Polacy uwielbiają te małe rybki. Nie trzeba skrobać, ściągać skóry i filetować
Portugalczycy mają grillowane sardynki, Francuzi anchois, Włosi natomiast pieczone sardele. My tymczasem też mam rybny kulinarny skarb — szprotki. Czas to wykorzystać.
06.05.2023 | aktual.: 06.05.2023 16:06
Szprotki najczęściej zanurzone są w oleju lub sosie pomidorowym i zamknięte w puszkach. Zwolenników mają też szprotki w wersji wędzonej. Jednak czy zastanawiałeś się, ile kulinarnych możliwości drzemie w tych małych rybkach? Znana ci zapewne pasta kanapkowa to zaledwie jedna z wielu opcji. Poznaj kilka przepisów na wykorzystanie szprotek.
Szprot, inaczej sardynka norweska, należy do morskich ryb z rodziny śledziowatych. Miejscami występowania smacznej ryby są wschodnia część Oceanu Atlantyckiego, Morze Północne, Czarne i oczywiście Bałtyckie. Wyglądem szprot przypomina śledzia, choć jest od niego wyraźnie mniejszy. Mięso ryby jest białe i delikatne, a jednocześnie dość tłuste. Ich zaletą jest także niewielka ilość ości.
Teraz czas na przepisy ze szprotkami w roli głównej. Każdy, nawet najbardziej wybredny smakosz wybierze coś dobrego dla siebie. Skorzystaj z naszych propozycji na śniadanie, przekąskę, obiad i kolację, a szprotki na stałe zagoszczą w twoim menu.
Na pierwszy ogień idzie pasta.
Pasta z wędzonych szprotek - przepis
Składniki:
- 1 puszka szprotek wędzonych w oleju
- mała cebula, najlepiej szalotka
- 1 marchewka
- łyżka oleju lub oliwy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, ostra papryka
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Cebulę posiekaj, marchewkę zetrzyj na tarce. Warzywa zeszklij na oleju. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i wszystko razem przesmaż.
2. Szprotki razem z olejem z puszki rozdrobnij widelcem, dodaj warzywa z patelni, wymieszaj i dopraw do smaku.
3. Serwuj z pełnoziarnistym pieczywem lub na grzankach.
Szprotki w tempurze - przepis
Składniki:
- 1 kg świeżych szprotek
- 100 ml mąki pszennej
- 100 ml mąki kukurydzianej
- bardzo zimna gazowana woda mineralna,
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia (najlepiej ryżowy)
Sposób przygotowania:
1. Szprotki oczyść - odetnij głowy, wypatrosz, umyj i osusz.
2. Wymieszaj w misce obie mąki z solą i dolej zimną wodę. Tempura ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
3. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Jest gotowy do smażenia, w chwili gdy wrzucony kawałek chleba nabierze złotego koloru w ciągu 15 sekund.
4. Zanurzaj szprotki w cieście i delikatnie wkładaj do gorącego oleju. Smaż około 2 minut, wyjmuj na ręcznik papierowy. Od razu podawaj.
Szprotki na ostro - przepis
Składniki:
- 12 świeżych szprotów
- czosnek granulowany
- pieprz cayenne w proszku
- papryka słodka wędzona w proszku
- świeża kolendra
- sok z cytryny
- sól
Na sos aioli:
- 2 żółtka o pokojowej temperaturze
- 2 duże posiekane ząbki czosnku
- hiszpańska oliwy z oliwek extra virgin
- sok z cytryny
- 1 filet anchois z puszki
- woda mineralna
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- Przygotuj sos aioli. Do miseczki wbij żółtka, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wrzuć filecik anchois. Wszystko zmiksuj blenderem. Cały czas miksując, dolewaj cienkim strumieniem oliwę z oliwek, wodę, potem wlej sok z cytryny. Sos powinien mieć lekko gęstą konsystencję
- Szproty oczyść - natnij je delikatnie wzdłuż na dole i wyjmij wnętrzności. Ryby umyj dokładnie zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Skrop sokiem z cytryny.
- Wymieszaj ze sobą wszystkie suche przyprawy i dokładnie obtocz w nich szproty. Włóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut. Podawaj od razu, gorące i maczaj w sosie aioli.
Szprotki na sałatce - przepis
Składniki:
- mała puszka szprotek w oleju
- 4 jajka ugotowane na twardo
- pół czerwonej cebuli
- garść gotowanej fasolki szparagowej
- mała główka sałaty masłowej
- pieprz
- sól
- oliwa
Sposób przygotowania:
- Szprotki odsącz z oleju. Jajka obierz i przekrój na ćwiartki. Cebulę pokrój w cienkie piórka.
- Liście sałaty wymieszaj z fasolką. Ułóż na dużym półmisku. Dodaj cebulę, jajka i szprotki.
- Sałatę oprósz solą, świeżo zmielonym pieprzem i skrop oliwą.
Masz ochotę na lekkie danie? Przygotuj szparagi w szynce parmeńskiej.