Napoleonka bez pieczenia smakuje obłędnie i jest banalnie prosta. Wystarczy, że przygotujesz herbatniki i budyń

Niektórzy z nas nie wierzą w swoje zdolności kulinarne, ale chcieliby przygotować coś pysznego dla swoich gości. Jaki deser przygotować, by na pewno się udał? Ciasto bez pieczenia to zawsze strzał w 10. Napoleonka bez pieczenia składa się z zaledwie kilku składników, a potrafi zachwycić nawet wymagających gości. 

Obrazek
Paulina

Najważniejszy składnik tego ciasta to krem. To właśnie tej części deseru musimy poświęcić trochę uwagi. Masa najlepiej smakuje z dodatkiem budyniu waniliowego lub śmietankowego. Wystarczy tylko 20 minut twojego czasu i ciasto masz gotowe. Zobacz przepis i wypróbuj go koniecznie!

Napoleonka na herbatnikach bez pieczenia

Obrazek

Krem do ciasta:

  • 1,2 litra mleka
  • 200 g masła
  • 220 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 90 g mąki pszennej (3 czubate łyżki)
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru

Dodatkowo:

  • 150 g herbatników

Sposób przygotowania ciasta:

Przygotuj wszystkie składniki na ciasto. Zagotuj dokładnie 900 ml mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą część mleka połącz z budyniem i mąką. Zrób to w oddzielnym naczyniu. Tak powstałą masę budyniową połącz z gotującym się mlekiem. Wszystko gotuj do momentu, aż masa zgęstnieje. Pamiętaj o tym, by dokładnie mieszać zawartość garnka. To bardzo ważne, jeśli nie chcemy czuć grudek w masie, która jest głównym składnikiem tego deseru. Następnie pozostaw wszystko do całkowitego ostygnięcia. Możesz umieścić garnek w chłodnym miejscu. Tylko nie podjadaj!

Tak wystudzoną masę rozbij mikserem przez kilka minut. Następnie zacznij ucierać masło i dodawaj stopniowo masę budyniową. Wszystko miksuj. Po zrobieniu masy wyłóż blachę papierem do pieczenia i jedną warstwą herbatników. Na tak przygotowanym spodzie umieść wcześniej przygotowaną masę.Przykryj całość kolejną warstwą herbatników. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki by zastygło. Przed podaniem deseru na talerzu, można posypać całość cukrem pudrem.

Jeśli lubisz piec i jesteś też zwolennikiem prostych rozwiązań.  Chcesz, by ciasto zaskoczyło twoich gości, to przedstawimy nasz najnowszy przepis na ciasto pszczółkę.

Wybrane dla Ciebie

Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste