Nie uwierzysz co Grażyna wrzuca do ogórkowej. Nieoczywisty dodatek dzieli koneserów

Zupa ogórkowa często gości na naszym stole podczas rodzinnego obiadu. Nic w tym dziwnego, w końcu potrawa ta jest wyjątkowo smaczna. Ogórki nadają jej nieco kwaśnego smaku, który wspaniale komponuje się ze słodkim smakiem śmietanki. Okazuje się, że Grażyna zamiast śmietanki dodaje do zupy ryż. Składnik ten idealnie pasuje do tej ogórkowej potrawy.

ObrazekZupa ogórkowa Grażyny - Pyszności; Foto: Canva: YouTube
Agnieszka

Zupa ogórkowa według Grażyny skrywa w sobie warzywa, karkówkę oraz ryż. Jeśli masz ochotę na tę klasyczną potrawę w nieco innym wydaniu, warto sprawdzić ten przepis. Ogórkowa z ryżem jest smaczna i sycąca.

Sekret ogórkowej według Grażyny

Obrazek
Ryż - Pyszności; Foto: Canva.com

Ogórkowa Grażyny jest nie tylko smaczna, ale wyróżnia się także wspaniałą konsystencją. Wszystko to za sprawą dodatku ryżu. Składnik ten wspaniale komponuje się z tą ogórkową potrawą. Poza tym nie musisz dodawać do zupy śmietanki. Poniżej podajemy jak wykonać tę kultową potrawę. Od teraz ryż już zawsze będzie wchodził w skład twojej ogórkowej!

Zupa ogórkowa według Grażyny

Obrazek
Zupa ogórkowa - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 150 g karkówki
  • 500 g ogórków kiszonych
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 200 g suchego ryżu
  • pęczek koperku
  • por
  • pietruszka
  • 4 liście laurowe, 4 ziele angielskie, sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Karkówkę pokrój, a następnie wrzuć ją do dużego garnka. Mięso zalej około 3 litrami wody. Wszystko zagotuj, a następnie dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość gotuj przez około godzinę.

Ogórki oraz marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pozostałe warzywa pokrój na drobne kawałki. Seler, koper, pietruszkę, por i marchewkę wrzuć do garnka z gotującą się karkówką.

Całość gotuj jeszcze około pół godziny. Następnie wrzuć ryż i podgrzewaj wszystko jeszcze przez 15 - 20 minut. Na końcu dodaj ogórki do zupy. Potrawę gotuj jeszcze około 15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Zupa ogórkowa według Grażyny zasmakuje całej twojej rodzinie!

Zobacz na naszym kanale YouTube jak wykonać zupę ogórkową na wędzonych żeberkach krok po kroku. Zupa ogórkowa w takiej wersji równie dobrze smakuje.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej