Przepis na guacamole. Lepszego nie jadłeś nigdy w życiu

Sprawdzony przepis na proste guacamole z awokado, chilli i kolendrą. Wychodzi za każdym razem i smakuje jak z meksykańskiej restauracji.

Przepis na guacamole. Lepszego nie jadłeś nigdy w życiuGuacamole- Pyszności
Ewa
SKOMENTUJ

Ten dip to absolutny klasyk kuchni meksykańskiej, który rozgościł się już niemal na całym świecie. Świetnie smakuje zarówno do nachosów, tortilli i burrito, jak i pokrojonych w słupki warzyw, chipsów i krakersów. Sam sos jest bardzo zdrowy - ma w sobie dużo witamin z grupy B, K oraz E, a także sporą ilość karotenoidów, fitosteroli i kwasów nasyconych. Bazą jest oczywiście awokado, limonka, kolendra oraz papryczka chili, która podkręca smak dipu. Dla najmłodszych przygotowuję ten sos ze znikomą ilością papryczki lub całkowicie z niej rezygnuję.

Jak wybrać awokado?

Połową sukcesu dobrego guacamole jest odpowiednie awokado. Najlepiej sięgnąć po odmianie Hass, którą łatwiej kupić w dojrzałej formie w sklepie. Podczas wyboru kieruję się zawsze barwą i miękkością. Delikatnie uciskam awokado palcem. Jeśli owoc jest zbyt miękki i poddaje się naciskowi, może być przejrzałe lub nawet zgniłe w środku. Natomiast jeśli jest zbyt twarde i nie daje po sobie żadnego uczucia sprężystości, może być niedojrzałe.

Guacamole

Składniki:

  • 3 awokado
  • 1 pomidor
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 1 papryczka chili
  • 2 limonki - sok
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

1. Awokado przekrajam na pół, usuwam pestkę i przekładam do miski. Przy pomocy tłuczka do ziemniaków miażdżę owoc.

Guacamole- Pyszności
Guacamole- Pyszności

2. Do awokado dodaję sok wyciśnięty z limonki, bardzo drobno posiekaną czerwoną cebulę, pokrojony pomidor, papryczkę chili oraz kolendrę. Doprawiam solą.

Guacamole- Pyszności
Guacamole- Pyszności

3. Całość dokładnie mieszam.

4. Pastę z awokado przekładam do dużej miski. Na brzegu układam nachosy, sucharki i krakersy, które służyć będą do nabierania guacamole. Dekoruję całość plasterkami limonki, całą papryczką i posiekaną kolendrą oraz cebulką.

5. Aby uchronić awokado przed ciemnieniem, do miseczki wkładam pestkę. Wyjmują ją dopiero wtedy, gdy miseczka z dipem i przekąskami ma wylądować na moim stole.Smacznego!

Guacamole- Pyszności
Guacamole- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Gulasz z tropików. To jedno z najlepszych dań na świecie
Gulasz z tropików. To jedno z najlepszych dań na świecie
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo