PrzepisEwa Wachowicz robi genialną sałatkę. Ma w sobie składnik, o którym inni nawet nie pomyślą

Ewa Wachowicz robi genialną sałatkę. Ma w sobie składnik, o którym inni nawet nie pomyślą

Sałatkę Ewy Wachowicz możesz zrobić w dwóch wersjach – z boczniakami smażonymi w panierce lub pieczonymi na grillu. Z takim ciepłym dodatkiem sprawdzi się nawet na obiad. Doskonale smakuje również po przestudzeniu – jeśli cokolwiek zostanie, spakuj do pudełka i zabierz w poniedziałek do pracy.

Sałatka Ewy Wachowicz jest pełna pysznych i zdrowych składników
Sałatka Ewy Wachowicz jest pełna pysznych i zdrowych składników
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram

Propozycja od kulinarnej celebrytki zaskakuje nie tylko dodatkiem panierowanych boczniaków, ale także połączeniem ich z orzechami włoskimi i angielskim serem cheddar. Całość uzupełnia słodki sos winegret z dodatkiem miodu i octu balsamicznego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kuskusem i serem halloumi. Ekspresowe i sycące danie

Jaki miks do sałatki Ewy Wachowicz?

Nadal bardzo popularne do sałatek są paczki z gotową mieszanką. Niestety, często zdarza się, że po otwarciu opakowania produkty znajdujące się w środku ani nie wyglądają atrakcyjnie, ani nie smakują najlepiej. Dlatego zanim wrzucisz miks sałat do koszyka, sprawdź rodzaj i oceń świeżość tego, co znajduje się w środku.

Nie kupuj paczek z widoczną wilgocią, na przykład zaparowanych od środka – takie środowisko sprzyja rozwojowi bakterii i pleśni. Uważaj na zgniłe, pożółkłe lub oślizgłe liście. Sałatka z takimi produktami nie tylko nie będzie smaczna, ale może także zaszkodzić twojemu zdrowiu.

O wiele lepszym, a także bardziej ekonomicznym, rozwiązaniem jest samodzielne przygotowanie miksu sałat. Do smażonych boczniaków doskonale sprawdzą się młode liście szpinaku zmieszane z roszponką i rukolą, która wzbogaci kompozycję o bardziej pikantne i orzechowe nuty. Sprawdzi się także sałata rzymska – jej neutralne w smaku liście dodadzą nieco więcej chrupkości.

Sałatka z boczniakami Ewy Wachowicz

Autorka przepisu panieruje boczniaki w mące kukurydzianej. Jeśli nie masz takiej w domu, nie musisz od razu kupować kilogramowej paczki. Wystarczy, że zmiksujesz blenderem płatki kukurydziane – w ten sposób szybko przygotujesz dokładnie taką ilość, jak będzie ci potrzebna.

Składniki:

  • 150 g mieszanki sałat,
  • 250 g boczniaków,
  • mąka kukurydziana do panierowania,
  • masło klarowane do smażenia,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 100 g pomidorków koktajlowych,
  • garść orzechów włoskich (bez łupin),
  • 100 g sera cheddar.

Składniki na słodki sos winegret:

  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka miodu,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Boczniaki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie obtocz je w mące kukurydzianej i usmaż na patelni z mocno rozgrzanym masłem klarowanym. Po usmażeniu ułóż je na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  2. W miseczce wymieszaj składniki na sos do uzyskania jednorodnej i gładkiej konsystencji.
  3. Porwane na mniejsze kawałki sałaty ułóż w dużej misce lub na półmisku. Na sałacie połóż pokrojone na ćwiartki jajka ugotowane na twardo i pomidorki koktajlowe. Dodaj smażone boczniaki i orzechy włoskie podprażone na suchej patelni.
  4. Po wierzchu posyp startym serem i polej słodkim winegretem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
sałatkiboczniakichrupiące boczniaki

Wybrane dla Ciebie