Magda Gessler ostrzega przed tym mięsem. Nie dodawaj do rosołu

Trudno jest sobie wyobrazić spokojną, niedzielną atmosferę bez obecności rozgrzewającego, domowego rosołu. Ta zupa wyróżnia się swoim wyjątkowym smakiem i charakterystycznym zapachem, który od wczesnych godzin porannych wypełnia całe mieszkanie. Jeśli chcemy, aby nasz rosół był naprawdę wyśmienity, powinniśmy przygotować go na bazie najwyższej jakości produktów, zgodnie z tradycyjną recepturą. Czy wiesz jednak, które mięso jest najgorsze do przygotowania rosołu? Magda Gessler, znana restauratorka, wskazała jeden rodzaj mięsa, którego powinniśmy unikać.

Magda Gessler ostrzega przed tym mięsem. Nie dodawaj do rosołuMagda Gessler ostrzega przed tym mięsem. Nie dodawaj do rosołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Marcin Michałowski

Najgorsze mięso na rosół - ten produkt nigdy nie powinien znaleźć się w twoim garnku!

Podczas gotowania rosołu, najczęściej decydujemy się na mięso drobiowe - jednego rodzaju lub mieszane. Najpopularniejsze są kurczak i indyk, choć niekiedy wybieramy również wołowinę. Okazuje się jednak, że według Magdy Gessler, jedno z tych mięs nie nadaje się do gotowania rosołu. Najgorszym mięsem na rosół, zdaniem Gessler, jest kura. W wywiadzie udzielonym dla Wirtualnej Polsce, restauratorka podkreśliła, że rosół powinien być gotowany na mięsie z kaczki lub wołowinie, z koniecznym dodatkiem podpieczonej włoszczyzny, która nadaje zupie wyjątkowego aromatu. Do garnka nie powinniśmy również wlewać zbyt dużej ilości wody, która i tak już jest obecna w warzywach i mięsie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiemu śniadaniu nie odmówi nawet największy niejadek. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć

Jak przygotować najlepszy rosół według przepisu Magdy Gessler?

Jeśli chcesz, aby twój rosół był smaczny i wyjątkowy, warto skorzystać z przepisu Magdy Gessler. Gwarantujemy, że efekt końcowy cię zachwyci!

Składniki:

  • około 2 kg kaczki
  • 0,5 kg szpondra wołowego
  • 3 marchewki
  • cebula
  • korzeń selera
  • 2 pietruszki
  • por
  • 4 liście laurowe
  • 7 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • kilka suszonych podgrzybków
  • duży liść kapusty
  • natka pietruszki
  • sól.

Sposób przygotowania:

Teraz, gdy wiesz, które mięso jest najgorsze na rosół i psuje jego smak, warto przygotować tę zupę w najlepszy możliwy sposób. Zacznij od dokładnego umycia mięsa i przełożenia go do garnka. Dodaj przyprawy, a następnie zalej wszystko zimną wodą i zagotuj. Kiedy woda zacznie wrzeć, usuń szumowiny i zmniejsz ogień - gotuj przez około 90 minut.

W międzyczasie obierz włoszczyznę i opal cebulę na palniku. Po upływie 90 minut, dodaj do zupy warzywa, wcześniej namoczone grzyby i kapustę. Wymieszaj wszystko i gotuj jeszcze przez około 2 godziny. Na sam koniec dopraw solą i pieprzem. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję