Weź kilka prostych składników i zrób pyszną sałatkę. Będziesz jadł i chudł
Prosta sałatka to świetny pomysł na zdrową i smaczną kolację lub lekką przekąskę w trakcie dnia. Połączenie składników szybko przypadnie ci do gustu i sprawi, że kilogramy spadną jak szalone.
18.01.2024 11:32
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
To połączenie rukoli, awokado i jajek tworzy prawdziwą kompozycję zdrowia, która nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Sałatka powinna być nie tylko zdrowa, ale przede wszystkim smaczna. W przeciwnym wypadku na nic zdadzą się trudy włożone w przygotowanie, a pokłady chęci do zdrowego odżywiania szybko się wyczepią. Z tym przepisem na szczęście to ci nie grozi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zdrowa sałatka z rukolą i awokado
Ta sałatka to prawdziwa bomba zdrowia, która pomoże Ci w procesie odchudzania. Jest smaczna, szybka w przygotowaniu i łatwa do zabrania ze sobą do szkoły czy pracy. Awokado jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera witaminę A, C, E, K i H, a także witaminy z grupy B, takie jak B1 (tiamina) i B2 (ryboflawina), kwas foliowy i pantenowy. Zresztą, cała sałatka bogata jest w zdrowe tłuszcze i witaminy. To najlepszy sposób na to, aby wzmocnić nasz organizm i poprawić odporność w naturalny sposób.
Składniki:
- 2 spore garście rukoli,
- pół opakowania ulubionych kiełków,
- 2 jajka na półmiękko lub twardo,
- pół awokado,
- 2-3 małe ogórki gruntowe lub 1 nieduży szklarniowy,
- 2 łyżki słonecznika,
- 4 orzechy włoskie.
Sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 łyżki wody,
- sól morska i pieprz cayenne do smaku,
- sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie sałatki zaczynamy od dokładnego umycia rukoli i kiełków pod bieżącą wodą, a następnie delikatnie je osuszamy. Pamiętaj, że zawsze powinniśmy myć zieleninę, nawet jeśli jest ona pakowana w folię.
- Następnie ugotowane jajka kroimy na mniejsze kawałki.
- Podobnie postępujemy z awokado i ogórkami.
- Wszystkie składniki umieszczamy na talerzu lub w miseczce.
- Składniki na sos łączymy w małej miseczce, dokładnie mieszając.
- Gotowy sos polewamy naszą sałatkę.
- Na koniec posypujemy sałatkę słonecznikiem i orzechami.