Magda Gessler ostrzega przed tym mięsem. Nie dodawaj do rosołu
Trudno jest sobie wyobrazić spokojną, niedzielną atmosferę bez obecności rozgrzewającego, domowego rosołu. Ta zupa wyróżnia się swoim wyjątkowym smakiem i charakterystycznym zapachem, który od wczesnych godzin porannych wypełnia całe mieszkanie. Jeśli chcemy, aby nasz rosół był naprawdę wyśmienity, powinniśmy przygotować go na bazie najwyższej jakości produktów, zgodnie z tradycyjną recepturą. Czy wiesz jednak, które mięso jest najgorsze do przygotowania rosołu? Magda Gessler, znana restauratorka, wskazała jeden rodzaj mięsa, którego powinniśmy unikać.
03.03.2024 | aktual.: 07.03.2024 09:49
Najgorsze mięso na rosół - ten produkt nigdy nie powinien znaleźć się w twoim garnku!
Podczas gotowania rosołu, najczęściej decydujemy się na mięso drobiowe - jednego rodzaju lub mieszane. Najpopularniejsze są kurczak i indyk, choć niekiedy wybieramy również wołowinę. Okazuje się jednak, że według Magdy Gessler, jedno z tych mięs nie nadaje się do gotowania rosołu. Najgorszym mięsem na rosół, zdaniem Gessler, jest kura. W wywiadzie udzielonym dla Wirtualnej Polsce, restauratorka podkreśliła, że rosół powinien być gotowany na mięsie z kaczki lub wołowinie, z koniecznym dodatkiem podpieczonej włoszczyzny, która nadaje zupie wyjątkowego aromatu. Do garnka nie powinniśmy również wlewać zbyt dużej ilości wody, która i tak już jest obecna w warzywach i mięsie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przygotować najlepszy rosół według przepisu Magdy Gessler?
Jeśli chcesz, aby twój rosół był smaczny i wyjątkowy, warto skorzystać z przepisu Magdy Gessler. Gwarantujemy, że efekt końcowy cię zachwyci!
Składniki:
- około 2 kg kaczki
- 0,5 kg szpondra wołowego
- 3 marchewki
- cebula
- korzeń selera
- 2 pietruszki
- por
- 4 liście laurowe
- 7 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- kilka suszonych podgrzybków
- duży liść kapusty
- natka pietruszki
- sól.
Sposób przygotowania:
Teraz, gdy wiesz, które mięso jest najgorsze na rosół i psuje jego smak, warto przygotować tę zupę w najlepszy możliwy sposób. Zacznij od dokładnego umycia mięsa i przełożenia go do garnka. Dodaj przyprawy, a następnie zalej wszystko zimną wodą i zagotuj. Kiedy woda zacznie wrzeć, usuń szumowiny i zmniejsz ogień - gotuj przez około 90 minut.
W międzyczasie obierz włoszczyznę i opal cebulę na palniku. Po upływie 90 minut, dodaj do zupy warzywa, wcześniej namoczone grzyby i kapustę. Wymieszaj wszystko i gotuj jeszcze przez około 2 godziny. Na sam koniec dopraw solą i pieprzem. Smacznego!