Uśmiech teściowej to niezwykły deser. W środku znajdziesz zachwycającą niespodziankę
Krem budyniowy, jabłka, cynamon, kruchy spód... Brzmi to trochę jak szarlotka, ale dziś nie mówimy o niej, lecz o "uśmiechu teściowej" - przebojowym cieście, które wykonasz bez najmniejszego problemu. Gwarantujemy, że warto poświęcić na to te kilka krótkich chwil!
06.03.2024 09:31
Nazwa tego deseru chyba nigdy nie przestanie nas bawić. Złośliwi mogliby powiedzieć, że "uśmiech teściowej" to coś niemożliwego, kwadratura koła, prawdziwa "mission impossible", której nie podołałby nawet Tom Cruise w najlepszej formie. A jednak, nasz drogi czytelniku, już czas uwierzyć w cuda — uśmiech teściowej to ciasto, które naprawdę leży w zasięgu twojej dłoni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przygotowanie tego deseru to zresztą coś więcej, niż sprawa wykonalna. Przepis jest bardzo prosty, a kremowość ciasta zachwyca każdego. Nawet teściową, która, według legendy, zawsze się uśmiecha, kiedy go próbuje. Zapraszamy każdego niedowiarka, każdego zięcia i synową do wypróbowania poniższego przepisu. I koniecznie poprosimy później o relację z reakcji teściowej!
Ciasto "uśmiech teściowej"
Składniki:
- 750 g mąki pszennej,
- 600 g cukru pudru,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki śmietany 18 proc.,
- 250 g margaryny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 cytryna.
Masa:
- 3 opakowania budyniu waniliowego,
- 1 l mleka,
- 1 kg jabłek.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier puder i wymieszaj wszystkie składniki w jednej misce.
- Teraz dorzuć do nich posiekaną margarynę, dodaj jedno całe jajko i dwa żółtka. Zagnieć dłońmi. Następnie wlej jeszcze śmietanę i dodaj startą skórkę z jednej cytryny. Wyrób elastyczne ciasto. Teraz podziel je na dwie równe części. Jedną z nich rozwałkuj i wylep spód i boki formy do pieczenia.
- Jabłka pokrój w kosteczkę i wysyp na ciasto w formie.
- Budyń wsyp do ciepłego mleka i podgrzewaj razem, aż zgęstnieją. Kiedy tak się stanie, wlej ostrożnie krem na ciasto i owoce z formy.
- Teraz przykryj te składniki drugą częścią ciasta, którą musisz najpierw rozwałkować. Tak przygotowany deser piecz 50-60 minut w 180 stopniach. Posyp cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!