Biały nalot na miodzie to nie przypadek. Mało kto wie, o czym świadczy

Czym jest biały nalot przypominający pianę widoczny na powierzchni miodu? Oznaką, że produkt się zepsuł? A może podejrzewasz, że producent dodał do niego konserwanty, aby przedłużyć jego trwałość? Nic z tych rzeczy.

Czym jest biały osad na miodzie? Czym jest biały osad na miodzie?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Miód od wieków uznawany jest za niesamowicie wartościowy produkt zdrowotny, ceniony na całym świecie. Starożytni traktowali go jak eliksir życia i nektar bogów. Niektóre źródła podają, że jest to jedyny produkt spożywczy, który nigdy się nie psuje. W Tbilisi w Gruzji odnaleziono miód datowany na 5500 lat, co może być tego dowodem. Czym więc jest biały nalot, skoro nie jest wynikiem, jak można by przypuszczać, przeterminowania?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszyste jagodzianki, które możesz zrobić w domu. Smakują lepiej niż w drogich cukierniach

Biały nalot (biała pianka) na miodzie. Co oznacza?

Spokojnie, biały nalot na miodzie nie oznacza, że produkt jest zepsuty. Jak opisują to eksperci z portalu skarbyroztocza.com, miód z plastrów wydobywa się za pomocą wirówki. W wyniku wirowania miód staje się mocno napowietrzony, a pęcherzyki powietrza, zatrzymane w gęstej patoce (patoka to płynny miód pszczeli, oczyszczony z wosku, ściekający ze zmiażdżonych plastrów lub z nich odwirowany), nie są w stanie się wydostać na powierzchnię.

"W ten sposób powietrze zamknięte w miodzie w czasie krystalizacji, czyli przejścia ze stanu patoki w krupiec, nadaje efekt przebarwienia czy nacieku. Szczególnie jest to widoczne w miodach ciemnych i szybko krystalizujących, gdzie jest przewaga glukozy. Takie przebarwienia nazywamy wykwitami, które przybierają przeróżne abstrakcyjne kształty" - możemy przeczytać na stronie skarbyroztocza.com.
Miód po odwirowaniu jest mocno napowietrzony
Miód po odwirowaniu jest mocno napowietrzony © Pixabay

Czy miód z białym nalotem może być szkodliwy?

Biała piana może też sugerować obecność drożdżaków w miodzie. Chociaż brzmi to groźnie, specjaliści szybko rozwiewają obawy. Zgodnie z informacjami z portalu skarbyroztocza.com, obecność drożdżaków w miodzie to pozytywny znak. Świadczy o tym, że miód jest nadal biologicznie aktywny i nie był poddawany niepotrzebnym oraz szkodliwym procesom termicznym. Drożdżaki konsumują glukozę, pozostawiając charakterystyczną piankę.

Eksperci zalecają, aby przy wyborze miodu nie kierować się jedynie estetyką, która może wpływać na nasze wrażenia. Biała piana i nalot, które pojawiają się na miodzie, są dowodem autentyczności produktu. Jeśli coś powinno nas zaniepokoić, to długotrwała płynna konsystencja miodu, co może sugerować dodatek substancji niszczących jego zdrowotne właściwości.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"