Najlepsza sałata dla cukrzyków i kobiet w ciąży. Przygotuj z niej ciepły dodatek do obiadu
Często znajduje się w mieszankach sałat, jednak o wiele lepiej smakuje jako ciepły dodatek do obiadu. Cykoria to warzywo, które znajduje szerokie zastosowanie w diecie cukrzyków i kobiet w ciąży. Jest bogata w kwas foliowy, który odgrywa kluczową rolę w rozwoju nerwowym płodu, a zawarta w niej inulina pomaga kontrolować poziom cukru. Charakterystyczny lekko gorzkawy posmak można złagodzić stosując proste triki kulinarne.
Karmelizowana cykoria lub smażona na oliwie jest częstym dodatkiem w daniach kuchni francuskiej. Na talerze przekładana jest razem z aromatycznym sosem, który idealnie sprawdza się do moczenia chrupiącej bagietki. Smażona sałata świetnie smakuje również w wersji z suszonymi pomidorami i serem feta. To mój ulubiony przepis na romantyczną kolację.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto francuskie z kurczakiem i szpinakiem. Świetne jako przekąska na imprezę lub kolacja na ciepło
Cykoria – skarbnica wartości odżywczych
Cykoria jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Znajdziesz w niej m.in. witaminę C, która wspiera odporność, czy witaminę B1 – niezbędną do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Dodatkowo, w jej składzie jest obecna inulina – naturalny prebiotyk, który ułatwia trawienie i reguluje poziom cukru we krwi.
Warzywo jest szczególnie polecane dla osób dbających o linię ze względu na niską zawartość kaloryczną – w 100 gramach cykorii znajduje się zaledwie 21 kcal. Zawiera błonnik, który poprawia pracę jelit i zapewnia uczucie sytości. Ponadto potas pomaga pozbyć się zapasom wody, redukując obrzęki.
Jak przygotować cykorię, żeby nie była gorzka?
Niektórzy unikają cykorii ze względu na charakterystyczną goryczkę. Możesz się jej pozbyć na dwa sposoby. Pierwszy polega na wymoczeniu warzyw w roztworze wody z solą lub z cytryną. Przekrój cykorię na połówki, zalej wodą z wybranym dodatkiem i pozostaw na ok. 60 minut.
Drugim sposobem jest natarcie cykorii solą. Pozostaw ją na minimum 15 minut, po czym opłucz pod bieżącą wodą. Namoczoną w wodzie cykorię również przepłucz i osusz przed położeniem na patelnię.
Przepis na karmelizowaną cykorię
W taki sam sposób możesz przygotować także sałatę rzymską lub chińskie kapustki pak choi.
Składniki:
- 6-8 cykorii,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 50 ml octu balsamicznego,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Cykorię przekrój na połówki, ostrożnie usuń zgrubiałe środki i natrzyj ją solą. Pozostaw na 15 min.
- Następnie przepłucz wodą i osusz na ręczniku papierowym.
- Kładź na patelnię z rozgrzaną oliwą przecięciem do dołu. Gdy się zarumieni, obróć na drugą stronę.
- Miękką cykorię polej octem balsamicznym. Pozostaw na 2-3 minut i przełóż na talerze.