Popełniasz ten błąd za każdym razem. Włosi rwą włosy z głowy!

Makaron najczęściej odcedzamy, używając durszlaka. I kiedy zdawałoby się, że wszystko w tej materii zostało już omówione, TikTok serwuje kolejne porady, znacznie ułatwiające wykonanie tej czynności. Zobaczcie genialny trik. 

ObrazekGotowanie makaronu - Pyszności; foto: Canva

Jak najłatwiej i najszybciej odcedzić makaron? Włosi przekładają go za pomocą szczypiec czy łyżki cedzakowej z garnka do rondla lub patelni z sosem. Nie jest to najwygodniejsza metoda, ale w kraju, gdzie pasta jest daniem narodowym, ważne jest, by makaron zachował kleistość i temperaturę. Natomiast korzystanie z durszlaka nie jest tak oczywiste, jak mogłoby się wydawać.

Odcedzasz tak makaron? Popełniasz błąd

Większość z nas przelewa makaron z wodą do durszlaka umieszczonego w zlewie. Owszem, ta metoda jak najbardziej działa, ale istnieje też nieco inna, znacznie ułatwiająca pozbywanie się wrzącej wody z garnka z makaronem. Wystarczy włożyć durszlak do garnka z wodą i makaronem, a następnie przechylić całość nad zlewem.

Pamiętaj też, by nie pozbywać się całej wody po gotowaniu makaronu. Wystarczy, że dodasz pół chochelki płynu do pasty, a sos oblepi makaron, będzie też bardziej aksamitny. Woda z ugotowanego makaronu zagęści sos i zemulguje go, przez co wszystkie składniki połączą się ze sobą i stworzą spójne danie.

Obrazek
Makaron/źródło: salahgraphic, pixabay

Jak prawidłowo gotować pastę?

Przed gotowaniem dokładnie sprawdź wskazówki producenta na opakowaniu makaronu. W dużym garnku doprowadź wodę do wrzenia. Optymalne proporcje to 1 litr wody na 100 g makaronu. Ważne jest, aby garnek był na tyle duży, by makaron mógł swobodnie się w nim rozłożyć. Jak wiadomo, podczas gotowania zwiększy swoją objętość.

Tuż przed dodaniem makaronu do wrzącej wody, dodaj do niej sól. Zazwyczaj dodaje się około 1 łyżeczki soli na 1 litr wody, chociaż można użyć mniejszej ilości, aby ograniczyć spożycie soli. Co jakiś czas mieszaj zawartość garnka, by zapobiec sklejaniu się produktu. Makaron gotujemy z lekko uchyloną pokrywką.

Czas gotowania zazwyczaj jest podany na opakowaniu, ale warto sprawdzić wcześniej, czy makaron jest już gotowy. Makaron ugotowany al dente powinien być elastyczny i lekko twardy w środku. Nie ma potrzeby dodawania oleju do wody, w której gotujemy makaron (regularne mieszanie zapobiegnie sklejaniu się). Ugotowany makaron odcedzamy przez sitko. Nie przelewamy makaronu zimną wodą (zimna woda spłucze skrobię, przez co makaron nie będzie dobrze łączył się z sosem).

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej