PrzepisŚniadanieNie musisz dodawać jajek do naleśników. Inny składnik decyduje o sukcesie

Nie musisz dodawać jajek do naleśników. Inny składnik decyduje o sukcesie

Naleśniki
Naleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
14.11.2023 08:42

Takie naleśniki to hit. Na pewno nigdy nie robiłeś takiego śniadania. Niby są zwyczajne i banalnie proste, ale jedna rzecz je wyróżnia. Zamiast jajek dodajesz zupełnie inny składnik, który nadaje im smaku i wyrazu. Koniecznie przetestuj ten przepis na naleśniki.

Naleśniki biszkoptowe na pierwszy rzut oka niczym się nie wyróżniają. Wyglądają zupełnie tak samo, jak zwykłe. Potem okazuje się, że jednak są zupełnie inne i bardziej efektowne. I ten waniliowy aromat! Dosłownie niebo w gębie. Do ich przygotowania nie potrzebujesz jajek, więc nie musisz specjalnie biec po nie do sklepu. Same zalety, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić biszkoptowe naleśniki?

Na początku przygotuj wszystkie potrzebne składniki. Na liście znajdziesz:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru (kluczowy składnik, dzięki któremu naleśniki mają niesamowity aromat),
  • szklankę mąki,
  • szklankę mleka,
  • szklankę wody gazowanej,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 3 łyżki cukru.

Nadzienie zrobisz z:

  • 150 g sera białego,
  • szklanki jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżek cukru pudru.
Naleśniki biszkoptowe
Naleśniki biszkoptowe© Pixabay

Sposób wykonania:

Jak wiemy, przygotowywanie klasycznych naleśników jest banalnie proste. Tak samo jest i w tym przypadku. Pierwsze, co musisz zrobić, to wymieszać wszystkie składniki. W misce umieść więc obydwa budynie waniliowe, mąkę, cukier, wodę gazowaną oraz mleko. Zacznij miksować, a po chwili dolej też olej. Ten składnik jest niezwykle istotny - dzięki niemu naleśniki będą elastyczne i się nie przypalą. Smaż danie na dobrze rozgrzanej patelni. Możesz też posmarować ją na początku odrobiną tłuszczu, dzięki temu naleśniki nie będą się przyklejać.


W międzyczasie przygotuj nadzienie. Wystarczy, że wymieszasz wszystkie potrzebne składniki. Smaruj nadzieniem wnętrze placuszków i zwiń w rulonik lub złóż kopertę. Jeśli chcesz, możesz dodać do nich kilka łyżek ulubionego dżemu. Dobrym pomysłem jest też posypanie ich cukrem pudrem. Takie śniadanie smakuje obłędnie i zapewni ci dostawę energii na resztę dnia.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także