Strzelczyk pokazał jak zrobić jabłecznik w garnku. Czegoś takiego jeszcze nie widziałam

Tomasz Strzelczyk pokazał na swoim kanale YouTube jak zrobić rewelacyjny jabłecznik. Okazuje się, że ciasto z łatwością upieczesz w garnku. Poza tym, aby je przygotować, nie musisz kroić jabłek. Jeśli masz ochotę na ten wyjątkowy deser - poniżej podajemy przepis.

ObrazekJabłecznik z garnka według Tomasza Strzelczyka - Pyszności; Foto: https://www.youtube.com/watch?v=x9CM2uOKiog&ab_channel=TomaszStrzelczykODDASZFARTUCHA
Agnieszka

Jabłecznik według Tomasza Strzelczyka to wyjątkowo aromatyczne i smaczne ciasto. W związku z tym wspaniale sprawdzi się na deser w towarzystwie ulubionej herbaty, czy kawy.

Pyszne ciasto na jesień

Obrazek
Jabłka - Pyszności; Foto: Canva.com

Jabłecznik według Tomasza Strzelczyka to rozkosz dla podniebienia! Ciasto skrywa w sobie dużą ilość jabłek, wanilii oraz orzechów. Wspaniale sprawdzi się na ciepło, posypane orzechami. Jeśli masz ochotę nieco podkręcić smak deseru, polecamy podawać je z gałką lodów waniliowych.

Jabłecznik według Tomasza Strzelczyka

Obrazek
Obieranie jabłek - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 6 jabłek
  • 140 g mąki
  • 100 g cukru
  • 7 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju
  • szczypta soli
  • pasta waniliowa
  • 50 g drobno posiekanych orzechów

Nadzienie do jabłek:

  • 200 g powideł morelowych
  • 50 g orzechów mieszanych

Do posypania:

  • 50 g orzechów mieszanych

Sposób przygotowania:

Do garnka wsyp cukier i podgrzewaj go na małym ogniu. W międzyczasie wydrąż z jabłek gniazda nasienne, a następnie obierz owoce. Gdy cukier rozpuści się i nabierze złotego koloru, delikatnie obracaj garnkiem - tak, aby rozprowadzić karmelową warstwę po całym dnie naczynia.

Na dnie garnka z karmelem, układaj uprzednio obrane jabłka. Następnie nadziewaj je zmieszanymi z orzechami powidłami morelowymi. 

Jajka wybij do miski. Następnie dodaj do nich szczyptę soli. Ucieraj jajka za pomocą miksera i stopniowo dodawaj do nich cukier.

Do puszystej masy jajecznej dodaj mąkę, proszek do pieczenia, niewielką ilość pasty waniliowej, posiekane orzechy oraz olej. Pamiętaj, aby podczas dodawania składników, cały czas miksować zawartość miski.

Tak przygotowane ciasto wlej do garnka z jabłkami. Jabłecznik piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Pod koniec pieczenia ciasta, warto sprawdzić je patyczkiem, czy jest upieczone.

Brzegi ciasta okrój nożem, a następnie wyłóż je na paterę. Jabłecznik posmaruj z wierzchu powidłami, a następnie posyp orzechami. 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować czekoladowe doniczki krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯