Magda Gessler ostrzega przed tym mięsem. Nie dodawaj do rosołu

Trudno jest sobie wyobrazić spokojną, niedzielną atmosferę bez obecności rozgrzewającego, domowego rosołu. Ta zupa wyróżnia się swoim wyjątkowym smakiem i charakterystycznym zapachem, który od wczesnych godzin porannych wypełnia całe mieszkanie. Jeśli chcemy, aby nasz rosół był naprawdę wyśmienity, powinniśmy przygotować go na bazie najwyższej jakości produktów, zgodnie z tradycyjną recepturą. Czy wiesz jednak, które mięso jest najgorsze do przygotowania rosołu? Magda Gessler, znana restauratorka, wskazała jeden rodzaj mięsa, którego powinniśmy unikać.

Magda Gessler ostrzega przed tym mięsem. Nie dodawaj do rosołu
Magda Gessler ostrzega przed tym mięsem. Nie dodawaj do rosołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram

03.03.2024 | aktual.: 07.03.2024 09:49

Najgorsze mięso na rosół - ten produkt nigdy nie powinien znaleźć się w twoim garnku!

Podczas gotowania rosołu, najczęściej decydujemy się na mięso drobiowe - jednego rodzaju lub mieszane. Najpopularniejsze są kurczak i indyk, choć niekiedy wybieramy również wołowinę. Okazuje się jednak, że według Magdy Gessler, jedno z tych mięs nie nadaje się do gotowania rosołu. Najgorszym mięsem na rosół, zdaniem Gessler, jest kura. W wywiadzie udzielonym dla Wirtualnej Polsce, restauratorka podkreśliła, że rosół powinien być gotowany na mięsie z kaczki lub wołowinie, z koniecznym dodatkiem podpieczonej włoszczyzny, która nadaje zupie wyjątkowego aromatu. Do garnka nie powinniśmy również wlewać zbyt dużej ilości wody, która i tak już jest obecna w warzywach i mięsie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przygotować najlepszy rosół według przepisu Magdy Gessler?

Jeśli chcesz, aby twój rosół był smaczny i wyjątkowy, warto skorzystać z przepisu Magdy Gessler. Gwarantujemy, że efekt końcowy cię zachwyci!

Składniki:

  • około 2 kg kaczki
  • 0,5 kg szpondra wołowego
  • 3 marchewki
  • cebula
  • korzeń selera
  • 2 pietruszki
  • por
  • 4 liście laurowe
  • 7 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • kilka suszonych podgrzybków
  • duży liść kapusty
  • natka pietruszki
  • sól.

Sposób przygotowania:

Teraz, gdy wiesz, które mięso jest najgorsze na rosół i psuje jego smak, warto przygotować tę zupę w najlepszy możliwy sposób. Zacznij od dokładnego umycia mięsa i przełożenia go do garnka. Dodaj przyprawy, a następnie zalej wszystko zimną wodą i zagotuj. Kiedy woda zacznie wrzeć, usuń szumowiny i zmniejsz ogień - gotuj przez około 90 minut.

W międzyczasie obierz włoszczyznę i opal cebulę na palniku. Po upływie 90 minut, dodaj do zupy warzywa, wcześniej namoczone grzyby i kapustę. Wymieszaj wszystko i gotuj jeszcze przez około 2 godziny. Na sam koniec dopraw solą i pieprzem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie