PrzepisPrzekąskiW Lidlu kosztują 2 zł, ja robię je jeszcze taniej. Domowe precle znikają w mgnieniu oka

W Lidlu kosztują 2 zł, ja robię je jeszcze taniej. Domowe precle znikają w mgnieniu oka

Precle to jedna z moich ulubionych przekąsek. Nie mam tu na myśli chrupiących ciastek, a miękkie pieczywo z rumianą skórką i posypką z soli lub sezamu. Największą popularnością cieszą się one w Niemczech, ale od ręki można je kupić również w jeden z sieci marketów. Ja jednak stawiam na sprawdzony przepis i piekę je w domu.

Precle - Pyszności
Precle - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | RitaE

18.04.2024 13:20

Precle to nie tylko znakomita przekąska, ale też świetny dodatek do piwa lub zamiennik śniadaniowej bułki. Ich charakterystyczny kształt przypominający cyfrę 8 może wydawać się skomplikowany, ale w rzeczywistości precle są łatwe do zrobienia w domu. Prezentują się za to bardzo efektownie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe precle - jak zrobić?

Przepis na domowe precle z pewnością zachwyci twoją rodzinę i przyjaciół. Moi bliscy często proszą o to, aby upiec je na imprezy. Przepis jest naprawdę prosty, a zawijanie wcale nie jest tak trudne, jak może się wydawać.

Zaplatanie precli - Pyszności
Zaplatanie precli - Pyszności© Canva | BaileysTabl

Precle są idealne do jedzenia same lub z różnymi sosami, takimi jak musztarda, ketchup, guacamole czy hummus.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 8 g suszonych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 300 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól morska (do posypania) - najlepiej gruboziarnista.

Instrukcja:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i drożdże.
  2. Dodaj ciepłą wodę, olej i cukier. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 równych części. Z każdej części uformuj wałek o długości około 40 cm. Skrzyżuj końce wałka i skręć je, tworząc kształt ósemki - to uproszony, ale wciąż efektowny sposób.
  4. Ułóż precle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Przykryj precle ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200 st. Celsjusza.
  7. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem 1 łyżki soli.
  8. Zanurz precle we wrzącej wodzie na około 30 sekund.
  9. . Wyjmij precle z wody i odsącz je na ręczniku papierowym. Posyp precle solą morską.
  10. Piecz precle przez około 20 minut, aż będą złociste.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepispopularne potrawyprecle
Wybrane dla Ciebie