Napoleonka bez pieczenia smakuje obłędnie i jest banalnie prosta. Wystarczy, że przygotujesz herbatniki i budyń

Niektórzy z nas nie wierzą w swoje zdolności kulinarne, ale chcieliby przygotować coś pysznego dla swoich gości. Jaki deser przygotować, by na pewno się udał? Ciasto bez pieczenia to zawsze strzał w 10. Napoleonka bez pieczenia składa się z zaledwie kilku składników, a potrafi zachwycić nawet wymagających gości. 

Obrazek
Paulina

Najważniejszy składnik tego ciasta to krem. To właśnie tej części deseru musimy poświęcić trochę uwagi. Masa najlepiej smakuje z dodatkiem budyniu waniliowego lub śmietankowego. Wystarczy tylko 20 minut twojego czasu i ciasto masz gotowe. Zobacz przepis i wypróbuj go koniecznie!

Napoleonka na herbatnikach bez pieczenia

Obrazek

Krem do ciasta:

  • 1,2 litra mleka
  • 200 g masła
  • 220 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 90 g mąki pszennej (3 czubate łyżki)
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru

Dodatkowo:

  • 150 g herbatników

Sposób przygotowania ciasta:

Przygotuj wszystkie składniki na ciasto. Zagotuj dokładnie 900 ml mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą część mleka połącz z budyniem i mąką. Zrób to w oddzielnym naczyniu. Tak powstałą masę budyniową połącz z gotującym się mlekiem. Wszystko gotuj do momentu, aż masa zgęstnieje. Pamiętaj o tym, by dokładnie mieszać zawartość garnka. To bardzo ważne, jeśli nie chcemy czuć grudek w masie, która jest głównym składnikiem tego deseru. Następnie pozostaw wszystko do całkowitego ostygnięcia. Możesz umieścić garnek w chłodnym miejscu. Tylko nie podjadaj!

Tak wystudzoną masę rozbij mikserem przez kilka minut. Następnie zacznij ucierać masło i dodawaj stopniowo masę budyniową. Wszystko miksuj. Po zrobieniu masy wyłóż blachę papierem do pieczenia i jedną warstwą herbatników. Na tak przygotowanym spodzie umieść wcześniej przygotowaną masę.Przykryj całość kolejną warstwą herbatników. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki by zastygło. Przed podaniem deseru na talerzu, można posypać całość cukrem pudrem.

Jeśli lubisz piec i jesteś też zwolennikiem prostych rozwiązań.  Chcesz, by ciasto zaskoczyło twoich gości, to przedstawimy nasz najnowszy przepis na ciasto pszczółkę.

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀