WAŻNE
TERAZ

Będzie rozmowa Trump-Nawrocki. Biały Dom zabiera głos

Już nie obieram codziennie ziemniaków. Patent ze słoikiem ułatwił mi gotowanie

Ziemniaki to jeden z podstawowych składników kuchni polskiej. Są zdrowe, sycące i można je wykorzystać na wiele sposobów. Jeśli chcesz mieć gotowe ziemniaki w kilka minut, możesz je zapasteryzować.

Czy warto wekować ziemniaki?Czy warto wekować ziemniaki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Obieranie ziemniaków może być czasochłonne i uciążliwe, szczególnie gdy przygotowujemy obiad dla dużej rodziny. Rozwiązanie problemu może być prostsze niż myślisz. Odkryj, jak wekowanie ziemniaków może, ułatwić codzienne gotowanie, sprawiając, że ziemniaki zawsze będą gotowe na każde zawołanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te bułeczki zrobisz na bazie pysznego warzywa. Idealne na drugie śniadanie do szkoły i pracy

Sposób na szybki obiad z ziemniaków

Gotowanie codziennych posiłków często wymaga przygotowania dużej ilości ziemniaków na raz. Placki, kluski czy puree to dania, które znamy doskonale, ale przygotowanie ich dla licznej rodziny wymaga czasu. Czy istnieje sposób, aby uprościć tę pracę? Owszem, trik ze słoikiem okaże się być twoim sprzymierzeńcem w kuchni, pozwalając na szybkie i efektywne gotowanie.

Wekowane ziemniaki - alternatywa dla zabieganych

Podstawowym pytaniem może być: dlaczego warto trudzić się wekowaniem ziemniaków? Odpowiedź jest prosta – to sposób na oszczędność czasu i zawsze gotowe składniki do potraw ziemniaczanych. Dzięki tej metodzie unikniesz codziennego obierania ziemniaków i jednocześnie zyskasz gotowe porcje na kilka dni do przodu.

Jak pasteryzować ziemniaki?

Jak zatem wekować ziemniaki? To prostsze niż się wydaje. Wystarczy większy garnek, kilka słoików i gotowość do działania. Oto krok po kroku:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój. Następnie namocz je przez 20 minut w zimnej wodzie z solą.
  2. Następnie umieść je w słoikach, zalej zimną wodą do 3/4 wysokości słoika.
  3. Gotuj przez 1,5 godziny od zagotowania wody.

Pamiętaj, aby słoiki były czyste i suche, a procedurę przeprowadzać z zachowaniem higieny. Gotowe słoiki sprawdź, naciskając wieczko – kliknięcie oznacza konieczność dokręcenia i ponownego pasteryzowania.

Wekowanie ziemniaków to prosty i skuteczny sposób na oszczędzenie czasu na gotowaniu obiadu. Dzięki temu trikowi możesz mieć zawsze pod ręką gotowe ziemniaki, które wystarczy podgrzać, aby przygotować pyszny i sycący obiad.

Wybrane dla Ciebie

Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Nie kupuję gotowców. Pity robię z tego przepisu i wyrastają jak szalone
Nie kupuję gotowców. Pity robię z tego przepisu i wyrastają jak szalone