Jeden z najzdrowszych miodów. Mało kto o nim słyszał

Miód kasztanowy wyróżnia się swoim słodko-pikantnym smakiem, który wzbogacony jest o nuty ziołowe i leśne. Szczególnie popularny jest w krajach śródziemnomorskich, w Polsce zaś jeszcze rzadko korzystamy z tego specjału. Może najwyższy czas to zmienić?

Miód kasztanowy to jeden z najzdrowszych miodów Miód kasztanowy to jeden z najzdrowszych miodów
Źródło zdjęć: © Canva | fabioski

W Polsce największą popularnością cieszą się miody lipowy, gryczany, wielokwiatowy, akacjowy i spadziowy. Natomiast w krajach śródziemnomorskich od wieków popularny jest miód kasztanowy, który pszczoły tworzą z nektaru kwiatów kasztana jadalnego. Te drzewa mogą osiągać do 30 metrów wysokości i żyją nawet 500 lat. Miód kasztanowy wyróżnia się intensywnym, ciemno-bursztynowym kolorem oraz unikalnym smakiem, który łączy słodkość z lekką pikantnością i słonym akcentem. Produkt ten jest również niezwykle bogaty w wartości odżywcze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trójkolorowa bruschetta z domowym pesto. Przekąska, obok której nie można przejść obojętnie

Miód kasztanowy - właściwości zdrowotne

Miód kasztanowy zawiera głównie cukry proste, takie jak fruktoza i glukoza, które są łatwo przyswajalne przez organizm. Dzięki temu szybko dostarcza energii, wchłaniając się w ciągu kilkunastu minut. Zawiera także kwasy organiczne, flawonoidy, białka (inhibiny) oraz enzymy. Miód ten dostarcza znaczne ilości witaminy C, która wzmacnia układ immunologiczny, wspomaga produkcję kolagenu i redukuje skłonność do krwawień. Dzięki silnym właściwościom przeciwutleniającym miód kasztanowy wspiera mechanizmy obronne organizmu, chroniąc przed chorobami serca i nowotworami.

Miód kasztanowy jest bogatym źródłem żelaza, co czyni go idealnym do wspierania zdrowia układu krążenia oraz poprawy funkcjonowania układu nerwowego. Pomaga w leczeniu dolegliwości żołądkowych, wątroby oraz innych zaburzeń układu pokarmowego. Wspiera trawienie, szczególnie tłuszczów, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i zapobiega problemom, takim jak biegunka i wzdęcia. Pomaga w walce z bezsennością i nerwicami, działa napotnie, rozgrzewająco, antyseptycznie i przeciwgorączkowo.

Miód kasztanowy
Miód kasztanowy © Canva | fabioski

Zastosowanie miodu kasztanowego w kuchni

Miód kasztanowy, którego proces krystalizacji jest bardzo powolny, pozostaje dłużej płynny. Chcąc zachować jego właściwości, przechowujemy go w szczelnie zamkniętym pojemniku umieszczonym w chłodnym, suchym i zaciemnionym miejscu. Idealnie nadaje się jako dodatek do pieczywa, placków, naleśników oraz jako składnik ciast (np. marchewkowego czy orzechowego), można go również dodać do mleka. Warto pamiętać, aby nie rozpuszczać go w płynie o temperaturze powyżej 40 st. C, aby zachować jego właściwości antybakteryjne.

Miód kasztanowy sprawdzi się idealnie jako dodatek do jogurtu naturalnego z posiekanymi orzechami włoskimi na śniadanie. Pasuje też do serów, takich jak feta, brie czy camembert. Może być używany do dipów, sosów sałatkowych i marynat.

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥