PrzepisCiastaUśmiech teściowej to niezwykły deser. W środku znajdziesz zachwycającą niespodziankę

Uśmiech teściowej to niezwykły deser. W środku znajdziesz zachwycającą niespodziankę

Krem budyniowy, jabłka, cynamon, kruchy spód... Brzmi to trochę jak szarlotka, ale dziś nie mówimy o niej, lecz o "uśmiechu teściowej" - przebojowym cieście, które wykonasz bez najmniejszego problemu. Gwarantujemy, że warto poświęcić na to te kilka krótkich chwil!

Ciasto "uśmiech teściowej"  - niezwykły deser, który posmakuje każdemu
Ciasto "uśmiech teściowej" - niezwykły deser, który posmakuje każdemu
Źródło zdjęć: © Canva | modesigns58

06.03.2024 09:31

Nazwa tego deseru chyba nigdy nie przestanie nas bawić. Złośliwi mogliby powiedzieć, że "uśmiech teściowej" to coś niemożliwego, kwadratura koła, prawdziwa "mission impossible", której nie podołałby nawet Tom Cruise w najlepszej formie. A jednak, nasz drogi czytelniku, już czas uwierzyć w cuda — uśmiech teściowej to ciasto, które naprawdę leży w zasięgu twojej dłoni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotowanie tego deseru to zresztą coś więcej, niż sprawa wykonalna. Przepis jest bardzo prosty, a kremowość ciasta zachwyca każdego. Nawet teściową, która, według legendy, zawsze się uśmiecha, kiedy go próbuje. Zapraszamy każdego niedowiarka, każdego zięcia i synową do wypróbowania poniższego przepisu. I koniecznie poprosimy później o relację z reakcji teściowej!

Ciasto "uśmiech teściowej"

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej,
  • 600 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 250 g margaryny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 cytryna.

Masa:


  • 3 opakowania budyniu waniliowego,
  • 1 l mleka,
  • 1 kg jabłek.
To ciasto przygotuje nawet amator
To ciasto przygotuje nawet amator© Canva | rlat

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier puder i wymieszaj wszystkie składniki w jednej misce.
  2. Teraz dorzuć do nich posiekaną margarynę, dodaj jedno całe jajko i dwa żółtka. Zagnieć dłońmi. Następnie wlej jeszcze śmietanę i dodaj startą skórkę z jednej cytryny. Wyrób elastyczne ciasto. Teraz podziel je na dwie równe części. Jedną z nich rozwałkuj i wylep spód i boki formy do pieczenia.
  3. Jabłka pokrój w kosteczkę i wysyp na ciasto w formie.
  4. Budyń wsyp do ciepłego mleka i podgrzewaj razem, aż zgęstnieją. Kiedy tak się stanie, wlej ostrożnie krem na ciasto i owoce z formy.
  5. Teraz przykryj te składniki drugą częścią ciasta, którą musisz najpierw rozwałkować. Tak przygotowany deser piecz 50-60 minut w 180 stopniach. Posyp cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie