Tomasz Strzelczyk stanął przed kamerą i podał przepis na najlepszą golonkę świata. Ta marynata na długo pozostanie w pamięci

Golonka marynowana według przepisu Tomasza Strzelczyka to mistrzostwo! Potrawa jest niezwykle delikatna i aromatyczna. Jeśli masz ochotę na to wyjątkowe danie - poniżej podajemy krok po kroku jak je wykonać. Golonka według Tomasza Strzelczyka zachwyci wszystkich twoich gości. 

ObrazekGolonka marynowana w whiskey z przepisu Tomasza Strzelczyka - Pyszności; Foto: instagram.com/oddaszfartucha; Canva.com
Agnieszka

Golonka według Tomasza Strzelczyka to idealna propozycja na obiad dla wszystkich fanów whiskey. Do przygotowania tej potrawy należy użyć wyjątkowo dużej ilości tego aromatycznego alkoholu. Dzięki temu nasze danie odznacza się delikatną konsystencją i wspaniałym smakiem.

Potrawa bogata w alkohol

Obrazek
Whiskey - Pyszności; Foto: Canva.com

Tomasz Strzelczyk podzielił się na swoim kanale YouTube - Oddaszfartucha, wspaniałym przepisem na golonkę. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie dobrej jakości golonki, whiskey, pieprzu i soli. Danie jest czasochłonne, jednak warto je wykonać - efekt końcowy zachwyci wszystkich twoich gości! Potrawę serwujemy z ziemniaczkami i sałatką ze świeżych warzyw.

Golonka marynowana w whiskey

Obrazek
Golonka - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

       
  • golonka
  • 2 butelki whiskey
  • pieprz
  • łyżka soli
  • 0,5 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Golonkę natnij ostrym nożem. Następnie do dużego garnka wsyp łyżkę soli i pół łyżki cukru. Wlej niewielką ilość whiskey i wszystko dokładniej wymieszaj. Golonkę wrzuć do garnka, a następnie zalej ją resztą whiskey.

Naczynie z golonką przykryj folią do żywności i odstaw je na około 12 godzin do lodówki. Pamiętaj, aby przewrócić golonkę w tym czasie przynajmniej dwa razy. Dzięki temu, marynata dotrze do każdej części mięsa.

Po tym czasie wyłóż naczynie żaroodporne folią do żywności, a następnie nałóż na nią papier do pieczenia. Jeśli chcesz, aby papier do pieczenia lepiej się układał - zamocz go uprzednio w wodzie.

Golonkę włóż do przygotowanego żaroodpornego naczynia. Posyp ją świeżo zmielonym pieprzem. Następnie zapakuj ją dokładnie w papier do pieczenia oraz folię aluminiową. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza przez około 3,5 godziny.

Gotowa golonka świetnie smakuje w towarzystwie ziemniaków i sałatki.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pieczone ziemniaki z piekarnika krok po kroku. Wspaniale sprawdzą się jako dodatek do golonki.

Wybrane dla Ciebie
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek