PrzepisDietaJak często seniorzy powinni jeść ryby? Wiele osób ma błędne przekonanie

Jak często seniorzy powinni jeść ryby? Wiele osób ma błędne przekonanie

Ryby w diecie Polaków pojawiają się zdecydowanie zbyt rzadko. Dietetycy zalecają spożywanie ich nawet kilka razy w tygodniu. Dotyczy to także seniorów. Wbrew powszechnej opinii, nie wszystkie gatunki są skażone przez metale ciężkie. Co więcej, okazuje się, że popularny w Polsce śledzik zawiera 3 razy więcej kwasów omega-3 niż łosoś czy pstrąg.

Osoby starsze nie powinny zupełnie rezygnować z ryb
Osoby starsze nie powinny zupełnie rezygnować z ryb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

02.12.2024 14:53

W jadłospisie dla seniora ryby powinny zastąpić czerwone mięso, które jest ciężkostrawne, zwiększa ryzyko chorób nowotworowych i zawałów serca. Jednak nie wszystkie ryby są zdrowe. Dietetyczka Joanna Zielewska w wywiadzie dla Onetu mówi, jakie gatunki są odpowiednie dla osób starszych, a jakich należy unikać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryby morskie w diecie seniora

W mięsie ryb morskich znajduje się duża ilość białka, które jest potrzebne do prawidłowej pracy mięśni. Są też kwasy omega-3 – obniżają one poziom cholesterolu i poprawiają pracę mózgu. Przy czym okazuje się, że nie wszystkie ryby zawierają taką samą ilość zdrowych kwasów tłuszczowych.

— Najbardziej popularne ryby w Polsce to śledzie (100 g świeżej ryby zawiera 160 kcal, 16 g białka, 11 g tłuszczu, 220 mg fosforu i 240 mg potasu). I na te ryby warto postawić. Mają wszystkie największe zalety ryb morskich, czyli m.in. dużo kwasów omega-3, znacznie więcej niż sardynki, łosoś, tuńczyk czy pstrąg. Wyróżnia je bogactwo cynku, strażnika naszej odporności — zauważa Joanna Zielewska.

W dalszej części wywiadu ekspertka poleca osobom starszym także szprotki czy sardynki. To dlatego, że małe rybki nie zdążyły jeszcze wchłonąć metali ciężkich. Na pewno zawierają ich o wiele mniej niż potężne okazy, takie jak łosoś czy tuńczyk.

Na co powinien uważać senior?

Dużym zagrożeniem dla osoby starszej są ości. Prawdopodobnie, z obawy przed zakrztuszeniem się, rezygnują oni z jedzenia ryb. Warto mieć to na uwadze. Przygotowując obiad dla seniorów, dokładnie przejrzyj filety. Teoretycznie nie powinny mieć ości, ale w praktyce mogą się trafić.

Dobrym pomysłem na rybę dla seniora jest zupa rybna lub pulpeciki. Tego typu dania są delikatne w smaku oraz łatwe do przegryzienia. Do pulpecików świetnie pasują warzywa gotowane na parze i ryż z lekkim sosem.

rybyzdrowe dietyzdrowie
Wybrane dla Ciebie