Nie musisz dodawać jajek do naleśników. Inny składnik decyduje o sukcesie

Takie naleśniki to hit. Na pewno nigdy nie robiłeś takiego śniadania. Niby są zwyczajne i banalnie proste, ale jedna rzecz je wyróżnia. Zamiast jajek dodajesz zupełnie inny składnik, który nadaje im smaku i wyrazu. Koniecznie przetestuj ten przepis na naleśniki.

NaleśnikiNaleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Naleśniki biszkoptowe na pierwszy rzut oka niczym się nie wyróżniają. Wyglądają zupełnie tak samo, jak zwykłe. Potem okazuje się, że jednak są zupełnie inne i bardziej efektowne. I ten waniliowy aromat! Dosłownie niebo w gębie. Do ich przygotowania nie potrzebujesz jajek, więc nie musisz specjalnie biec po nie do sklepu. Same zalety, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta przekąska nie dość, że łączy w sobie genialne smaki, to jeszcze robi się praktycznie sama!

Jak zrobić biszkoptowe naleśniki?

Na początku przygotuj wszystkie potrzebne składniki. Na liście znajdziesz:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru (kluczowy składnik, dzięki któremu naleśniki mają niesamowity aromat),
  • szklankę mąki,
  • szklankę mleka,
  • szklankę wody gazowanej,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 3 łyżki cukru.

Nadzienie zrobisz z:

  • 150 g sera białego,
  • szklanki jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżek cukru pudru.
Naleśniki biszkoptowe
Naleśniki biszkoptowe © Pixabay

Sposób wykonania:

Jak wiemy, przygotowywanie klasycznych naleśników jest banalnie proste. Tak samo jest i w tym przypadku. Pierwsze, co musisz zrobić, to wymieszać wszystkie składniki. W misce umieść więc obydwa budynie waniliowe, mąkę, cukier, wodę gazowaną oraz mleko. Zacznij miksować, a po chwili dolej też olej. Ten składnik jest niezwykle istotny - dzięki niemu naleśniki będą elastyczne i się nie przypalą. Smaż danie na dobrze rozgrzanej patelni. Możesz też posmarować ją na początku odrobiną tłuszczu, dzięki temu naleśniki nie będą się przyklejać.


W międzyczasie przygotuj nadzienie. Wystarczy, że wymieszasz wszystkie potrzebne składniki. Smaruj nadzieniem wnętrze placuszków i zwiń w rulonik lub złóż kopertę. Jeśli chcesz, możesz dodać do nich kilka łyżek ulubionego dżemu. Dobrym pomysłem jest też posypanie ich cukrem pudrem. Takie śniadanie smakuje obłędnie i zapewni ci dostawę energii na resztę dnia.

Wybrane dla Ciebie
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować