InspiracjePolacy uwielbiają te małe rybki. Nie trzeba skrobać, ściągać skóry i filetować

Polacy uwielbiają te małe rybki. Nie trzeba skrobać, ściągać skóry i filetować

Świeże szprotki - Pyszności; źródło: Canva
Świeże szprotki - Pyszności; źródło: Canva
Joanna Bogiel-Jażdżyk
06.05.2023 13:27, aktualizacja: 06.05.2023 16:06

Portugalczycy mają grillowane sardynki, Francuzi anchois, Włosi natomiast pieczone sardele. My tymczasem też mam rybny kulinarny skarb — szprotki. Czas to wykorzystać.

Szprotki najczęściej zanurzone są w oleju lub sosie pomidorowym i zamknięte w puszkach. Zwolenników mają też szprotki w wersji wędzonej. Jednak czy zastanawiałeś się, ile kulinarnych możliwości drzemie w tych małych rybkach? Znana ci zapewne pasta kanapkowa to zaledwie jedna z wielu opcji. Poznaj kilka przepisów na wykorzystanie szprotek.

Świeże szprotki - Pyszności; źródło: Canva
Świeże szprotki - Pyszności; źródło: Canva

Szprot, inaczej sardynka norweska, należy do morskich ryb z rodziny śledziowatych. Miejscami występowania smacznej ryby są wschodnia część Oceanu Atlantyckiego, Morze Północne, Czarne i oczywiście Bałtyckie. Wyglądem szprot przypomina śledzia, choć jest od niego wyraźnie mniejszy. Mięso ryby jest białe i delikatne, a jednocześnie dość tłuste. Ich zaletą jest także niewielka ilość ości.

Teraz czas na przepisy ze szprotkami w roli głównej. Każdy, nawet najbardziej wybredny smakosz wybierze coś dobrego dla siebie. Skorzystaj z naszych propozycji na śniadanie, przekąskę, obiad i kolację, a szprotki na stałe zagoszczą w twoim menu.

Na pierwszy ogień idzie pasta.

Pasta z wędzonych szprotek; źródło: ziemniakizostaw.pl
Pasta z wędzonych szprotek; źródło: ziemniakizostaw.pl

Pasta z wędzonych szprotek - przepis

Składniki:

  • 1 puszka szprotek wędzonych w oleju
  • mała cebula, najlepiej szalotka
  • 1 marchewka
  • łyżka oleju lub oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Cebulę posiekaj, marchewkę zetrzyj na tarce. Warzywa zeszklij na oleju. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i wszystko razem przesmaż.

2. Szprotki razem z olejem z puszki rozdrobnij widelcem, dodaj warzywa z patelni, wymieszaj i dopraw do smaku.

3. Serwuj z pełnoziarnistym pieczywem lub na grzankach.

Szprotki w tempurze; źródło: Canva
Szprotki w tempurze; źródło: Canva

Szprotki w tempurze - przepis

Składniki:

  • 1 kg świeżych szprotek
  • 100 ml mąki pszennej
  • 100 ml mąki kukurydzianej
  • bardzo zimna gazowana woda mineralna,
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia (najlepiej ryżowy)

Sposób przygotowania:

1. Szprotki oczyść - odetnij głowy, wypatrosz, umyj i osusz.

2. Wymieszaj w misce obie mąki z solą i dolej zimną wodę. Tempura ma mieć konsystencję gęstej śmietany.

3. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Jest gotowy do smażenia, w chwili gdy wrzucony kawałek chleba nabierze złotego koloru w ciągu 15 sekund.

4. Zanurzaj szprotki w cieście i delikatnie wkładaj do gorącego oleju. Smaż około 2 minut, wyjmuj na ręcznik papierowy. Od razu podawaj.

Szprotki na ostro; źródło: czosnekwpomidorach
Szprotki na ostro; źródło: czosnekwpomidorach

Szprotki na ostro - przepis

Składniki:

  • 12 świeżych szprotów
  • czosnek granulowany
  • pieprz cayenne w proszku
  • papryka słodka wędzona w proszku
  • świeża kolendra
  • sok z cytryny
  • sól

Na sos aioli:

  • 2 żółtka o pokojowej temperaturze
  • 2 duże posiekane ząbki czosnku
  • hiszpańska oliwy z oliwek extra virgin
  • sok z cytryny
  • 1 filet anchois z puszki
  • woda mineralna
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos aioli. Do miseczki wbij żółtka, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wrzuć filecik anchois. Wszystko zmiksuj blenderem. Cały czas miksując, dolewaj cienkim strumieniem oliwę z oliwek, wodę, potem wlej sok z cytryny. Sos powinien mieć lekko gęstą konsystencję
  2. Szproty oczyść - natnij je delikatnie wzdłuż na dole i wyjmij wnętrzności. Ryby umyj dokładnie zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Skrop sokiem z cytryny.
  3. Wymieszaj ze sobą wszystkie suche przyprawy i dokładnie obtocz w nich szproty. Włóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut. Podawaj od razu, gorące i maczaj w sosie aioli.
Sałatka ze szprotek; źródło: Canva
Sałatka ze szprotek; źródło: Canva

Szprotki na sałatce - przepis

Składniki:

  • mała puszka szprotek w oleju
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • pół czerwonej cebuli
  • garść gotowanej fasolki szparagowej
  • mała główka sałaty masłowej
  • pieprz
  • sól
  • oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Szprotki odsącz z oleju. Jajka obierz i przekrój na ćwiartki. Cebulę pokrój w cienkie piórka.
  2. Liście sałaty wymieszaj z fasolką. Ułóż na dużym półmisku. Dodaj cebulę, jajka i szprotki.
  3. Sałatę oprósz solą, świeżo zmielonym pieprzem i skrop oliwą.

Masz ochotę na lekkie danie? Przygotuj szparagi w szynce parmeńskiej.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także