PrzepisProste przepisyNie wiesz jak podać sałatę rzymską? Tak przygotowana straci nieprzyjemną goryczkę

Nie wiesz jak podać sałatę rzymską? Tak przygotowana straci nieprzyjemną goryczkę

Sałata rzymska jest pełna witamin, minerałów i antyoksydantów. Niestety, wiele osób unika jej ze względu na gorzki posmak. Chociaż to właśnie on świadczy o pozytywnym działaniu zielonego warzywa, może przeszkadzać i psuć smak ulubionych sałatek. Zrobiona na patelni z kilkoma klasycznymi dodatkami każdemu przypadnie do gustu.

Sałata rzymska na ciepło jest idealna na obiad lub kolację
Sałata rzymska na ciepło jest idealna na obiad lub kolację
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Najwięcej witamin ma świeża sałata, jednak przygotowana na ciepło również jest bogata w minerały i błonnik. Co więcej, dodatek tłuszczu sprawia, że witaminy A i E są lepiej przyswajalne przez organizm. Jednak należy pamiętać o tym, że długa obróbka cieplna może prowadzić do utleniania się wielu wartościowych związków. Dlatego sałaty nie należy długo smażyć. Wystarczy, że lekko się zarumieni i zmięknie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cieszą oko i podniebienie. Owocowe spring rollsy z matchą wyglądają jak z obrazka

Ważny element diety seniora

Sałata rzymska jest nieocenionym elementem diety osób starszych ze względu na składniki wspierające odporność organizmu i zdrowie układu sercowo-naczyniowego. To zasługa zawartych w niej witamin z grupy B, witaminy K, flawanoidów, potasu i wapnia. Ponadto błonnik wspomaga trawienie, a osoby starsze częściej skarżą się na problemy z perystaltyką jelit.

To niskokaloryczne warzywa jest idealnym składnikiem zdrowej diety, pomagając w utrzymaniu prawidłowej masę ciała. Dzięki sałacie rzymskiej seniorzy mogą czerpać korzyści z naturalnych antyoksydantów, które pomagają w walce z procesami starzenia i uszkodzeniami komórek.

Przepis na smażoną sałatę z czosnkiem i pomidorkami

Pomidorki koktajlowe możesz zastąpić suszonymi pomidorami, najlepiej takimi z oleju lub oliwy. Dodaj trochę zalewy na patelnię, by sałata rzymska zyskała jeszcze więcej aromatu.

Składniki:

  • 2 sałaty rzymskie,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 6-8 pomidorków koktajlowych,
  • oliwa z oliwek,
  • sól morska,
  • opcjonalnie: 50 g parmezanu.

Wykonanie:

  1. Sałatę przekrój na połówki, odetnij z niej twardy głąb. Umyj i natrzyj solą. Pozostaw na 15-20 minut. Następnie przepłucz i osusz na ręczniku papierowym.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej czosnek pokrojony w cienkie plasterki.
  3. Gdy zacznie ładnie pachnieć, połóż na nim połówki sałat rozkrojoną częścią do dołu, obok ułóż pomidorki koktajlowe.
  4. Zarumienioną do spodu sałatę rzymską obróć na drugą stronę. Dopraw solą i smaż do miękkości.
  5. Przełóż na talerz, opcjonalnie posyp drobno startym parmezanem.
sałataprzekąskikolacja na ciepło

Wybrane dla Ciebie