Ciasto z herbatnikami bez pieczenia. Torcik z ciasteczek

Prosty przepis na ciasto z herbatnikami bez pieczenia. Pyszny krem z mascarpone, kajmak i chrupiące orzechy to najlepsze  połączenie, jakie znam. Przepis na ciasto bez piekarnika.

Obrazek
Ewa

Ciasta bez pieczenia to coś, co uwielbiamy. Dają dużo możliwości i potrafią zaskakiwać. Spód z ciasta kruchego lub biszkoptu najczęściej zastępowany jest przez pokruszone ciastka, herbatniki lub biszkopty. W dzisiejszym przepisie przygotowaliśmy ciasto z herbatników. Dzięki swojemu kształtowi z powodzeniem sprawdzi się jako ciasto.

Jak zrobić ciasto z herbatnikami bez pieczenia? Jakie składniki są potrzebne? Przepis i wykonanie krok po kroku poniżej.

Przepis na torcik z herbatników bez pieczenia - wideo

W przygotowaniu ciasta pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Ciasto z herbatnikami bez pieczenia – składniki

  • 1 litr schłodzonej śmietanki 36%
  • 400 g kajmaku
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 250 g herbatników
  • 750 g serka mascarpone
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 100 g czekolady gorzkiej-posiekanej
  • 1/2 szkl. orzechów włoskich

Przepis na ciasto z herbatnikami bez pieczenia

Do miski wlej dobrze schłodzoną śmietankę 36% i ubij ją na sztywną pianę. Dodaj porcjami kajmak,  ciemne kakao i zmiksuj, aż składniki się połączą. Powstałą masą posmaruj herbatniki i ułóż je pionowo wokół rantu tortownicy, kremem do formy. Następnie posmaruj przy pomocy łopatki kuchennej lub łyżki herbatniki od wewnętrznej strony porcją kremu i "przyklej" kolejne ciastka. Powtarzaj czynność, aż wypełnisz całą tortownicę. Na wierzchu rozsmaruj jeszcze porcję kremu i schowaj nasze ciasto do lodówki.

ciasto bez pieczenia

Jak zrobić krem z mascarpone?

Kiedy ciasto chłodzi się w lodówce, przejdź do przygotowania kremu z mascarpone. Serek przełóż do miski, dodaj cukier puder i zmiksuj na gładką i puszystą masę. Rozsmaruj krem na powierzchni schłodzonego ciasta, pokrywając też jego brzegi. Przy pomocy robota kuchennego zmiel orzeszki ziemne na drobniejszą masę, czekoladę zetrzyj na tarce.

Startą czekoladą i kruszonymi orzeszkami udekoruj górę naszego tortu herbatnikowego. Świetnie sprawdzą się tutaj solone orzeszki – ich smak przełamie słodką masę.

Obrazek

Tort bez pieczenia, czyli ciasto z herbatnikami

Nasze ciasto z herbatnikami bez pieczenia jest już gotowe. Pamiętaj, żeby dobrze je schłodzić przed podaniem. Najlepiej jeśli spędzi w lodówce minimum 2 godziny. Dzięki temu krojenie będzie o wiele łatwiejsze. Dzięki swojemu kształtowi z powodzeniem zastąpi tort. Już nigdy więcej nie będziesz musiał stresować się pieczeniem biszkoptu.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀