Makaron z kurkami w sosie śmietanowym. Prosty przepis na obiad
Makaron z kurkami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Przygotowanie jest bardzo proste, a smak tak wspaniały, że śmiało można serwować go nawet w restauracjach. Przygotowanie pysznego obiadu jest prostsze, niż myślisz.
05.08.2024 06:33
Chociaż grzyby kojarzą się z sezonem jesiennym, to kurki znaleźć można w polskich lasach już teraz. Kurki w lesie pojawiają się wraz z końcem czerwca i zbierać je można aż do później jesieni. Warto skorzystać z tego czasu w pełni i przygotować pyszne dania z grzybami w roli głównej. Przepis na makaron z kurkami jest naprawdę prosty i poradzą sobie z nim nawet ci, którzy w kuchni nie mają za dużego doświadczenia.
Makaron w sosie kurkowym - pomysł na prosty obiad
Kurki świetnie sprawdzą się jako dodatek do jajecznicy czy risotto. Można przygotować również śmietanowy sos z kurkami, który warto połączyć z makaronem, tworząc pyszne danie obiadowe. Kremowy sos smakuje tak dobrze, że aż ciężko powstrzymać się od wyjadania łyżką bezpośrednio z patelni.
Jak czyścić kurki?
Kurki, jak na grzyby leśne przystało, trzeba dobrze wyczyścić z pozostałości runa leśnego. Grzybów nie powinno się za długo moczyć, bo chłoną wodę jak gąbka. W rezultacie ich smak staje się mniej intensywny, a one same tracą jędrność.
Oczyścić kurki bez ryzyka utraty smaku lub właściwości można w prosty sposób. Wystarczy przełożyć je do miski i wymieszać wraz z mąką i solą. Następnie zalać na chwilę wrzątkiem, wymieszać i przełożyć do miski z zimną wodą i lodem. Kurki będą zahartowane, a ich smak zachowany.
Zobacz także
Makaron z kurkami i kurczakiem
Ten przepis łączy w sobie delikatność kurek z kremowym smakiem sosu śmietanowego. Aby danie było bardziej sycące, warto dodać filet z kurczaka lub indyka. Makaron z sosem kurkowym to pyszny i smaczny obiad, który zachwyca smakiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
Kurki:
- 250 g świeżych kurek,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- około 1.5 l gorącej wody.
Sos:
- 1 szalotka,
- 2 ząbki czosnku,
- 300 g fileta z piersi z indyka lub kurczaka,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- około 1 szklanka wody z makaronu,
- ⅓ szklanki natki pietruszki,
- 3 łyżki tartego parmezanu,
- około 300 ml śmietanki 30 proc.
Dodatki:
- 360 g makaronu, np. pappardelle lub tagliatelle,
- 4 łyżki tartego parmezanu,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Zacznij od oczyszczenia kurek. Przełóż je do miski, dodaj sól oraz mąkę i wymieszaj. Następnie do kurek wlej wrzątek, wymieszaj i przełóż grzyby do drugiej miski z zimną wodą z kostkami lodu. Następnie przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć. Grzyby nie powinny znajdować się zbyt długo w wodzie.
Krok 2. Szalotkę i czosnek drobno posiekaj, kurki pokrój w mniejsze kawałki. Filety z kurczaka lub indyka pokrój w kostkę. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zostawiając w garnku wodę, w której się gotował.
Krok 3. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmaż szalotkę. Gdy się zeszkli, dodaj również czosnek. Wrzuć pokrojone mięso, dopraw solą oraz pieprzem i podsmaż chwilę. Dorzuć pokrojone kurki i wlej wodę po makaronie.
Krok 4. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz ugotowany makaron i wymieszaj. Dodaj starty parmezan oraz śmietankę. W razie potrzeby dopraw dodatkowo pieprzem oraz solą.
Krok 5. Makaron z kurkami w sosie jest już gotowy. Przełóż go na talerz i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!