Jeden z najzdrowszych miodów. Mało kto o nim słyszał

Miód kasztanowy wyróżnia się swoim słodko-pikantnym smakiem, który wzbogacony jest o nuty ziołowe i leśne. Szczególnie popularny jest w krajach śródziemnomorskich, w Polsce zaś jeszcze rzadko korzystamy z tego specjału. Może najwyższy czas to zmienić?

Miód kasztanowy to jeden z najzdrowszych miodów Miód kasztanowy to jeden z najzdrowszych miodów
Źródło zdjęć: © Canva | fabioski

W Polsce największą popularnością cieszą się miody lipowy, gryczany, wielokwiatowy, akacjowy i spadziowy. Natomiast w krajach śródziemnomorskich od wieków popularny jest miód kasztanowy, który pszczoły tworzą z nektaru kwiatów kasztana jadalnego. Te drzewa mogą osiągać do 30 metrów wysokości i żyją nawet 500 lat. Miód kasztanowy wyróżnia się intensywnym, ciemno-bursztynowym kolorem oraz unikalnym smakiem, który łączy słodkość z lekką pikantnością i słonym akcentem. Produkt ten jest również niezwykle bogaty w wartości odżywcze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trójkolorowa bruschetta z domowym pesto. Przekąska, obok której nie można przejść obojętnie

Miód kasztanowy - właściwości zdrowotne

Miód kasztanowy zawiera głównie cukry proste, takie jak fruktoza i glukoza, które są łatwo przyswajalne przez organizm. Dzięki temu szybko dostarcza energii, wchłaniając się w ciągu kilkunastu minut. Zawiera także kwasy organiczne, flawonoidy, białka (inhibiny) oraz enzymy. Miód ten dostarcza znaczne ilości witaminy C, która wzmacnia układ immunologiczny, wspomaga produkcję kolagenu i redukuje skłonność do krwawień. Dzięki silnym właściwościom przeciwutleniającym miód kasztanowy wspiera mechanizmy obronne organizmu, chroniąc przed chorobami serca i nowotworami.

Miód kasztanowy jest bogatym źródłem żelaza, co czyni go idealnym do wspierania zdrowia układu krążenia oraz poprawy funkcjonowania układu nerwowego. Pomaga w leczeniu dolegliwości żołądkowych, wątroby oraz innych zaburzeń układu pokarmowego. Wspiera trawienie, szczególnie tłuszczów, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i zapobiega problemom, takim jak biegunka i wzdęcia. Pomaga w walce z bezsennością i nerwicami, działa napotnie, rozgrzewająco, antyseptycznie i przeciwgorączkowo.

Miód kasztanowy
Miód kasztanowy © Canva | fabioski

Zastosowanie miodu kasztanowego w kuchni

Miód kasztanowy, którego proces krystalizacji jest bardzo powolny, pozostaje dłużej płynny. Chcąc zachować jego właściwości, przechowujemy go w szczelnie zamkniętym pojemniku umieszczonym w chłodnym, suchym i zaciemnionym miejscu. Idealnie nadaje się jako dodatek do pieczywa, placków, naleśników oraz jako składnik ciast (np. marchewkowego czy orzechowego), można go również dodać do mleka. Warto pamiętać, aby nie rozpuszczać go w płynie o temperaturze powyżej 40 st. C, aby zachować jego właściwości antybakteryjne.

Miód kasztanowy sprawdzi się idealnie jako dodatek do jogurtu naturalnego z posiekanymi orzechami włoskimi na śniadanie. Pasuje też do serów, takich jak feta, brie czy camembert. Może być używany do dipów, sosów sałatkowych i marynat.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości