Najgorszy rodzaj miodu. Powinniśmy omijać go szerokim łukiem

Naturalny antybiotyk, płynne złoto, lecznicza broń - miód doczekał się wielu mniej i bardziej szumnych określeń. I mimo że trudno odmówić mu prozdrowotnych właściwości, uwagę należy zwrócić na to, z jakim surowcem mamy do czynienia. Bo nie wszystko złoto, co się świeci.

Tych miodów unikajTych miodów unikaj
Źródło zdjęć: © Canva | Alessandro Cristiano

Jak dotąd zalecano, by nie sięgać po miód, którego etykieta informowała, że powstał poza Unią Europejską. W 2024 r. przepisy się zmieniły, a takie ogólne sformułowania nie mogą być już używane. Co zatem w tej sytuacji? Co zmieniły nowe przepisy i jak teraz dokonywać dobrego wyboru?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brzoskwinie pieczone z cynamonem i kruszonką

Takich miodów nie kupuj. Stawiaj wyłącznie na lokalne wyroby

18 kwietnia br. w życie weszło rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dotyczące polskich producentów i sprzedawców miodu. Zgodnie z tym rozporządzeniem na opakowaniach miodu muszą zostać podane kraj lub kraje pochodzenia surowca, nie można już używać sformułowań:

  • "mieszanka miodów pochodzących z UE",
  • "mieszanka miodów niepochodzących z UE",
  • "mieszanka miodów pochodzących z UE i niepochodzących z UE".

Jak zatem w obecnej sytuacji dokonać dobrego wyboru? Ewa Kozioł, dyplomowana zielarka i propagatorka zdrowego stylu życia znana z mediów społecznościowych, zaleca, by sięgać po wyroby lokalne. Dzięki temu, że obecnie na etykietach podane są kraje pochodzenia miodu, łatwiej niż wcześniej można dowiedzieć się, z jaki surowcem mamy do czynienia.

- Miody spoza Unii Europejskiej mogą zawierać szkodliwe dla nas pyłki kwiatowe, które są po prostu trujące, z roślin trujących nieobecnych w dużych ilościach w naszym kraju, na przykład rododendronów. Dodatkowo pszczelarze, którzy tam mieszkają, mogą używać zakazanych przez Unię Europejska leków i antybiotyków. Dlatego zawsze lepiej sięgać po lokalne miody od lokalnych dostawców - wyjaśnia Ewa Kozioł w nagraniu udostępnionym w social mediach.
Takiego miodu nie kupuj
Takiego miodu nie kupuj © Canva | Yuliia Bas

Na to zwróć uwagę, kupując miód. Czytanie etykiet to podstawa

Kupując miód w sklepie, wykazać się należy uwagą, ponieważ czytanie składu wydaje się w owej sytuacji niezbędne. Ze szczególną rezerwą należy traktować wyroby pochodzące z Chin, ponieważ cechują się niską jakością i często dodawany jest do nich syrop ryżowy.

Stowarzyszenie Pszczelarzy Polskich Polanka wskazuje, że Chiny zajmują pierwsze miejsce na świecie w produkcji miodu. Unia Europejska, choć jest drugim co do wielkości producentem, nie produkuje wystarczającej ilości, by zaspokoić zapotrzebowanie, dlatego też importujemy miód m.in. z Chin. Jak zauważają eksperci z Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, miody sprowadzane z Chin i innych krajów azjatyckich są tańsze, ale również gorszej jakości niż lokalne produkty. Właśnie dlatego tak ważne jest zwracanie uwagi na etykiety miodów dostępnych w sklepach.

Źródło: gov.pl/web/ijhars/znakowanie-miodu--zmiana-przepisow-w-zakresie-wskazywania-w-oznakowaniu-kraju-pochodzenia2

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę