Magda Gessler o golonce wie wszystko. Zrób tak jak ona, a mięso rozpłynie się w ustach

Wyśmienita golonka po bawarsku to pyszny sposób na odkrywanie kuchni niemieckiej. Magda Gessler ma na nią przepis, z którym mięso za każdym razem wyjdzie idealne, miękkie i rozpływające się w ustach.

Golonka Magdy Gessler - PysznościGolonka Magdy Gessler - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Magda Gessler, arfo
Ewa Malinowska

Golonka to danie, po które sięgamy dość rzadko. Trzeba przyznać, że jest dość tłusta i raczej w codziennej diecie sprawdzi się nie najlepiej. Jest za to świetnym mięsem na rodzinny obiad lub inną uroczystość. Wyzwaniem może być przygotowanie jej w sposób, dzięki któremu na talerzu wyląduje miękka i pyszna golonka zamiast twardego mięsa z niesmaczną skórką. Magda Gessler wie, jak to zrobić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyjątkowa szarlotka bez ciasta. Zrobisz ją w 10 minut

Golonka po bawarsku

Bawaria to region Niemiec, który bez wątpienia kojarzy się z piwem. Nic więc dziwnego, że w tym przepisie odgrywa ono ważną rolę. Golonka pieczona w piwie z dodatkiem aromatycznych warzyw staje się prawdziwym rarytasem. Soczyste mięso z łatwością odchodzi od kości, a aromatyczny sos zachwyca smakiem.

Golonka wg Magdy Gessler
Golonka wg Magdy Gessler © Getty Images

Sekret idealnej golonki? Czas! Rozpocznij przygotowania dzień wcześniej, nacierając mięso solą. Dzięki temu mięso będzie naprawdę wyjątkowe.

Składniki:

Marynata:

  • 1½ butelki ciemnego piwa,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • ½ łyżeczki kminku.

Golonka:

  • 2 golonki,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 listków laurowych,
  • ½ łyżeczki ziaren pieprzu,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 duża cebula,
  • ½ selera korzeniowego,
  • 1 por,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj i osusz golonkę. Natrzyj ją solą, szczególnie w okolicach kości. Umieść w lodówce na co najmniej 12 godzin, aby skruszała i nabrała smaku.
  2. Po tym czasie wyjmij golonkę z lodówki i wyrzuć wytworzony płyn. Opłucz mięso i garnek.
  3. Włóż golonkę do garnka, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Zalej wodą i posól łyżeczką soli. Gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny.
  4. Dodaj pokrojoną marchew, pietruszkę, seler i por do wywaru. Wrzuć również opaloną cebulę. Gotuj warzywa z mięsem przez 40 minut.
  5. Spróbuj wywaru - powinien być lekko słony. Odstaw golonki do ostudzenia, zachowując wywar.
  6. Wlej piwo do garnka, dodaj przyprawy i przeciśnięty czosnek.
  7. Przejdź do marynaty. Wlej piwo do garnka, dodaj przyprawy i przeciśnięty czosnek.
  8. Ponacinaj skórę na golonkach i włóż je do marynaty. Możesz dodać również ugotowaną wcześniej marchewkę.
  9. Odstaw marynatę na około 2 godziny.
  10. Przełóż golonki do naczynia żaroodpornego i zalej marynatą (około 2-3 cm poniżej brzegu).
  11. Dodaj plastry cebuli i oprósz majerankiem.
  12. Piecz w temperaturze 200 st. Celsjusza przez 60 minut, obracając mięso co jakiś czas.

Podawaj golonkę z ulubionymi dodatkami, np. z zasmażaną kapustą, chrzanem, kiszonym ogórkiem lub surówką. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować