Magda Gessler ostrzega przed tym mięsem. Nie dodawaj do rosołu

Trudno jest sobie wyobrazić spokojną, niedzielną atmosferę bez obecności rozgrzewającego, domowego rosołu. Ta zupa wyróżnia się swoim wyjątkowym smakiem i charakterystycznym zapachem, który od wczesnych godzin porannych wypełnia całe mieszkanie. Jeśli chcemy, aby nasz rosół był naprawdę wyśmienity, powinniśmy przygotować go na bazie najwyższej jakości produktów, zgodnie z tradycyjną recepturą. Czy wiesz jednak, które mięso jest najgorsze do przygotowania rosołu? Magda Gessler, znana restauratorka, wskazała jeden rodzaj mięsa, którego powinniśmy unikać.

Magda Gessler ostrzega przed tym mięsem. Nie dodawaj do rosołuMagda Gessler ostrzega przed tym mięsem. Nie dodawaj do rosołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Marcin Michałowski

Najgorsze mięso na rosół - ten produkt nigdy nie powinien znaleźć się w twoim garnku!

Podczas gotowania rosołu, najczęściej decydujemy się na mięso drobiowe - jednego rodzaju lub mieszane. Najpopularniejsze są kurczak i indyk, choć niekiedy wybieramy również wołowinę. Okazuje się jednak, że według Magdy Gessler, jedno z tych mięs nie nadaje się do gotowania rosołu. Najgorszym mięsem na rosół, zdaniem Gessler, jest kura. W wywiadzie udzielonym dla Wirtualnej Polsce, restauratorka podkreśliła, że rosół powinien być gotowany na mięsie z kaczki lub wołowinie, z koniecznym dodatkiem podpieczonej włoszczyzny, która nadaje zupie wyjątkowego aromatu. Do garnka nie powinniśmy również wlewać zbyt dużej ilości wody, która i tak już jest obecna w warzywach i mięsie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiemu śniadaniu nie odmówi nawet największy niejadek. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć

Jak przygotować najlepszy rosół według przepisu Magdy Gessler?

Jeśli chcesz, aby twój rosół był smaczny i wyjątkowy, warto skorzystać z przepisu Magdy Gessler. Gwarantujemy, że efekt końcowy cię zachwyci!

Składniki:

  • około 2 kg kaczki
  • 0,5 kg szpondra wołowego
  • 3 marchewki
  • cebula
  • korzeń selera
  • 2 pietruszki
  • por
  • 4 liście laurowe
  • 7 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • kilka suszonych podgrzybków
  • duży liść kapusty
  • natka pietruszki
  • sól.

Sposób przygotowania:

Teraz, gdy wiesz, które mięso jest najgorsze na rosół i psuje jego smak, warto przygotować tę zupę w najlepszy możliwy sposób. Zacznij od dokładnego umycia mięsa i przełożenia go do garnka. Dodaj przyprawy, a następnie zalej wszystko zimną wodą i zagotuj. Kiedy woda zacznie wrzeć, usuń szumowiny i zmniejsz ogień - gotuj przez około 90 minut.

W międzyczasie obierz włoszczyznę i opal cebulę na palniku. Po upływie 90 minut, dodaj do zupy warzywa, wcześniej namoczone grzyby i kapustę. Wymieszaj wszystko i gotuj jeszcze przez około 2 godziny. Na sam koniec dopraw solą i pieprzem. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇