W Lidlu kosztują 2 zł, ja robię je jeszcze taniej. Domowe precle znikają w mgnieniu oka
Precle to jedna z moich ulubionych przekąsek. Nie mam tu na myśli chrupiących ciastek, a miękkie pieczywo z rumianą skórką i posypką z soli lub sezamu. Największą popularnością cieszą się one w Niemczech, ale od ręki można je kupić również w jeden z sieci marketów. Ja jednak stawiam na sprawdzony przepis i piekę je w domu.
18.04.2024 13:20
Precle to nie tylko znakomita przekąska, ale też świetny dodatek do piwa lub zamiennik śniadaniowej bułki. Ich charakterystyczny kształt przypominający cyfrę 8 może wydawać się skomplikowany, ale w rzeczywistości precle są łatwe do zrobienia w domu. Prezentują się za to bardzo efektownie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowe precle - jak zrobić?
Przepis na domowe precle z pewnością zachwyci twoją rodzinę i przyjaciół. Moi bliscy często proszą o to, aby upiec je na imprezy. Przepis jest naprawdę prosty, a zawijanie wcale nie jest tak trudne, jak może się wydawać.
Precle są idealne do jedzenia same lub z różnymi sosami, takimi jak musztarda, ketchup, guacamole czy hummus.
Zobacz także
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 8 g suszonych drożdży,
- 1 łyżeczka soli,
- 300 ml ciepłej wody,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól morska (do posypania) - najlepiej gruboziarnista.
Instrukcja:
- W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i drożdże.
- Dodaj ciepłą wodę, olej i cukier. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 10 równych części. Z każdej części uformuj wałek o długości około 40 cm. Skrzyżuj końce wałka i skręć je, tworząc kształt ósemki - to uproszony, ale wciąż efektowny sposób.
- Ułóż precle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przykryj precle ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 200 st. Celsjusza.
- W garnku zagotuj wodę z dodatkiem 1 łyżki soli.
- Zanurz precle we wrzącej wodzie na około 30 sekund.
- . Wyjmij precle z wody i odsącz je na ręczniku papierowym. Posyp precle solą morską.
- Piecz precle przez około 20 minut, aż będą złociste.