Już nie obieram codziennie ziemniaków. Patent ze słoikiem ułatwił mi gotowanie

Ziemniaki to jeden z podstawowych składników kuchni polskiej. Są zdrowe, sycące i można je wykorzystać na wiele sposobów. Jeśli chcesz mieć gotowe ziemniaki w kilka minut, możesz je zapasteryzować.

Czy warto wekować ziemniaki?Czy warto wekować ziemniaki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Obieranie ziemniaków może być czasochłonne i uciążliwe, szczególnie gdy przygotowujemy obiad dla dużej rodziny. Rozwiązanie problemu może być prostsze niż myślisz. Odkryj, jak wekowanie ziemniaków może, ułatwić codzienne gotowanie, sprawiając, że ziemniaki zawsze będą gotowe na każde zawołanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te bułeczki zrobisz na bazie pysznego warzywa. Idealne na drugie śniadanie do szkoły i pracy

Sposób na szybki obiad z ziemniaków

Gotowanie codziennych posiłków często wymaga przygotowania dużej ilości ziemniaków na raz. Placki, kluski czy puree to dania, które znamy doskonale, ale przygotowanie ich dla licznej rodziny wymaga czasu. Czy istnieje sposób, aby uprościć tę pracę? Owszem, trik ze słoikiem okaże się być twoim sprzymierzeńcem w kuchni, pozwalając na szybkie i efektywne gotowanie.

Wekowane ziemniaki - alternatywa dla zabieganych

Podstawowym pytaniem może być: dlaczego warto trudzić się wekowaniem ziemniaków? Odpowiedź jest prosta – to sposób na oszczędność czasu i zawsze gotowe składniki do potraw ziemniaczanych. Dzięki tej metodzie unikniesz codziennego obierania ziemniaków i jednocześnie zyskasz gotowe porcje na kilka dni do przodu.

Jak pasteryzować ziemniaki?

Jak zatem wekować ziemniaki? To prostsze niż się wydaje. Wystarczy większy garnek, kilka słoików i gotowość do działania. Oto krok po kroku:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój. Następnie namocz je przez 20 minut w zimnej wodzie z solą.
  2. Następnie umieść je w słoikach, zalej zimną wodą do 3/4 wysokości słoika.
  3. Gotuj przez 1,5 godziny od zagotowania wody.

Pamiętaj, aby słoiki były czyste i suche, a procedurę przeprowadzać z zachowaniem higieny. Gotowe słoiki sprawdź, naciskając wieczko – kliknięcie oznacza konieczność dokręcenia i ponownego pasteryzowania.

Wekowanie ziemniaków to prosty i skuteczny sposób na oszczędzenie czasu na gotowaniu obiadu. Dzięki temu trikowi możesz mieć zawsze pod ręką gotowe ziemniaki, które wystarczy podgrzać, aby przygotować pyszny i sycący obiad.

Wybrane dla Ciebie
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇