Magda Gessler o golonce wie wszystko. Zrób tak jak ona, a mięso rozpłynie się w ustach
Wyśmienita golonka po bawarsku to pyszny sposób na odkrywanie kuchni niemieckiej. Magda Gessler ma na nią przepis, z którym mięso za każdym razem wyjdzie idealne, miękkie i rozpływające się w ustach.
06.03.2024 08:04
Golonka to danie, po które sięgamy dość rzadko. Trzeba przyznać, że jest dość tłusta i raczej w codziennej diecie sprawdzi się nie najlepiej. Jest za to świetnym mięsem na rodzinny obiad lub inną uroczystość. Wyzwaniem może być przygotowanie jej w sposób, dzięki któremu na talerzu wyląduje miękka i pyszna golonka zamiast twardego mięsa z niesmaczną skórką. Magda Gessler wie, jak to zrobić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Golonka po bawarsku
Bawaria to region Niemiec, który bez wątpienia kojarzy się z piwem. Nic więc dziwnego, że w tym przepisie odgrywa ono ważną rolę. Golonka pieczona w piwie z dodatkiem aromatycznych warzyw staje się prawdziwym rarytasem. Soczyste mięso z łatwością odchodzi od kości, a aromatyczny sos zachwyca smakiem.
Sekret idealnej golonki? Czas! Rozpocznij przygotowania dzień wcześniej, nacierając mięso solą. Dzięki temu mięso będzie naprawdę wyjątkowe.
Składniki:
Marynata:
- 1½ butelki ciemnego piwa,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- ½ łyżeczki kminku.
Golonka:
- 2 golonki,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 5 listków laurowych,
- ½ łyżeczki ziaren pieprzu,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 duża cebula,
- ½ selera korzeniowego,
- 1 por,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj i osusz golonkę. Natrzyj ją solą, szczególnie w okolicach kości. Umieść w lodówce na co najmniej 12 godzin, aby skruszała i nabrała smaku.
- Po tym czasie wyjmij golonkę z lodówki i wyrzuć wytworzony płyn. Opłucz mięso i garnek.
- Włóż golonkę do garnka, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Zalej wodą i posól łyżeczką soli. Gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny.
- Dodaj pokrojoną marchew, pietruszkę, seler i por do wywaru. Wrzuć również opaloną cebulę. Gotuj warzywa z mięsem przez 40 minut.
- Spróbuj wywaru - powinien być lekko słony. Odstaw golonki do ostudzenia, zachowując wywar.
- Wlej piwo do garnka, dodaj przyprawy i przeciśnięty czosnek.
- Przejdź do marynaty. Wlej piwo do garnka, dodaj przyprawy i przeciśnięty czosnek.
- Ponacinaj skórę na golonkach i włóż je do marynaty. Możesz dodać również ugotowaną wcześniej marchewkę.
- Odstaw marynatę na około 2 godziny.
- Przełóż golonki do naczynia żaroodpornego i zalej marynatą (około 2-3 cm poniżej brzegu).
- Dodaj plastry cebuli i oprósz majerankiem.
- Piecz w temperaturze 200 st. Celsjusza przez 60 minut, obracając mięso co jakiś czas.
Podawaj golonkę z ulubionymi dodatkami, np. z zasmażaną kapustą, chrzanem, kiszonym ogórkiem lub surówką. Smacznego!