Ewa Wachowicz robi genialną sałatkę. Ma w sobie składnik, o którym inni nawet nie pomyślą

Sałatkę Ewy Wachowicz możesz zrobić w dwóch wersjach – z boczniakami smażonymi w panierce lub pieczonymi na grillu. Z takim ciepłym dodatkiem sprawdzi się nawet na obiad. Doskonale smakuje również po przestudzeniu – jeśli cokolwiek zostanie, spakuj do pudełka i zabierz w poniedziałek do pracy.

Sałatka Ewy Wachowicz jest pełna pysznych i zdrowych składnikówSałatka Ewy Wachowicz jest pełna pysznych i zdrowych składników
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Anna Galuhn

Propozycja od kulinarnej celebrytki zaskakuje nie tylko dodatkiem panierowanych boczniaków, ale także połączeniem ich z orzechami włoskimi i angielskim serem cheddar. Całość uzupełnia słodki sos winegret z dodatkiem miodu i octu balsamicznego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kuskusem i serem halloumi. Ekspresowe i sycące danie

Jaki miks do sałatki Ewy Wachowicz?

Nadal bardzo popularne do sałatek są paczki z gotową mieszanką. Niestety, często zdarza się, że po otwarciu opakowania produkty znajdujące się w środku ani nie wyglądają atrakcyjnie, ani nie smakują najlepiej. Dlatego zanim wrzucisz miks sałat do koszyka, sprawdź rodzaj i oceń świeżość tego, co znajduje się w środku.

Nie kupuj paczek z widoczną wilgocią, na przykład zaparowanych od środka – takie środowisko sprzyja rozwojowi bakterii i pleśni. Uważaj na zgniłe, pożółkłe lub oślizgłe liście. Sałatka z takimi produktami nie tylko nie będzie smaczna, ale może także zaszkodzić twojemu zdrowiu.

O wiele lepszym, a także bardziej ekonomicznym, rozwiązaniem jest samodzielne przygotowanie miksu sałat. Do smażonych boczniaków doskonale sprawdzą się młode liście szpinaku zmieszane z roszponką i rukolą, która wzbogaci kompozycję o bardziej pikantne i orzechowe nuty. Sprawdzi się także sałata rzymska – jej neutralne w smaku liście dodadzą nieco więcej chrupkości.

Sałatka z boczniakami Ewy Wachowicz

Autorka przepisu panieruje boczniaki w mące kukurydzianej. Jeśli nie masz takiej w domu, nie musisz od razu kupować kilogramowej paczki. Wystarczy, że zmiksujesz blenderem płatki kukurydziane – w ten sposób szybko przygotujesz dokładnie taką ilość, jak będzie ci potrzebna.

Składniki:

  • 150 g mieszanki sałat,
  • 250 g boczniaków,
  • mąka kukurydziana do panierowania,
  • masło klarowane do smażenia,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 100 g pomidorków koktajlowych,
  • garść orzechów włoskich (bez łupin),
  • 100 g sera cheddar.

Składniki na słodki sos winegret:

  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka miodu,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Boczniaki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie obtocz je w mące kukurydzianej i usmaż na patelni z mocno rozgrzanym masłem klarowanym. Po usmażeniu ułóż je na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  2. W miseczce wymieszaj składniki na sos do uzyskania jednorodnej i gładkiej konsystencji.
  3. Porwane na mniejsze kawałki sałaty ułóż w dużej misce lub na półmisku. Na sałacie połóż pokrojone na ćwiartki jajka ugotowane na twardo i pomidorki koktajlowe. Dodaj smażone boczniaki i orzechy włoskie podprażone na suchej patelni.
  4. Po wierzchu posyp startym serem i polej słodkim winegretem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej