W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę

Chociaż z grzybobraniem kojarzy się przede wszystkim jesień, to można zbierać je przez cały rok. Pierwszy wysyp już za chwilę, więc warto uzbroić się w koszyki.

Sezon na grzybobranie - kiedy startuje?Sezon na grzybobranie - kiedy startuje?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Dominique Boutin
Ewa Malinowska

Można narzekać na ostatnie deszcze i mało słoneczną pogodę, ale to właśnie kapryśny maj spowodował, że przed nami pojawi się okazja na zbiory grzybów. Oczywiście nie jest to grzybobranie na miarę wrześniowych wypraw, gdy z lasu wynurzają się ludzie z wypełnionymi po brzegi koszyczkami. Leśnicy podpowiadają jednak, jaką datę zaznaczyć w kalendarzu właśnie teraz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rabarbar pod bezową pierzynką na kruchym cieście - hit z kuchni babci

Grzyby w maju

W ostatnich latach maj potrafił rozpieścić borowikami. Nie były to oczywiście duże dywany grzybów, ale wprawne oko potrafiło wypatrzyć kilka okazów. Deszczowy weekend (17-18 maja) rozbudził w grzybiarzach nadzieje - powiedzenie "rosnąć jak grzyby po deszczu" nie wzięło się w końcu znikąd. W zaledwie trzy dni spadło tyle deszczu, ile normalnie potrafi spaść przez cały miesiąc. W niektórych częściach Polski spadło aż do 50 mm. To idealne warunki do rozwoju grzybni.

grzyb, grzyby, grzybobranie
grzyb, grzyby, grzybobranie © Adobe Stock | Halfpoint

Same opady deszczu to jednak mało. 10 stopni Celsjusza w dzień i spadające do około 5 stopni w nocy, są zbyt niskie dla szybkiego wzrostu grzybów. Na pełne koszyki jest zdecydowanie za szybko.

Leśnicy o grzybobraniu

Nie oznacza to jednak, że obejść się można smakiem i czekać jeszcze długie tygodnie na pierwsze grzyby. Leśnicy przewidują pierwszy wysyp już w najbliższy weekend, 24 i 25 maja. Prognozowana pogoda idealnie sprzyja rozwojowi grzybni. Po deszczowych dniach nastąpiło rozpogodzenie, a w niektórych rejonach słupki rtęci wskazują nawet 20 stopni Celsjusza. Najważniejszą zmianą są jednak ciepłe noce, z temperaturą przekraczającą 10 stopni. To właśnie ocieplenie i wilgoć sprawią, że można spodziewać się wysypu, przede wszystkim na południu kraju.

Jakich grzybów można się spodziewać? Warto rozglądać się za takimi gatunkami jak maślak zwyczajny, podgrzybek brunatny, borowik ceglastopory, czubajka kania czy smardz jadalny.

smardze
smardze © Adobe Stock | ©Colby Lysne

Pamiętaj o najważniejsze zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować.

Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat