Najlepsza sałata dla cukrzyków i kobiet w ciąży. Przygotuj z niej ciepły dodatek do obiadu

Często znajduje się w mieszankach sałat, jednak o wiele lepiej smakuje jako ciepły dodatek do obiadu. Cykoria to warzywo, które znajduje szerokie zastosowanie w diecie cukrzyków i kobiet w ciąży. Jest bogata w kwas foliowy, który odgrywa kluczową rolę w rozwoju nerwowym płodu, a zawarta w niej inulina pomaga kontrolować poziom cukru. Charakterystyczny lekko gorzkawy posmak można złagodzić stosując proste triki kulinarne.

Karmelizowana cykoria to przysmak kuchni francuskiejKarmelizowana cykoria to przysmak kuchni francuskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Karmelizowana cykoria lub smażona na oliwie jest częstym dodatkiem w daniach kuchni francuskiej. Na talerze przekładana jest razem z aromatycznym sosem, który idealnie sprawdza się do moczenia chrupiącej bagietki. Smażona sałata świetnie smakuje również w wersji z suszonymi pomidorami i serem feta. To mój ulubiony przepis na romantyczną kolację.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto francuskie z kurczakiem i szpinakiem. Świetne jako przekąska na imprezę lub kolacja na ciepło

Cykoria – skarbnica wartości odżywczych

Cykoria jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Znajdziesz w niej m.in. witaminę C, która wspiera odporność, czy witaminę B1 – niezbędną do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Dodatkowo, w jej składzie jest obecna inulina – naturalny prebiotyk, który ułatwia trawienie i reguluje poziom cukru we krwi.

Warzywo jest szczególnie polecane dla osób dbających o linię ze względu na niską zawartość kaloryczną – w 100 gramach cykorii znajduje się zaledwie 21 kcal. Zawiera błonnik, który poprawia pracę jelit i zapewnia uczucie sytości. Ponadto potas pomaga pozbyć się zapasom wody, redukując obrzęki.

Jak przygotować cykorię, żeby nie była gorzka?

Niektórzy unikają cykorii ze względu na charakterystyczną goryczkę. Możesz się jej pozbyć na dwa sposoby. Pierwszy polega na wymoczeniu warzyw w roztworze wody z solą lub z cytryną. Przekrój cykorię na połówki, zalej wodą z wybranym dodatkiem i pozostaw na ok. 60 minut.

Drugim sposobem jest natarcie cykorii solą. Pozostaw ją na minimum 15 minut, po czym opłucz pod bieżącą wodą. Namoczoną w wodzie cykorię również przepłucz i osusz przed położeniem na patelnię. 

Przepis na karmelizowaną cykorię

W taki sam sposób możesz przygotować także sałatę rzymską lub chińskie kapustki pak choi.

Składniki:

  • 6-8 cykorii,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 50 ml octu balsamicznego,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Cykorię przekrój na połówki, ostrożnie usuń zgrubiałe środki i natrzyj ją solą. Pozostaw na 15 min.
  2. Następnie przepłucz wodą i osusz na ręczniku papierowym.
  3. Kładź na patelnię z rozgrzaną oliwą przecięciem do dołu. Gdy się zarumieni, obróć na drugą stronę.
  4. Miękką cykorię polej octem balsamicznym. Pozostaw na 2-3 minut i przełóż na talerze.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane