Siostra wbija wykałaczki w ziemniaki. Mówi, że tak najszybciej przygotowuje się obiad

Sprawdzonych trików w kuchni nigdy za wiele. Dziś podpowiem ci, jak w szybki i prosty sposób skrócić czas gotowania ziemniaków. To po prostu genialne!

Wbijanie wykałaczek w ziemniaki ma głębszy sensWbijanie wykałaczek w ziemniaki ma głębszy sens
Źródło zdjęć: © Archiwum Własne | Pyszności
Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że ziemniakibardzo ważnym elementem rodzimej kuchni. W końcu na ich bazie można przygotować całą paletę smacznych dań, począwszy od pierogów ruskich, kończąc na ciekawych zapiekankach z kolorowymi dodatkami. 

Oczywiście w tym miejscu należy wspomnieć również o kultowym trio — schabowym, duszonych ziemniakach i mizerii. Takiemu obiadowi nie jest w stanie oprzeć się nawet największy niejadek! Dlatego tym bardziej powinieneś poznać skuteczny patent na błyskawiczną obróbkę cieplną ziemniaków. Szybciej się już nie da!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co może mieć wspólnego ze sobą sushi i tort? Okazuje się, że bardzo wiele i to w jakim stylu!

Patent siostry naprawdę działa

Choć uwielbiam dania z ziemniakami, od zawsze najbardziej irytował mnie fakt, że najpierw trzeba je obrać, po czym jeszcze ugotować. Co trwa zazwyczaj od 20 do 30 minut. A to naprawdę sporo czasu. Dlatego też częściej sięgam po przepisy z makaronem, tym bardziej w środku zapracowanego tygodnia, kiedy brakuje czasu dosłownie na wszystko. 

W sumie powinnam napisać "sięgałam", bo ostatnio coś się zmieniło. A wszystko to zasługa mojej siostry, która podzieliła się ze mną genialnym patentem. Dzięki jej sztuczce nie gotuję już ziemniaków przez kilkadziesiąt minut. Wręcz przeciwnie w ciągu kilku minut mogę serwować kultowe warzywa w idealnym wydaniu. Jak to jest możliwe?

Na bazie ziemniaków można stworzyć całą masę smacznych dań
Na bazie ziemniaków można stworzyć całą masę smacznych dań © Adobe Stock | juliasudnitskaya

Patent z wykałaczkami i mikrofalówką

W ubiegły weekend odwiedziłam moją siostrę, która była właśnie w trakcie przygotowywania obiadu. W pewnym momencie wzięła do ręki ziemniaki i zaczęła wbijać w nie wykałaczki. W pierwszej chwili zaniemówiłam z wrażenia i próbowałam sama znaleźć logiczne rozwiązanie tej sytuacji. Kiedy jednak zaczęła je odwracać i ustawiać na blacie nie wytrzymałam i poprosiłam o wyjaśnienia

Okazało się, że moja siostra wcale nie robiła sobie ze mnie żartów. Wbijanie wykałaczek w ziemniaki ma głębszy sens. W ten sposób poddaje warzywa błyskawicznej obróbce cieplnej. Jak? Otóż ziemniaki na drewnianych konstrukcjach wstawia do mikrofalówki na kilka minut. I tak naprawdę to wszystko. Ziemniaki po krótkiej wizycie w kuchennym urządzeniu są w pełni ugotowane, a co za tym idzie, wystarczy je podać z dodatkami

Wiem, że początkowo pomysł ten może wydawać się czystym szaleństwem. Ale widziałam to na własne oczy i efekt był naprawdę zachwycający! Siostra doradziła mi jeszcze, aby do tego patentu wykorzystywać ziemniaki podobnej wielkości, by równomiernie się ugotowały.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯