Najlepsza sałata dla cukrzyków i kobiet w ciąży. Przygotuj z niej ciepły dodatek do obiadu

Często znajduje się w mieszankach sałat, jednak o wiele lepiej smakuje jako ciepły dodatek do obiadu. Cykoria to warzywo, które znajduje szerokie zastosowanie w diecie cukrzyków i kobiet w ciąży. Jest bogata w kwas foliowy, który odgrywa kluczową rolę w rozwoju nerwowym płodu, a zawarta w niej inulina pomaga kontrolować poziom cukru. Charakterystyczny lekko gorzkawy posmak można złagodzić stosując proste triki kulinarne.

Karmelizowana cykoria to przysmak kuchni francuskiejKarmelizowana cykoria to przysmak kuchni francuskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Karmelizowana cykoria lub smażona na oliwie jest częstym dodatkiem w daniach kuchni francuskiej. Na talerze przekładana jest razem z aromatycznym sosem, który idealnie sprawdza się do moczenia chrupiącej bagietki. Smażona sałata świetnie smakuje również w wersji z suszonymi pomidorami i serem feta. To mój ulubiony przepis na romantyczną kolację.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto francuskie z kurczakiem i szpinakiem. Świetne jako przekąska na imprezę lub kolacja na ciepło

Cykoria – skarbnica wartości odżywczych

Cykoria jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Znajdziesz w niej m.in. witaminę C, która wspiera odporność, czy witaminę B1 – niezbędną do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Dodatkowo, w jej składzie jest obecna inulina – naturalny prebiotyk, który ułatwia trawienie i reguluje poziom cukru we krwi.

Warzywo jest szczególnie polecane dla osób dbających o linię ze względu na niską zawartość kaloryczną – w 100 gramach cykorii znajduje się zaledwie 21 kcal. Zawiera błonnik, który poprawia pracę jelit i zapewnia uczucie sytości. Ponadto potas pomaga pozbyć się zapasom wody, redukując obrzęki.

Jak przygotować cykorię, żeby nie była gorzka?

Niektórzy unikają cykorii ze względu na charakterystyczną goryczkę. Możesz się jej pozbyć na dwa sposoby. Pierwszy polega na wymoczeniu warzyw w roztworze wody z solą lub z cytryną. Przekrój cykorię na połówki, zalej wodą z wybranym dodatkiem i pozostaw na ok. 60 minut.

Drugim sposobem jest natarcie cykorii solą. Pozostaw ją na minimum 15 minut, po czym opłucz pod bieżącą wodą. Namoczoną w wodzie cykorię również przepłucz i osusz przed położeniem na patelnię. 

Przepis na karmelizowaną cykorię

W taki sam sposób możesz przygotować także sałatę rzymską lub chińskie kapustki pak choi.

Składniki:

  • 6-8 cykorii,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 50 ml octu balsamicznego,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Cykorię przekrój na połówki, ostrożnie usuń zgrubiałe środki i natrzyj ją solą. Pozostaw na 15 min.
  2. Następnie przepłucz wodą i osusz na ręczniku papierowym.
  3. Kładź na patelnię z rozgrzaną oliwą przecięciem do dołu. Gdy się zarumieni, obróć na drugą stronę.
  4. Miękką cykorię polej octem balsamicznym. Pozostaw na 2-3 minut i przełóż na talerze.

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach