Weź kilka prostych składników i zrób pyszną sałatkę. Będziesz jadł i chudł

Prosta sałatka to świetny pomysł na zdrową i smaczną kolację lub lekką przekąskę w trakcie dnia. Połączenie składników szybko przypadnie ci do gustu i sprawi, że kilogramy spadną jak szalone.

Sałatka - PysznościSałatka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | sofyabolotinaphotos
Ewa Malinowska

To połączenie rukoli, awokado i jajek tworzy prawdziwą kompozycję zdrowia, która nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Sałatka powinna być nie tylko zdrowa, ale przede wszystkim smaczna. W przeciwnym wypadku na nic zdadzą się trudy włożone w przygotowanie, a pokłady chęci do zdrowego odżywiania szybko się wyczepią. Z tym przepisem na szczęście to ci nie grozi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta w takim wydaniu nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze genialnie się prezentuje

Zdrowa sałatka z rukolą i awokado

Ta sałatka to prawdziwa bomba zdrowia, która pomoże Ci w procesie odchudzania. Jest smaczna, szybka w przygotowaniu i łatwa do zabrania ze sobą do szkoły czy pracy. Awokado jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera witaminę A, C, E, K i H, a także witaminy z grupy B, takie jak B1 (tiamina) i B2 (ryboflawina), kwas foliowy i pantenowy. Zresztą, cała sałatka bogata jest w zdrowe tłuszcze i witaminy. To najlepszy sposób na to, aby wzmocnić nasz organizm i poprawić odporność w naturalny sposób.

Anna Lewandowska dodaje do jajecznicy m.in. awokado i szpinak
Anna Lewandowska dodaje do jajecznicy m.in. awokado i szpinak © Canva | pixelshot

Składniki:

  • 2 spore garście rukoli,
  • pół opakowania ulubionych kiełków,
  • 2 jajka na półmiękko lub twardo,
  • pół awokado,
  • 2-3 małe ogórki gruntowe lub 1 nieduży szklarniowy,
  • 2 łyżki słonecznika,
  • 4 orzechy włoskie.

Sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki wody,
  • sól morska i pieprz cayenne do smaku,
  • sok z cytryny.
Sałatka z jajkiem i awokado
Sałatka z jajkiem i awokado © Getty Images | haoliang

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie sałatki zaczynamy od dokładnego umycia rukoli i kiełków pod bieżącą wodą, a następnie delikatnie je osuszamy. Pamiętaj, że zawsze powinniśmy myć zieleninę, nawet jeśli jest ona pakowana w folię.
  2. Następnie ugotowane jajka kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Podobnie postępujemy z awokado i ogórkami.
  4. Wszystkie składniki umieszczamy na talerzu lub w miseczce.
  5. Składniki na sos łączymy w małej miseczce, dokładnie mieszając.
  6. Gotowy sos polewamy naszą sałatkę.
  7. Na koniec posypujemy sałatkę słonecznikiem i orzechami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę