Nie wiesz jak podać sałatę rzymską? Tak przygotowana straci nieprzyjemną goryczkę
Sałata rzymska jest pełna witamin, minerałów i antyoksydantów. Niestety, wiele osób unika jej ze względu na gorzki posmak. Chociaż to właśnie on świadczy o pozytywnym działaniu zielonego warzywa, może przeszkadzać i psuć smak ulubionych sałatek. Zrobiona na patelni z kilkoma klasycznymi dodatkami każdemu przypadnie do gustu.
Najwięcej witamin ma świeża sałata, jednak przygotowana na ciepło również jest bogata w minerały i błonnik. Co więcej, dodatek tłuszczu sprawia, że witaminy A i E są lepiej przyswajalne przez organizm. Jednak należy pamiętać o tym, że długa obróbka cieplna może prowadzić do utleniania się wielu wartościowych związków. Dlatego sałaty nie należy długo smażyć. Wystarczy, że lekko się zarumieni i zmięknie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cieszą oko i podniebienie. Owocowe spring rollsy z matchą wyglądają jak z obrazka
Ważny element diety seniora
Sałata rzymska jest nieocenionym elementem diety osób starszych ze względu na składniki wspierające odporność organizmu i zdrowie układu sercowo-naczyniowego. To zasługa zawartych w niej witamin z grupy B, witaminy K, flawanoidów, potasu i wapnia. Ponadto błonnik wspomaga trawienie, a osoby starsze częściej skarżą się na problemy z perystaltyką jelit.
To niskokaloryczne warzywa jest idealnym składnikiem zdrowej diety, pomagając w utrzymaniu prawidłowej masę ciała. Dzięki sałacie rzymskiej seniorzy mogą czerpać korzyści z naturalnych antyoksydantów, które pomagają w walce z procesami starzenia i uszkodzeniami komórek.
Przepis na smażoną sałatę z czosnkiem i pomidorkami
Pomidorki koktajlowe możesz zastąpić suszonymi pomidorami, najlepiej takimi z oleju lub oliwy. Dodaj trochę zalewy na patelnię, by sałata rzymska zyskała jeszcze więcej aromatu.
Składniki:
- 2 sałaty rzymskie,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 6-8 pomidorków koktajlowych,
- oliwa z oliwek,
- sól morska,
- opcjonalnie: 50 g parmezanu.
Wykonanie:
- Sałatę przekrój na połówki, odetnij z niej twardy głąb. Umyj i natrzyj solą. Pozostaw na 15-20 minut. Następnie przepłucz i osusz na ręczniku papierowym.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej czosnek pokrojony w cienkie plasterki.
- Gdy zacznie ładnie pachnieć, połóż na nim połówki sałat rozkrojoną częścią do dołu, obok ułóż pomidorki koktajlowe.
- Zarumienioną do spodu sałatę rzymską obróć na drugą stronę. Dopraw solą i smaż do miękkości.
- Przełóż na talerz, opcjonalnie posyp drobno startym parmezanem.