Przepis na guacamole. Lepszego nie jadłeś nigdy w życiu
Sprawdzony przepis na proste guacamole z awokado, chilli i kolendrą. Wychodzi za każdym razem i smakuje jak z meksykańskiej restauracji.
05.06.2023 16:20
Ten dip to absolutny klasyk kuchni meksykańskiej, który rozgościł się już niemal na całym świecie. Świetnie smakuje zarówno do nachosów, tortilli i burrito, jak i pokrojonych w słupki warzyw, chipsów i krakersów. Sam sos jest bardzo zdrowy - ma w sobie dużo witamin z grupy B, K oraz E, a także sporą ilość karotenoidów, fitosteroli i kwasów nasyconych. Bazą jest oczywiście awokado, limonka, kolendra oraz papryczka chili, która podkręca smak dipu. Dla najmłodszych przygotowuję ten sos ze znikomą ilością papryczki lub całkowicie z niej rezygnuję.
Jak wybrać awokado?
Połową sukcesu dobrego guacamole jest odpowiednie awokado. Najlepiej sięgnąć po odmianie Hass, którą łatwiej kupić w dojrzałej formie w sklepie. Podczas wyboru kieruję się zawsze barwą i miękkością. Delikatnie uciskam awokado palcem. Jeśli owoc jest zbyt miękki i poddaje się naciskowi, może być przejrzałe lub nawet zgniłe w środku. Natomiast jeśli jest zbyt twarde i nie daje po sobie żadnego uczucia sprężystości, może być niedojrzałe.
Guacamole
Składniki:
- 3 awokado
- 1 pomidor
- 1 mała czerwona cebula
- 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 1 papryczka chili
- 2 limonki - sok
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
1. Awokado przekrajam na pół, usuwam pestkę i przekładam do miski. Przy pomocy tłuczka do ziemniaków miażdżę owoc.
2. Do awokado dodaję sok wyciśnięty z limonki, bardzo drobno posiekaną czerwoną cebulę, pokrojony pomidor, papryczkę chili oraz kolendrę. Doprawiam solą.
3. Całość dokładnie mieszam.
4. Pastę z awokado przekładam do dużej miski. Na brzegu układam nachosy, sucharki i krakersy, które służyć będą do nabierania guacamole. Dekoruję całość plasterkami limonki, całą papryczką i posiekaną kolendrą oraz cebulką.