Magda Gessler o golonce wie wszystko. Zrób tak jak ona, a mięso rozpłynie się w ustach
06.03.2024 08:04
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wyśmienita golonka po bawarsku to pyszny sposób na odkrywanie kuchni niemieckiej. Magda Gessler ma na nią przepis, z którym mięso za każdym razem wyjdzie idealne, miękkie i rozpływające się w ustach.
Golonka to danie, po które sięgamy dość rzadko. Trzeba przyznać, że jest dość tłusta i raczej w codziennej diecie sprawdzi się nie najlepiej. Jest za to świetnym mięsem na rodzinny obiad lub inną uroczystość. Wyzwaniem może być przygotowanie jej w sposób, dzięki któremu na talerzu wyląduje miękka i pyszna golonka zamiast twardego mięsa z niesmaczną skórką. Magda Gessler wie, jak to zrobić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Golonka po bawarsku
Bawaria to region Niemiec, który bez wątpienia kojarzy się z piwem. Nic więc dziwnego, że w tym przepisie odgrywa ono ważną rolę. Golonka pieczona w piwie z dodatkiem aromatycznych warzyw staje się prawdziwym rarytasem. Soczyste mięso z łatwością odchodzi od kości, a aromatyczny sos zachwyca smakiem.
Sekret idealnej golonki? Czas! Rozpocznij przygotowania dzień wcześniej, nacierając mięso solą. Dzięki temu mięso będzie naprawdę wyjątkowe.
Składniki:
Marynata:
- 1½ butelki ciemnego piwa,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- ½ łyżeczki kminku.
Golonka:
- 2 golonki,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 5 listków laurowych,
- ½ łyżeczki ziaren pieprzu,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 duża cebula,
- ½ selera korzeniowego,
- 1 por,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj i osusz golonkę. Natrzyj ją solą, szczególnie w okolicach kości. Umieść w lodówce na co najmniej 12 godzin, aby skruszała i nabrała smaku.
- Po tym czasie wyjmij golonkę z lodówki i wyrzuć wytworzony płyn. Opłucz mięso i garnek.
- Włóż golonkę do garnka, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Zalej wodą i posól łyżeczką soli. Gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny.
- Dodaj pokrojoną marchew, pietruszkę, seler i por do wywaru. Wrzuć również opaloną cebulę. Gotuj warzywa z mięsem przez 40 minut.
- Spróbuj wywaru - powinien być lekko słony. Odstaw golonki do ostudzenia, zachowując wywar.
- Wlej piwo do garnka, dodaj przyprawy i przeciśnięty czosnek.
- Przejdź do marynaty. Wlej piwo do garnka, dodaj przyprawy i przeciśnięty czosnek.
- Ponacinaj skórę na golonkach i włóż je do marynaty. Możesz dodać również ugotowaną wcześniej marchewkę.
- Odstaw marynatę na około 2 godziny.
- Przełóż golonki do naczynia żaroodpornego i zalej marynatą (około 2-3 cm poniżej brzegu).
- Dodaj plastry cebuli i oprósz majerankiem.
- Piecz w temperaturze 200 st. Celsjusza przez 60 minut, obracając mięso co jakiś czas.
Podawaj golonkę z ulubionymi dodatkami, np. z zasmażaną kapustą, chrzanem, kiszonym ogórkiem lub surówką. Smacznego!