Tak pyszne, że trudno skończyć na jednym kawałku. To ciasto to prawdziwy hit
Sezon na truskawki zbliża się wielkimi krokami. Już za kilka tygodni stragany na bazarkach będą się uginały pod tymi pysznymi owocami. Już teraz w marketach i warzywniakach możecie znaleźć importowane owoce. Choć nie są tak aromatyczne i słodkie, jak polskie, świetnie sprawdzą się do przygotowania pysznego deseru. Oto bajeczne ciasto z truskawkami i kremem budyniowym.
23.04.2023 | aktual.: 23.04.2023 08:54
Truskawki są najpopularniejszymi i najłatwiej dostępnymi w sezonie letnim polskimi owocami. Czekamy na nie wiosną z tęsknotą. Kojarzą nam się z beztroskimi letnimi dniami, babcinymi deserami i smakiem słonecznego lata. Pierwsze truskawki pojawiają się w maju, dzięki nowym odmianom i wraz z nastaniem ciepłych, słonecznych dni towarzyszą nam co najmniej do połowy lipca. A jeżeli mamy sprzyjającą aurę, to możemy cieszyć się ich smakiem nawet do wczesnej jesieni.
Ciasto z truskawkami
Biszkopt z truskawkami, kremem budyniowym i galaretką to jedno z tych ciast, których nie może zabraknąć na stole wiosną i wczesnym latem. Przepis jest bardzo prosty. Ciacho wygląda fantastycznie i na jednym kawałku nie można poprzestać.
Na blogu Mała cukierenka znajdziecie też przepis na ciasto z kremem i galaretką.
Pyszne ciasto z truskawkami i kremem budyniowym - przepis
Biszkopt:
- 3 duże
Do nasączenia:
- 70 ml likieru migdałowego + 30 ml wody (jeśli nie chcemy używać alkoholu to 70 ml wody + 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżeczka cukru pudru)
Krem:
- 700 ml mleka
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (każdy na 0,5 l mleka)
- 4 łyżki cukru
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
Wierzch:
- 600 g umytych, pokrojonych truskawek
- 2 galaretki o smaku truskawkowym + 750 ml gorącej wody
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania domowego budyniu. Do rondelka wlej około 500 ml mleka, dodaj cukier i postaw na ogniu. Zagotuj. Do pozostałego mleka dodaj budynie w proszku i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
- Gdy mleko się zagotuje, dodaj rozmieszane budynie i ugotuj gęsty budyń. Cały czas mieszaj, aby nie przypalić. Gdy budyń się zagotuje, zmniejsz ogień i mieszaj jeszcze przez około 1-2 minuty. Zdejmij budyń z ognia, nakryj folią i odstaw do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
- Kolejny krok to biszkopt. Piekarnik nastaw na 180 st. C na funkcji góra-dół. Białka ubij na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodaj cukier i mieszaj, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodaj żółtka i dalej mieszaj mikserem na jasną, kremową masę.
- W miseczce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Do jajecznej masy dodaj cukier z wanilią i przesiej przygotowaną mąkę, wymieszaj szpatułką na jednolite ciasto. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 25 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika odstaw do całkowitego ostudzenia.
Składanie ciasta:
- Ostudzone ciasto wyjmij z blaszki, zdejmij papier do pieczenia i z powrotem wyłóż nim dno tortownicy. Rant tortownicy umyj. Z wierzchu ciasta odetnij przypieczoną skórkę. Biszkopt włóż do blaszki.
- Składniki na poncz wymieszaj i nasącz nim ciasto w blaszce.
- Dokończ przygotowywanie kremu. Masło w temperaturze pokojowej przełóż do miski i ucieraj mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodaj ostudzony budyń, po każdym dodaniu wymieszaj mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
- Gotowy krem wyłóż na ciasto w blaszce i wyrównaj. Na czas dalszych przygotowań tortownicę możesz wstawić do lodówki.
- Galaretki wsyp do miski i zalej gorącą wodą, mieszaj, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Odstaw do ostudzenia, galaretka ma być lekko tężejąca.
- Na wierzchu ciasta poukładaj i zalej je lekko tężejącą galaretką. Ciasto wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Dobrze schłodzone ciasto ostrożnie wyjmij z blaszki, nożem oddzieli ciasto od brzegów blaszki i torcik połóż na paterze.
Polecamy również przepis na pulpety po cygańsku: