Strzelczyk pokazał jak zrobić jabłecznik w garnku. Czegoś takiego jeszcze nie widziałam

Tomasz Strzelczyk pokazał na swoim kanale YouTube jak zrobić rewelacyjny jabłecznik. Okazuje się, że ciasto z łatwością upieczesz w garnku. Poza tym, aby je przygotować, nie musisz kroić jabłek. Jeśli masz ochotę na ten wyjątkowy deser - poniżej podajemy przepis.

ObrazekJabłecznik z garnka według Tomasza Strzelczyka - Pyszności; Foto: https://www.youtube.com/watch?v=x9CM2uOKiog&ab_channel=TomaszStrzelczykODDASZFARTUCHA
Agnieszka

Jabłecznik według Tomasza Strzelczyka to wyjątkowo aromatyczne i smaczne ciasto. W związku z tym wspaniale sprawdzi się na deser w towarzystwie ulubionej herbaty, czy kawy.

Pyszne ciasto na jesień

Obrazek
Jabłka - Pyszności; Foto: Canva.com

Jabłecznik według Tomasza Strzelczyka to rozkosz dla podniebienia! Ciasto skrywa w sobie dużą ilość jabłek, wanilii oraz orzechów. Wspaniale sprawdzi się na ciepło, posypane orzechami. Jeśli masz ochotę nieco podkręcić smak deseru, polecamy podawać je z gałką lodów waniliowych.

Jabłecznik według Tomasza Strzelczyka

Obrazek
Obieranie jabłek - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 6 jabłek
  • 140 g mąki
  • 100 g cukru
  • 7 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju
  • szczypta soli
  • pasta waniliowa
  • 50 g drobno posiekanych orzechów

Nadzienie do jabłek:

  • 200 g powideł morelowych
  • 50 g orzechów mieszanych

Do posypania:

  • 50 g orzechów mieszanych

Sposób przygotowania:

Do garnka wsyp cukier i podgrzewaj go na małym ogniu. W międzyczasie wydrąż z jabłek gniazda nasienne, a następnie obierz owoce. Gdy cukier rozpuści się i nabierze złotego koloru, delikatnie obracaj garnkiem - tak, aby rozprowadzić karmelową warstwę po całym dnie naczynia.

Na dnie garnka z karmelem, układaj uprzednio obrane jabłka. Następnie nadziewaj je zmieszanymi z orzechami powidłami morelowymi. 

Jajka wybij do miski. Następnie dodaj do nich szczyptę soli. Ucieraj jajka za pomocą miksera i stopniowo dodawaj do nich cukier.

Do puszystej masy jajecznej dodaj mąkę, proszek do pieczenia, niewielką ilość pasty waniliowej, posiekane orzechy oraz olej. Pamiętaj, aby podczas dodawania składników, cały czas miksować zawartość miski.

Tak przygotowane ciasto wlej do garnka z jabłkami. Jabłecznik piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Pod koniec pieczenia ciasta, warto sprawdzić je patyczkiem, czy jest upieczone.

Brzegi ciasta okrój nożem, a następnie wyłóż je na paterę. Jabłecznik posmaruj z wierzchu powidłami, a następnie posyp orzechami. 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować czekoladowe doniczki krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość