PrzepisCiastaUśmiech teściowej to niezwykły deser. W środku znajdziesz zachwycającą niespodziankę

Uśmiech teściowej to niezwykły deser. W środku znajdziesz zachwycającą niespodziankę

Ciasto "uśmiech teściowej"  - niezwykły deser, który posmakuje każdemu
Ciasto "uśmiech teściowej" - niezwykły deser, który posmakuje każdemu
Źródło zdjęć: © Canva | modesigns58
06.03.2024 09:31

Krem budyniowy, jabłka, cynamon, kruchy spód... Brzmi to trochę jak szarlotka, ale dziś nie mówimy o niej, lecz o "uśmiechu teściowej" - przebojowym cieście, które wykonasz bez najmniejszego problemu. Gwarantujemy, że warto poświęcić na to te kilka krótkich chwil!

Nazwa tego deseru chyba nigdy nie przestanie nas bawić. Złośliwi mogliby powiedzieć, że "uśmiech teściowej" to coś niemożliwego, kwadratura koła, prawdziwa "mission impossible", której nie podołałby nawet Tom Cruise w najlepszej formie. A jednak, nasz drogi czytelniku, już czas uwierzyć w cuda — uśmiech teściowej to ciasto, które naprawdę leży w zasięgu twojej dłoni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotowanie tego deseru to zresztą coś więcej, niż sprawa wykonalna. Przepis jest bardzo prosty, a kremowość ciasta zachwyca każdego. Nawet teściową, która, według legendy, zawsze się uśmiecha, kiedy go próbuje. Zapraszamy każdego niedowiarka, każdego zięcia i synową do wypróbowania poniższego przepisu. I koniecznie poprosimy później o relację z reakcji teściowej!

Ciasto "uśmiech teściowej"

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej,
  • 600 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 250 g margaryny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 cytryna.

Masa:


  • 3 opakowania budyniu waniliowego,
  • 1 l mleka,
  • 1 kg jabłek.
To ciasto przygotuje nawet amator
To ciasto przygotuje nawet amator© Canva | rlat

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier puder i wymieszaj wszystkie składniki w jednej misce.
  2. Teraz dorzuć do nich posiekaną margarynę, dodaj jedno całe jajko i dwa żółtka. Zagnieć dłońmi. Następnie wlej jeszcze śmietanę i dodaj startą skórkę z jednej cytryny. Wyrób elastyczne ciasto. Teraz podziel je na dwie równe części. Jedną z nich rozwałkuj i wylep spód i boki formy do pieczenia.
  3. Jabłka pokrój w kosteczkę i wysyp na ciasto w formie.
  4. Budyń wsyp do ciepłego mleka i podgrzewaj razem, aż zgęstnieją. Kiedy tak się stanie, wlej ostrożnie krem na ciasto i owoce z formy.
  5. Teraz przykryj te składniki drugą częścią ciasta, którą musisz najpierw rozwałkować. Tak przygotowany deser piecz 50-60 minut w 180 stopniach. Posyp cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także