Strzelczyk pokazał jak zrobić jabłecznik w garnku. Czegoś takiego jeszcze nie widziałam

Tomasz Strzelczyk pokazał na swoim kanale YouTube jak zrobić rewelacyjny jabłecznik. Okazuje się, że ciasto z łatwością upieczesz w garnku. Poza tym, aby je przygotować, nie musisz kroić jabłek. Jeśli masz ochotę na ten wyjątkowy deser - poniżej podajemy przepis.

ObrazekJabłecznik z garnka według Tomasza Strzelczyka - Pyszności; Foto: https://www.youtube.com/watch?v=x9CM2uOKiog&ab_channel=TomaszStrzelczykODDASZFARTUCHA
Agnieszka

Jabłecznik według Tomasza Strzelczyka to wyjątkowo aromatyczne i smaczne ciasto. W związku z tym wspaniale sprawdzi się na deser w towarzystwie ulubionej herbaty, czy kawy.

Pyszne ciasto na jesień

Obrazek
Jabłka - Pyszności; Foto: Canva.com

Jabłecznik według Tomasza Strzelczyka to rozkosz dla podniebienia! Ciasto skrywa w sobie dużą ilość jabłek, wanilii oraz orzechów. Wspaniale sprawdzi się na ciepło, posypane orzechami. Jeśli masz ochotę nieco podkręcić smak deseru, polecamy podawać je z gałką lodów waniliowych.

Jabłecznik według Tomasza Strzelczyka

Obrazek
Obieranie jabłek - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 6 jabłek
  • 140 g mąki
  • 100 g cukru
  • 7 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju
  • szczypta soli
  • pasta waniliowa
  • 50 g drobno posiekanych orzechów

Nadzienie do jabłek:

  • 200 g powideł morelowych
  • 50 g orzechów mieszanych

Do posypania:

  • 50 g orzechów mieszanych

Sposób przygotowania:

Do garnka wsyp cukier i podgrzewaj go na małym ogniu. W międzyczasie wydrąż z jabłek gniazda nasienne, a następnie obierz owoce. Gdy cukier rozpuści się i nabierze złotego koloru, delikatnie obracaj garnkiem - tak, aby rozprowadzić karmelową warstwę po całym dnie naczynia.

Na dnie garnka z karmelem, układaj uprzednio obrane jabłka. Następnie nadziewaj je zmieszanymi z orzechami powidłami morelowymi. 

Jajka wybij do miski. Następnie dodaj do nich szczyptę soli. Ucieraj jajka za pomocą miksera i stopniowo dodawaj do nich cukier.

Do puszystej masy jajecznej dodaj mąkę, proszek do pieczenia, niewielką ilość pasty waniliowej, posiekane orzechy oraz olej. Pamiętaj, aby podczas dodawania składników, cały czas miksować zawartość miski.

Tak przygotowane ciasto wlej do garnka z jabłkami. Jabłecznik piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Pod koniec pieczenia ciasta, warto sprawdzić je patyczkiem, czy jest upieczone.

Brzegi ciasta okrój nożem, a następnie wyłóż je na paterę. Jabłecznik posmaruj z wierzchu powidłami, a następnie posyp orzechami. 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować czekoladowe doniczki krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej