Strzelczyk pokazał jak zrobić jabłecznik w garnku. Czegoś takiego jeszcze nie widziałam

Tomasz Strzelczyk pokazał na swoim kanale YouTube jak zrobić rewelacyjny jabłecznik. Okazuje się, że ciasto z łatwością upieczesz w garnku. Poza tym, aby je przygotować, nie musisz kroić jabłek. Jeśli masz ochotę na ten wyjątkowy deser - poniżej podajemy przepis.

ObrazekJabłecznik z garnka według Tomasza Strzelczyka - Pyszności; Foto: https://www.youtube.com/watch?v=x9CM2uOKiog&ab_channel=TomaszStrzelczykODDASZFARTUCHA
Agnieszka

Jabłecznik według Tomasza Strzelczyka to wyjątkowo aromatyczne i smaczne ciasto. W związku z tym wspaniale sprawdzi się na deser w towarzystwie ulubionej herbaty, czy kawy.

Pyszne ciasto na jesień

Obrazek
Jabłka - Pyszności; Foto: Canva.com

Jabłecznik według Tomasza Strzelczyka to rozkosz dla podniebienia! Ciasto skrywa w sobie dużą ilość jabłek, wanilii oraz orzechów. Wspaniale sprawdzi się na ciepło, posypane orzechami. Jeśli masz ochotę nieco podkręcić smak deseru, polecamy podawać je z gałką lodów waniliowych.

Jabłecznik według Tomasza Strzelczyka

Obrazek
Obieranie jabłek - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 6 jabłek
  • 140 g mąki
  • 100 g cukru
  • 7 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju
  • szczypta soli
  • pasta waniliowa
  • 50 g drobno posiekanych orzechów

Nadzienie do jabłek:

  • 200 g powideł morelowych
  • 50 g orzechów mieszanych

Do posypania:

  • 50 g orzechów mieszanych

Sposób przygotowania:

Do garnka wsyp cukier i podgrzewaj go na małym ogniu. W międzyczasie wydrąż z jabłek gniazda nasienne, a następnie obierz owoce. Gdy cukier rozpuści się i nabierze złotego koloru, delikatnie obracaj garnkiem - tak, aby rozprowadzić karmelową warstwę po całym dnie naczynia.

Na dnie garnka z karmelem, układaj uprzednio obrane jabłka. Następnie nadziewaj je zmieszanymi z orzechami powidłami morelowymi. 

Jajka wybij do miski. Następnie dodaj do nich szczyptę soli. Ucieraj jajka za pomocą miksera i stopniowo dodawaj do nich cukier.

Do puszystej masy jajecznej dodaj mąkę, proszek do pieczenia, niewielką ilość pasty waniliowej, posiekane orzechy oraz olej. Pamiętaj, aby podczas dodawania składników, cały czas miksować zawartość miski.

Tak przygotowane ciasto wlej do garnka z jabłkami. Jabłecznik piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Pod koniec pieczenia ciasta, warto sprawdzić je patyczkiem, czy jest upieczone.

Brzegi ciasta okrój nożem, a następnie wyłóż je na paterę. Jabłecznik posmaruj z wierzchu powidłami, a następnie posyp orzechami. 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować czekoladowe doniczki krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟