Polacy uwielbiają te małe rybki. Nie trzeba skrobać, ściągać skóry i filetować
06.05.2023 13:27, aktual.: 06.05.2023 16:06
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Portugalczycy mają grillowane sardynki, Francuzi anchois, Włosi natomiast pieczone sardele. My tymczasem też mam rybny kulinarny skarb — szprotki. Czas to wykorzystać.
Szprotki najczęściej zanurzone są w oleju lub sosie pomidorowym i zamknięte w puszkach. Zwolenników mają też szprotki w wersji wędzonej. Jednak czy zastanawiałeś się, ile kulinarnych możliwości drzemie w tych małych rybkach? Znana ci zapewne pasta kanapkowa to zaledwie jedna z wielu opcji. Poznaj kilka przepisów na wykorzystanie szprotek.
Szprot, inaczej sardynka norweska, należy do morskich ryb z rodziny śledziowatych. Miejscami występowania smacznej ryby są wschodnia część Oceanu Atlantyckiego, Morze Północne, Czarne i oczywiście Bałtyckie. Wyglądem szprot przypomina śledzia, choć jest od niego wyraźnie mniejszy. Mięso ryby jest białe i delikatne, a jednocześnie dość tłuste. Ich zaletą jest także niewielka ilość ości.
Teraz czas na przepisy ze szprotkami w roli głównej. Każdy, nawet najbardziej wybredny smakosz wybierze coś dobrego dla siebie. Skorzystaj z naszych propozycji na śniadanie, przekąskę, obiad i kolację, a szprotki na stałe zagoszczą w twoim menu.
Na pierwszy ogień idzie pasta.
Pasta z wędzonych szprotek - przepis
Składniki:
- 1 puszka szprotek wędzonych w oleju
- mała cebula, najlepiej szalotka
- 1 marchewka
- łyżka oleju lub oliwy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, ostra papryka
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Cebulę posiekaj, marchewkę zetrzyj na tarce. Warzywa zeszklij na oleju. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i wszystko razem przesmaż.
2. Szprotki razem z olejem z puszki rozdrobnij widelcem, dodaj warzywa z patelni, wymieszaj i dopraw do smaku.
3. Serwuj z pełnoziarnistym pieczywem lub na grzankach.
Szprotki w tempurze - przepis
Składniki:
- 1 kg świeżych szprotek
- 100 ml mąki pszennej
- 100 ml mąki kukurydzianej
- bardzo zimna gazowana woda mineralna,
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia (najlepiej ryżowy)
Sposób przygotowania:
1. Szprotki oczyść - odetnij głowy, wypatrosz, umyj i osusz.
2. Wymieszaj w misce obie mąki z solą i dolej zimną wodę. Tempura ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
3. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Jest gotowy do smażenia, w chwili gdy wrzucony kawałek chleba nabierze złotego koloru w ciągu 15 sekund.
4. Zanurzaj szprotki w cieście i delikatnie wkładaj do gorącego oleju. Smaż około 2 minut, wyjmuj na ręcznik papierowy. Od razu podawaj.
Szprotki na ostro - przepis
Składniki:
- 12 świeżych szprotów
- czosnek granulowany
- pieprz cayenne w proszku
- papryka słodka wędzona w proszku
- świeża kolendra
- sok z cytryny
- sól
Na sos aioli:
- 2 żółtka o pokojowej temperaturze
- 2 duże posiekane ząbki czosnku
- hiszpańska oliwy z oliwek extra virgin
- sok z cytryny
- 1 filet anchois z puszki
- woda mineralna
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- Przygotuj sos aioli. Do miseczki wbij żółtka, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wrzuć filecik anchois. Wszystko zmiksuj blenderem. Cały czas miksując, dolewaj cienkim strumieniem oliwę z oliwek, wodę, potem wlej sok z cytryny. Sos powinien mieć lekko gęstą konsystencję
- Szproty oczyść - natnij je delikatnie wzdłuż na dole i wyjmij wnętrzności. Ryby umyj dokładnie zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Skrop sokiem z cytryny.
- Wymieszaj ze sobą wszystkie suche przyprawy i dokładnie obtocz w nich szproty. Włóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut. Podawaj od razu, gorące i maczaj w sosie aioli.
Szprotki na sałatce - przepis
Składniki:
- mała puszka szprotek w oleju
- 4 jajka ugotowane na twardo
- pół czerwonej cebuli
- garść gotowanej fasolki szparagowej
- mała główka sałaty masłowej
- pieprz
- sól
- oliwa
Sposób przygotowania:
- Szprotki odsącz z oleju. Jajka obierz i przekrój na ćwiartki. Cebulę pokrój w cienkie piórka.
- Liście sałaty wymieszaj z fasolką. Ułóż na dużym półmisku. Dodaj cebulę, jajka i szprotki.
- Sałatę oprósz solą, świeżo zmielonym pieprzem i skrop oliwą.
Masz ochotę na lekkie danie? Przygotuj szparagi w szynce parmeńskiej.