PoradyPopełniasz ten błąd za każdym razem. Włosi rwą włosy z głowy!

Popełniasz ten błąd za każdym razem. Włosi rwą włosy z głowy!

Gotowanie makaronu - Pyszności; foto: Canva
Gotowanie makaronu - Pyszności; foto: Canva
11.07.2023 14:56

Makaron najczęściej odcedzamy, używając durszlaka. I kiedy zdawałoby się, że wszystko w tej materii zostało już omówione, TikTok serwuje kolejne porady, znacznie ułatwiające wykonanie tej czynności. Zobaczcie genialny trik. 

Jak najłatwiej i najszybciej odcedzić makaron? Włosi przekładają go za pomocą szczypiec czy łyżki cedzakowej z garnka do rondla lub patelni z sosem. Nie jest to najwygodniejsza metoda, ale w kraju, gdzie pasta jest daniem narodowym, ważne jest, by makaron zachował kleistość i temperaturę. Natomiast korzystanie z durszlaka nie jest tak oczywiste, jak mogłoby się wydawać.

Odcedzasz tak makaron? Popełniasz błąd

Większość z nas przelewa makaron z wodą do durszlaka umieszczonego w zlewie. Owszem, ta metoda jak najbardziej działa, ale istnieje też nieco inna, znacznie ułatwiająca pozbywanie się wrzącej wody z garnka z makaronem. Wystarczy włożyć durszlak do garnka z wodą i makaronem, a następnie przechylić całość nad zlewem.

Pamiętaj też, by nie pozbywać się całej wody po gotowaniu makaronu. Wystarczy, że dodasz pół chochelki płynu do pasty, a sos oblepi makaron, będzie też bardziej aksamitny. Woda z ugotowanego makaronu zagęści sos i zemulguje go, przez co wszystkie składniki połączą się ze sobą i stworzą spójne danie.

Makaron/źródło: salahgraphic, pixabay
Makaron/źródło: salahgraphic, pixabay

Jak prawidłowo gotować pastę?

Przed gotowaniem dokładnie sprawdź wskazówki producenta na opakowaniu makaronu. W dużym garnku doprowadź wodę do wrzenia. Optymalne proporcje to 1 litr wody na 100 g makaronu. Ważne jest, aby garnek był na tyle duży, by makaron mógł swobodnie się w nim rozłożyć. Jak wiadomo, podczas gotowania zwiększy swoją objętość.

Tuż przed dodaniem makaronu do wrzącej wody, dodaj do niej sól. Zazwyczaj dodaje się około 1 łyżeczki soli na 1 litr wody, chociaż można użyć mniejszej ilości, aby ograniczyć spożycie soli. Co jakiś czas mieszaj zawartość garnka, by zapobiec sklejaniu się produktu. Makaron gotujemy z lekko uchyloną pokrywką.

Czas gotowania zazwyczaj jest podany na opakowaniu, ale warto sprawdzić wcześniej, czy makaron jest już gotowy. Makaron ugotowany al dente powinien być elastyczny i lekko twardy w środku. Nie ma potrzeby dodawania oleju do wody, w której gotujemy makaron (regularne mieszanie zapobiegnie sklejaniu się). Ugotowany makaron odcedzamy przez sitko. Nie przelewamy makaronu zimną wodą (zimna woda spłucze skrobię, przez co makaron nie będzie dobrze łączył się z sosem).

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także