Rozgrzewa lepiej niż rosołek czy krupnik. Przepis wyprosiłam od gruzińskiego kucharza

Niezwykle gęsty i rozgrzewający gruziński gulasz powinien choć raz pojawić się na stole każdego miłośnika jednogarnkowych dań. Duża porcja nasyci nawet największych głodomorów. Koniecznie wypróbuj.

Charczo o gruziński specjał Charczo o gruziński specjał
Źródło zdjęć: © Canva | AndreySt

Charczo (czarczo) to specjał kuchni gruzińskiej, i właśnie tam, a konkretniej w mieście Zugdidi, skosztowałam tego dania pierwszy raz. Zapach zupy wypełnił restauracyjne wnętrze w kilka chwil, a o tym smaku długo nie mogłam zapomnieć. Na szczęście przepis na charczo udało mi się uzyskać od znajomego znajomych, który na gruzińskiej kuchni zjadł zęby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krokiety ziemniaczane z pysznym sosem to przepis na tani obiad. Takie robiła moja babcia

Charczo - rozgrzewająca i gęsta zupa. Danie w sam raz na jesień

Charczo, mimo że konsystencja przypomina gulasz lub potrawkę, to gruzińska (kaukaska) zupa o bardzo gęstej konsystencji i ostrym, wyrazistym smaku. Charczo tradycyjnie przyrządza się na bazie wołowiny lub jesiotra z dodatkiem migdałów, orzechów włoskich lub laskowych.

Orzechy w postaci drobno siekanej lub mielonej są dodatkiem charakterystycznym dla tej potrawy i gruzińskiej kuchni. Ponadto charczo zawiera też szafran, bazylię, majeranek, ostrą paprykę, kolendrę oraz koper. Zupa ta często wzbogacana jest o suszoną pietruszkę, kozieradkę, cząber, liść laurowy, krokosz (lub kurkumę), miętę oraz hyzop. Charczo przyprawiane jest też chmeli-suneli, aromatyczną mieszanką przypraw typową dla kuchni gruzińskiej, lub uccho-suneli, czyli kozieradką błękitną.

Pikantność zupy miesza się też z kwaśnymi nutami, które uzyskuje się za sprawą tkemali, czyli gruzińskiego sosu produkowanego ze śliwek i specjalnie dobranych przypraw. W Gruzji tkemali ląduje w sałatkach, mięsach czy zupach, dlatego też nie dziwi fakt, że to jeden ze składników charczo.

Zupa charczo jest bardzo wyrazista i  rozgrzewająca
Zupa charczo jest bardzo wyrazista i rozgrzewająca © Adobe Stock | ALICE KOROLEVICH

Charczo - gruzińska rozgrzewająca zupa. Przepis

Składniki:

  • 600 g mięsa wołowego (łopatka, szynka lub karczek),
  • 2 cebule,
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 500 ml przecieru pomidorowego,
  • 2 papryki (kolorowe),
  • szczypta mielonego chili,
  • garść orzechów włoskich,
  • łyżka winnego octu,
  • 2 liście laurowe,
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka mielonej kozieradki,
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki,
  • olej do smażenia,
  • 150 g ryżu.

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w kostkę, a następnie podsmaż ją, aż się zarumieni.
  2. Następnie dodaj pokrojone w średnie kawałki mięso, mieloną paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj całość i zalej dwoma litrami wody.
  3. Garnek przykryj i zagotuj całość. Dodaj liść laurowy, kozieradkę, kolendrę, siekane orzechy i przecier pomidorowy.
  4. Całość gotuj na małym ogniu ok. 2 godziny (aż wołowina będzie miękka).
  5. Pod koniec dopraw zupę solą, pieprzem i chili, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę.
  6. Następnie wsyp ryż i gotuj całość jeszcze przez chwilę, aż ryż zmięknie.
  7. Dopraw całość łyżką octu.
  8. Serwuj z posiekaną natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej