Już nie obieram codziennie ziemniaków. Patent ze słoikiem ułatwił mi gotowanie

Ziemniaki to jeden z podstawowych składników kuchni polskiej. Są zdrowe, sycące i można je wykorzystać na wiele sposobów. Jeśli chcesz mieć gotowe ziemniaki w kilka minut, możesz je zapasteryzować.

Czy warto wekować ziemniaki?Czy warto wekować ziemniaki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Obieranie ziemniaków może być czasochłonne i uciążliwe, szczególnie gdy przygotowujemy obiad dla dużej rodziny. Rozwiązanie problemu może być prostsze niż myślisz. Odkryj, jak wekowanie ziemniaków może, ułatwić codzienne gotowanie, sprawiając, że ziemniaki zawsze będą gotowe na każde zawołanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te bułeczki zrobisz na bazie pysznego warzywa. Idealne na drugie śniadanie do szkoły i pracy

Sposób na szybki obiad z ziemniaków

Gotowanie codziennych posiłków często wymaga przygotowania dużej ilości ziemniaków na raz. Placki, kluski czy puree to dania, które znamy doskonale, ale przygotowanie ich dla licznej rodziny wymaga czasu. Czy istnieje sposób, aby uprościć tę pracę? Owszem, trik ze słoikiem okaże się być twoim sprzymierzeńcem w kuchni, pozwalając na szybkie i efektywne gotowanie.

Wekowane ziemniaki - alternatywa dla zabieganych

Podstawowym pytaniem może być: dlaczego warto trudzić się wekowaniem ziemniaków? Odpowiedź jest prosta – to sposób na oszczędność czasu i zawsze gotowe składniki do potraw ziemniaczanych. Dzięki tej metodzie unikniesz codziennego obierania ziemniaków i jednocześnie zyskasz gotowe porcje na kilka dni do przodu.

Jak pasteryzować ziemniaki?

Jak zatem wekować ziemniaki? To prostsze niż się wydaje. Wystarczy większy garnek, kilka słoików i gotowość do działania. Oto krok po kroku:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój. Następnie namocz je przez 20 minut w zimnej wodzie z solą.
  2. Następnie umieść je w słoikach, zalej zimną wodą do 3/4 wysokości słoika.
  3. Gotuj przez 1,5 godziny od zagotowania wody.

Pamiętaj, aby słoiki były czyste i suche, a procedurę przeprowadzać z zachowaniem higieny. Gotowe słoiki sprawdź, naciskając wieczko – kliknięcie oznacza konieczność dokręcenia i ponownego pasteryzowania.

Wekowanie ziemniaków to prosty i skuteczny sposób na oszczędzenie czasu na gotowaniu obiadu. Dzięki temu trikowi możesz mieć zawsze pod ręką gotowe ziemniaki, które wystarczy podgrzać, aby przygotować pyszny i sycący obiad.

Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm