Biały nalot na miodzie to nie przypadek. Mało kto wie, o czym świadczy

Czym jest biały nalot przypominający pianę widoczny na powierzchni miodu? Oznaką, że produkt się zepsuł? A może podejrzewasz, że producent dodał do niego konserwanty, aby przedłużyć jego trwałość? Nic z tych rzeczy.

Czym jest biały osad na miodzie?
Czym jest biały osad na miodzie?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

16.07.2024 19:58

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Miód od wieków uznawany jest za niesamowicie wartościowy produkt zdrowotny, ceniony na całym świecie. Starożytni traktowali go jak eliksir życia i nektar bogów. Niektóre źródła podają, że jest to jedyny produkt spożywczy, który nigdy się nie psuje. W Tbilisi w Gruzji odnaleziono miód datowany na 5500 lat, co może być tego dowodem. Czym więc jest biały nalot, skoro nie jest wynikiem, jak można by przypuszczać, przeterminowania?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biały nalot (biała pianka) na miodzie. Co oznacza?

Spokojnie, biały nalot na miodzie nie oznacza, że produkt jest zepsuty. Jak opisują to eksperci z portalu skarbyroztocza.com, miód z plastrów wydobywa się za pomocą wirówki. W wyniku wirowania miód staje się mocno napowietrzony, a pęcherzyki powietrza, zatrzymane w gęstej patoce (patoka to płynny miód pszczeli, oczyszczony z wosku, ściekający ze zmiażdżonych plastrów lub z nich odwirowany), nie są w stanie się wydostać na powierzchnię.

"W ten sposób powietrze zamknięte w miodzie w czasie krystalizacji, czyli przejścia ze stanu patoki w krupiec, nadaje efekt przebarwienia czy nacieku. Szczególnie jest to widoczne w miodach ciemnych i szybko krystalizujących, gdzie jest przewaga glukozy. Takie przebarwienia nazywamy wykwitami, które przybierają przeróżne abstrakcyjne kształty" - możemy przeczytać na stronie skarbyroztocza.com.
Miód po odwirowaniu jest mocno napowietrzony
Miód po odwirowaniu jest mocno napowietrzony © Pixabay

Czy miód z białym nalotem może być szkodliwy?

Biała piana może też sugerować obecność drożdżaków w miodzie. Chociaż brzmi to groźnie, specjaliści szybko rozwiewają obawy. Zgodnie z informacjami z portalu skarbyroztocza.com, obecność drożdżaków w miodzie to pozytywny znak. Świadczy o tym, że miód jest nadal biologicznie aktywny i nie był poddawany niepotrzebnym oraz szkodliwym procesom termicznym. Drożdżaki konsumują glukozę, pozostawiając charakterystyczną piankę.

Eksperci zalecają, aby przy wyborze miodu nie kierować się jedynie estetyką, która może wpływać na nasze wrażenia. Biała piana i nalot, które pojawiają się na miodzie, są dowodem autentyczności produktu. Jeśli coś powinno nas zaniepokoić, to długotrwała płynna konsystencja miodu, co może sugerować dodatek substancji niszczących jego zdrowotne właściwości.