, kurki, rydze, podgrzybki i maślaki nadają się do mrożenia, ale trzeba jednak przestrzegać jednej zasady – do mrożenia surowego nadają się jedynie grzyby bez blaszek (do tej grupy należą m.in. borowiki, podgrzybki, maślaki czy kozaki). Po dokładnym oczyszczeniu i osuszeniu mogą być one od razu umieszczone w zamrażarce. Grzyby z blaszkami (kurki, rydze czy kanie) powinny być obgotowane lub zblanszowane przed zamrożeniem.

Zrób to, zanim zamrozisz grzyby
Zrób to, zanim zamrozisz grzyby © Canva | DGM007

Jak prawidłowo mrozić grzyby?

Istnieją dwa sposoby mrożenia grzybów. Grzyby bez blaszek nie wymagają specjalnego przygotowania przed umieszczeniem w zamrażarce. Natomiast grzyby z blaszkami należy najpierw obgotować przez 5-10 minut bądź zblanszować – w tym celu wrzuca się je do wrzącej, osolonej wody na 3 minuty, a następnie odcedza i polewa zimną wodą. Po dokładnym osuszeniu grzyby można mrozić.

Obgotowywanie lub blanszowanie grzybów przed mrożeniem pomaga zachować ich smak i strukturę. Grzyby z blaszkami mają tendencję do nabierania gorzkiego smaku po zamrożeniu. Ponadto mrożone grzyby z blaszkami tracą sprężystość z powodu tworzących się kryształków lodu, które niszczą ich strukturę. To główne powody, dla których powinno się obgotować lub zblanszować grzyby blaszkowe przed zamrożeniem.

Wybrane dla Ciebie