PrzepisŚniadanieNie musisz dodawać jajek do naleśników. Inny składnik decyduje o sukcesie

Nie musisz dodawać jajek do naleśników. Inny składnik decyduje o sukcesie

Takie naleśniki to hit. Na pewno nigdy nie robiłeś takiego śniadania. Niby są zwyczajne i banalnie proste, ale jedna rzecz je wyróżnia. Zamiast jajek dodajesz zupełnie inny składnik, który nadaje im smaku i wyrazu. Koniecznie przetestuj ten przepis na naleśniki.

Naleśniki
Naleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Naleśniki biszkoptowe na pierwszy rzut oka niczym się nie wyróżniają. Wyglądają zupełnie tak samo, jak zwykłe. Potem okazuje się, że jednak są zupełnie inne i bardziej efektowne. I ten waniliowy aromat! Dosłownie niebo w gębie. Do ich przygotowania nie potrzebujesz jajek, więc nie musisz specjalnie biec po nie do sklepu. Same zalety, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szparagami z grilla

Jak zrobić biszkoptowe naleśniki?

Na początku przygotuj wszystkie potrzebne składniki. Na liście znajdziesz:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru (kluczowy składnik, dzięki któremu naleśniki mają niesamowity aromat),
  • szklankę mąki,
  • szklankę mleka,
  • szklankę wody gazowanej,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 3 łyżki cukru.

Nadzienie zrobisz z:

  • 150 g sera białego,
  • szklanki jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżek cukru pudru.
Naleśniki biszkoptowe
Naleśniki biszkoptowe© Pixabay

Sposób wykonania:

Jak wiemy, przygotowywanie klasycznych naleśników jest banalnie proste. Tak samo jest i w tym przypadku. Pierwsze, co musisz zrobić, to wymieszać wszystkie składniki. W misce umieść więc obydwa budynie waniliowe, mąkę, cukier, wodę gazowaną oraz mleko. Zacznij miksować, a po chwili dolej też olej. Ten składnik jest niezwykle istotny - dzięki niemu naleśniki będą elastyczne i się nie przypalą. Smaż danie na dobrze rozgrzanej patelni. Możesz też posmarować ją na początku odrobiną tłuszczu, dzięki temu naleśniki nie będą się przyklejać.


W międzyczasie przygotuj nadzienie. Wystarczy, że wymieszasz wszystkie potrzebne składniki. Smaruj nadzieniem wnętrze placuszków i zwiń w rulonik lub złóż kopertę. Jeśli chcesz, możesz dodać do nich kilka łyżek ulubionego dżemu. Dobrym pomysłem jest też posypanie ich cukrem pudrem. Takie śniadanie smakuje obłędnie i zapewni ci dostawę energii na resztę dnia.

Wybrane dla Ciebie