PrzepisDania mięsneMagda Gessler o golonce wie wszystko. Zrób tak jak ona, a mięso rozpłynie się w ustach

Magda Gessler o golonce wie wszystko. Zrób tak jak ona, a mięso rozpłynie się w ustach

Golonka Magdy Gessler - Pyszności
Golonka Magdy Gessler - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Magda Gessler, arfo
06.03.2024 08:04

Wyśmienita golonka po bawarsku to pyszny sposób na odkrywanie kuchni niemieckiej. Magda Gessler ma na nią przepis, z którym mięso za każdym razem wyjdzie idealne, miękkie i rozpływające się w ustach.

Golonka to danie, po które sięgamy dość rzadko. Trzeba przyznać, że jest dość tłusta i raczej w codziennej diecie sprawdzi się nie najlepiej. Jest za to świetnym mięsem na rodzinny obiad lub inną uroczystość. Wyzwaniem może być przygotowanie jej w sposób, dzięki któremu na talerzu wyląduje miękka i pyszna golonka zamiast twardego mięsa z niesmaczną skórką. Magda Gessler wie, jak to zrobić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Golonka po bawarsku

Bawaria to region Niemiec, który bez wątpienia kojarzy się z piwem. Nic więc dziwnego, że w tym przepisie odgrywa ono ważną rolę. Golonka pieczona w piwie z dodatkiem aromatycznych warzyw staje się prawdziwym rarytasem. Soczyste mięso z łatwością odchodzi od kości, a aromatyczny sos zachwyca smakiem.

Golonka wg Magdy Gessler
Golonka wg Magdy Gessler© Getty Images

Sekret idealnej golonki? Czas! Rozpocznij przygotowania dzień wcześniej, nacierając mięso solą. Dzięki temu mięso będzie naprawdę wyjątkowe.

Składniki:

Marynata:

  • 1½ butelki ciemnego piwa,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • ½ łyżeczki kminku.

Golonka:

  • 2 golonki,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 listków laurowych,
  • ½ łyżeczki ziaren pieprzu,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 duża cebula,
  • ½ selera korzeniowego,
  • 1 por,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj i osusz golonkę. Natrzyj ją solą, szczególnie w okolicach kości. Umieść w lodówce na co najmniej 12 godzin, aby skruszała i nabrała smaku.
  2. Po tym czasie wyjmij golonkę z lodówki i wyrzuć wytworzony płyn. Opłucz mięso i garnek.
  3. Włóż golonkę do garnka, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Zalej wodą i posól łyżeczką soli. Gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny.
  4. Dodaj pokrojoną marchew, pietruszkę, seler i por do wywaru. Wrzuć również opaloną cebulę. Gotuj warzywa z mięsem przez 40 minut.
  5. Spróbuj wywaru - powinien być lekko słony. Odstaw golonki do ostudzenia, zachowując wywar.
  6. Wlej piwo do garnka, dodaj przyprawy i przeciśnięty czosnek.
  7. Przejdź do marynaty. Wlej piwo do garnka, dodaj przyprawy i przeciśnięty czosnek.
  8. Ponacinaj skórę na golonkach i włóż je do marynaty. Możesz dodać również ugotowaną wcześniej marchewkę.
  9. Odstaw marynatę na około 2 godziny.
  10. Przełóż golonki do naczynia żaroodpornego i zalej marynatą (około 2-3 cm poniżej brzegu).
  11. Dodaj plastry cebuli i oprósz majerankiem.
  12. Piecz w temperaturze 200 st. Celsjusza przez 60 minut, obracając mięso co jakiś czas.

Podawaj golonkę z ulubionymi dodatkami, np. z zasmażaną kapustą, chrzanem, kiszonym ogórkiem lub surówką. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także