Napoleonka bez pieczenia smakuje obłędnie i jest banalnie prosta. Wystarczy, że przygotujesz herbatniki i budyń

Niektórzy z nas nie wierzą w swoje zdolności kulinarne, ale chcieliby przygotować coś pysznego dla swoich gości. Jaki deser przygotować, by na pewno się udał? Ciasto bez pieczenia to zawsze strzał w 10. Napoleonka bez pieczenia składa się z zaledwie kilku składników, a potrafi zachwycić nawet wymagających gości. 

Obrazek
Paulina

Najważniejszy składnik tego ciasta to krem. To właśnie tej części deseru musimy poświęcić trochę uwagi. Masa najlepiej smakuje z dodatkiem budyniu waniliowego lub śmietankowego. Wystarczy tylko 20 minut twojego czasu i ciasto masz gotowe. Zobacz przepis i wypróbuj go koniecznie!

Napoleonka na herbatnikach bez pieczenia

Obrazek

Krem do ciasta:

  • 1,2 litra mleka
  • 200 g masła
  • 220 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 90 g mąki pszennej (3 czubate łyżki)
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru

Dodatkowo:

  • 150 g herbatników

Sposób przygotowania ciasta:

Przygotuj wszystkie składniki na ciasto. Zagotuj dokładnie 900 ml mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą część mleka połącz z budyniem i mąką. Zrób to w oddzielnym naczyniu. Tak powstałą masę budyniową połącz z gotującym się mlekiem. Wszystko gotuj do momentu, aż masa zgęstnieje. Pamiętaj o tym, by dokładnie mieszać zawartość garnka. To bardzo ważne, jeśli nie chcemy czuć grudek w masie, która jest głównym składnikiem tego deseru. Następnie pozostaw wszystko do całkowitego ostygnięcia. Możesz umieścić garnek w chłodnym miejscu. Tylko nie podjadaj!

Tak wystudzoną masę rozbij mikserem przez kilka minut. Następnie zacznij ucierać masło i dodawaj stopniowo masę budyniową. Wszystko miksuj. Po zrobieniu masy wyłóż blachę papierem do pieczenia i jedną warstwą herbatników. Na tak przygotowanym spodzie umieść wcześniej przygotowaną masę.Przykryj całość kolejną warstwą herbatników. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki by zastygło. Przed podaniem deseru na talerzu, można posypać całość cukrem pudrem.

Jeśli lubisz piec i jesteś też zwolennikiem prostych rozwiązań.  Chcesz, by ciasto zaskoczyło twoich gości, to przedstawimy nasz najnowszy przepis na ciasto pszczółkę.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat