Siostra wbija wykałaczki w ziemniaki. Mówi, że tak najszybciej przygotowuje się obiad

Sprawdzonych trików w kuchni nigdy za wiele. Dziś podpowiem ci, jak w szybki i prosty sposób skrócić czas gotowania ziemniaków. To po prostu genialne!

Wbijanie wykałaczek w ziemniaki ma głębszy sensWbijanie wykałaczek w ziemniaki ma głębszy sens
Źródło zdjęć: © Archiwum Własne | Pyszności
Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że ziemniakibardzo ważnym elementem rodzimej kuchni. W końcu na ich bazie można przygotować całą paletę smacznych dań, począwszy od pierogów ruskich, kończąc na ciekawych zapiekankach z kolorowymi dodatkami. 

Oczywiście w tym miejscu należy wspomnieć również o kultowym trio — schabowym, duszonych ziemniakach i mizerii. Takiemu obiadowi nie jest w stanie oprzeć się nawet największy niejadek! Dlatego tym bardziej powinieneś poznać skuteczny patent na błyskawiczną obróbkę cieplną ziemniaków. Szybciej się już nie da!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co może mieć wspólnego ze sobą sushi i tort? Okazuje się, że bardzo wiele i to w jakim stylu!

Patent siostry naprawdę działa

Choć uwielbiam dania z ziemniakami, od zawsze najbardziej irytował mnie fakt, że najpierw trzeba je obrać, po czym jeszcze ugotować. Co trwa zazwyczaj od 20 do 30 minut. A to naprawdę sporo czasu. Dlatego też częściej sięgam po przepisy z makaronem, tym bardziej w środku zapracowanego tygodnia, kiedy brakuje czasu dosłownie na wszystko. 

W sumie powinnam napisać "sięgałam", bo ostatnio coś się zmieniło. A wszystko to zasługa mojej siostry, która podzieliła się ze mną genialnym patentem. Dzięki jej sztuczce nie gotuję już ziemniaków przez kilkadziesiąt minut. Wręcz przeciwnie w ciągu kilku minut mogę serwować kultowe warzywa w idealnym wydaniu. Jak to jest możliwe?

Na bazie ziemniaków można stworzyć całą masę smacznych dań
Na bazie ziemniaków można stworzyć całą masę smacznych dań © Adobe Stock | juliasudnitskaya

Patent z wykałaczkami i mikrofalówką

W ubiegły weekend odwiedziłam moją siostrę, która była właśnie w trakcie przygotowywania obiadu. W pewnym momencie wzięła do ręki ziemniaki i zaczęła wbijać w nie wykałaczki. W pierwszej chwili zaniemówiłam z wrażenia i próbowałam sama znaleźć logiczne rozwiązanie tej sytuacji. Kiedy jednak zaczęła je odwracać i ustawiać na blacie nie wytrzymałam i poprosiłam o wyjaśnienia

Okazało się, że moja siostra wcale nie robiła sobie ze mnie żartów. Wbijanie wykałaczek w ziemniaki ma głębszy sens. W ten sposób poddaje warzywa błyskawicznej obróbce cieplnej. Jak? Otóż ziemniaki na drewnianych konstrukcjach wstawia do mikrofalówki na kilka minut. I tak naprawdę to wszystko. Ziemniaki po krótkiej wizycie w kuchennym urządzeniu są w pełni ugotowane, a co za tym idzie, wystarczy je podać z dodatkami

Wiem, że początkowo pomysł ten może wydawać się czystym szaleństwem. Ale widziałam to na własne oczy i efekt był naprawdę zachwycający! Siostra doradziła mi jeszcze, aby do tego patentu wykorzystywać ziemniaki podobnej wielkości, by równomiernie się ugotowały.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej