Ewa Wachowicz robi genialną sałatkę. Ma w sobie składnik, o którym inni nawet nie pomyślą
Sałatkę Ewy Wachowicz możesz zrobić w dwóch wersjach – z boczniakami smażonymi w panierce lub pieczonymi na grillu. Z takim ciepłym dodatkiem sprawdzi się nawet na obiad. Doskonale smakuje również po przestudzeniu – jeśli cokolwiek zostanie, spakuj do pudełka i zabierz w poniedziałek do pracy.
Propozycja od kulinarnej celebrytki zaskakuje nie tylko dodatkiem panierowanych boczniaków, ale także połączeniem ich z orzechami włoskimi i angielskim serem cheddar. Całość uzupełnia słodki sos winegret z dodatkiem miodu i octu balsamicznego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z kuskusem i serem halloumi. Ekspresowe i sycące danie
Jaki miks do sałatki Ewy Wachowicz?
Nadal bardzo popularne do sałatek są paczki z gotową mieszanką. Niestety, często zdarza się, że po otwarciu opakowania produkty znajdujące się w środku ani nie wyglądają atrakcyjnie, ani nie smakują najlepiej. Dlatego zanim wrzucisz miks sałat do koszyka, sprawdź rodzaj i oceń świeżość tego, co znajduje się w środku.
Nie kupuj paczek z widoczną wilgocią, na przykład zaparowanych od środka – takie środowisko sprzyja rozwojowi bakterii i pleśni. Uważaj na zgniłe, pożółkłe lub oślizgłe liście. Sałatka z takimi produktami nie tylko nie będzie smaczna, ale może także zaszkodzić twojemu zdrowiu.
O wiele lepszym, a także bardziej ekonomicznym, rozwiązaniem jest samodzielne przygotowanie miksu sałat. Do smażonych boczniaków doskonale sprawdzą się młode liście szpinaku zmieszane z roszponką i rukolą, która wzbogaci kompozycję o bardziej pikantne i orzechowe nuty. Sprawdzi się także sałata rzymska – jej neutralne w smaku liście dodadzą nieco więcej chrupkości.
Sałatka z boczniakami Ewy Wachowicz
Autorka przepisu panieruje boczniaki w mące kukurydzianej. Jeśli nie masz takiej w domu, nie musisz od razu kupować kilogramowej paczki. Wystarczy, że zmiksujesz blenderem płatki kukurydziane – w ten sposób szybko przygotujesz dokładnie taką ilość, jak będzie ci potrzebna.
Składniki:
- 150 g mieszanki sałat,
- 250 g boczniaków,
- mąka kukurydziana do panierowania,
- masło klarowane do smażenia,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 100 g pomidorków koktajlowych,
- garść orzechów włoskich (bez łupin),
- 100 g sera cheddar.
Składniki na słodki sos winegret:
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka miodu,
- 3 łyżki oliwy,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Boczniaki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie obtocz je w mące kukurydzianej i usmaż na patelni z mocno rozgrzanym masłem klarowanym. Po usmażeniu ułóż je na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- W miseczce wymieszaj składniki na sos do uzyskania jednorodnej i gładkiej konsystencji.
- Porwane na mniejsze kawałki sałaty ułóż w dużej misce lub na półmisku. Na sałacie połóż pokrojone na ćwiartki jajka ugotowane na twardo i pomidorki koktajlowe. Dodaj smażone boczniaki i orzechy włoskie podprażone na suchej patelni.
- Po wierzchu posyp startym serem i polej słodkim winegretem.