W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę

Chociaż z grzybobraniem kojarzy się przede wszystkim jesień, to można zbierać je przez cały rok. Pierwszy wysyp już za chwilę, więc warto uzbroić się w koszyki.

Sezon na grzybobranie - kiedy startuje?Sezon na grzybobranie - kiedy startuje?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Dominique Boutin
Ewa Malinowska

Można narzekać na ostatnie deszcze i mało słoneczną pogodę, ale to właśnie kapryśny maj spowodował, że przed nami pojawi się okazja na zbiory grzybów. Oczywiście nie jest to grzybobranie na miarę wrześniowych wypraw, gdy z lasu wynurzają się ludzie z wypełnionymi po brzegi koszyczkami. Leśnicy podpowiadają jednak, jaką datę zaznaczyć w kalendarzu właśnie teraz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rabarbar pod bezową pierzynką na kruchym cieście - hit z kuchni babci

Grzyby w maju

W ostatnich latach maj potrafił rozpieścić borowikami. Nie były to oczywiście duże dywany grzybów, ale wprawne oko potrafiło wypatrzyć kilka okazów. Deszczowy weekend (17-18 maja) rozbudził w grzybiarzach nadzieje - powiedzenie "rosnąć jak grzyby po deszczu" nie wzięło się w końcu znikąd. W zaledwie trzy dni spadło tyle deszczu, ile normalnie potrafi spaść przez cały miesiąc. W niektórych częściach Polski spadło aż do 50 mm. To idealne warunki do rozwoju grzybni.

grzyb, grzyby, grzybobranie
grzyb, grzyby, grzybobranie © Adobe Stock | Halfpoint

Same opady deszczu to jednak mało. 10 stopni Celsjusza w dzień i spadające do około 5 stopni w nocy, są zbyt niskie dla szybkiego wzrostu grzybów. Na pełne koszyki jest zdecydowanie za szybko.

Leśnicy o grzybobraniu

Nie oznacza to jednak, że obejść się można smakiem i czekać jeszcze długie tygodnie na pierwsze grzyby. Leśnicy przewidują pierwszy wysyp już w najbliższy weekend, 24 i 25 maja. Prognozowana pogoda idealnie sprzyja rozwojowi grzybni. Po deszczowych dniach nastąpiło rozpogodzenie, a w niektórych rejonach słupki rtęci wskazują nawet 20 stopni Celsjusza. Najważniejszą zmianą są jednak ciepłe noce, z temperaturą przekraczającą 10 stopni. To właśnie ocieplenie i wilgoć sprawią, że można spodziewać się wysypu, przede wszystkim na południu kraju.

Jakich grzybów można się spodziewać? Warto rozglądać się za takimi gatunkami jak maślak zwyczajny, podgrzybek brunatny, borowik ceglastopory, czubajka kania czy smardz jadalny.

smardze
smardze © Adobe Stock | ©Colby Lysne

Pamiętaj o najważniejsze zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować.

Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯