W Lidlu kosztują 2 zł, ja robię je jeszcze taniej. Domowe precle znikają w mgnieniu oka

Precle to jedna z moich ulubionych przekąsek. Nie mam tu na myśli chrupiących ciastek, a miękkie pieczywo z rumianą skórką i posypką z soli lub sezamu. Największą popularnością cieszą się one w Niemczech, ale od ręki można je kupić również w jeden z sieci marketów. Ja jednak stawiam na sprawdzony przepis i piekę je w domu.

Precle - PysznościPrecle - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | RitaE
Ewa Malinowska

Precle to nie tylko znakomita przekąska, ale też świetny dodatek do piwa lub zamiennik śniadaniowej bułki. Ich charakterystyczny kształt przypominający cyfrę 8 może wydawać się skomplikowany, ale w rzeczywistości precle są łatwe do zrobienia w domu. Prezentują się za to bardzo efektownie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na bezmięsny obiad? Zrób pieczarki w pysznym sosie, a na pewno nie pożałujesz

Domowe precle - jak zrobić?

Przepis na domowe precle z pewnością zachwyci twoją rodzinę i przyjaciół. Moi bliscy często proszą o to, aby upiec je na imprezy. Przepis jest naprawdę prosty, a zawijanie wcale nie jest tak trudne, jak może się wydawać.

Zaplatanie precli - Pyszności
Zaplatanie precli - Pyszności © Canva | BaileysTabl

Precle są idealne do jedzenia same lub z różnymi sosami, takimi jak musztarda, ketchup, guacamole czy hummus.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 8 g suszonych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 300 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól morska (do posypania) - najlepiej gruboziarnista.

Instrukcja:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i drożdże.
  2. Dodaj ciepłą wodę, olej i cukier. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 równych części. Z każdej części uformuj wałek o długości około 40 cm. Skrzyżuj końce wałka i skręć je, tworząc kształt ósemki - to uproszony, ale wciąż efektowny sposób.
  4. Ułóż precle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Przykryj precle ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200 st. Celsjusza.
  7. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem 1 łyżki soli.
  8. Zanurz precle we wrzącej wodzie na około 30 sekund.
  9. . Wyjmij precle z wody i odsącz je na ręczniku papierowym. Posyp precle solą morską.
  10. Piecz precle przez około 20 minut, aż będą złociste.
Wybrane dla Ciebie
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi