Ewa Wachowicz robi najlepsze ciasto truskawkowe bez pieczenia. Każdy zapyta o przepis

Tym razem Ewa Wachowicz przeszła samą siebie. Stworzone na podstawie jej przepisu ciasto nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale i pięknie wygląda. Wiosenny klimat w całym domu gwarantowany; przekonaj się sam i naciesz oczy widokiem członków rodziny zajadających się tym pysznym ciastem!

ObrazekEwa Wachowicz i jej ciasto truskawkowe - Pyszności; foto: Facebook

Jeżeli chodzi o przepisy na ciasta, Ewa Wachowicz nie ma sobie równych. A ponieważ autorskie receptury tej osobowości kulinarnej często zawierają sezonowe produkty, efekt mógł być tylko jeden: doskonałe ciasto truskawkowe bez pieczenia, które prezentuje się tak dobrze, że mogłoby konkurować z wykwintnymi dziełami najlepszych polskich cukierników.

Obrazek
Ewa Wachowicz stworzyła mistrzowskie ciasto truskawkowe bez pieczenia - Pyszności; foto: Facebook

Ponieważ ciasto Wachowicz wygląda po prostu pięknie, może spełniać kilka ról. Doskonale sprawdzi się zarówno jako tort urodzinowy, jak i zwykły poczęstunek dla gości czy deser po obiedzie. Uważaj, żeby dzieci nie dorwały się do niego przed czasem, bo zostaną po nim same okruszki! To, że najmłodsi obywatele uwielbiają truskawki, to sprawa jasna, ale gdy są one dodatkowo podane w ten sposób, to możesz mieć pewność, że całe ciasto zniknie dosłownie w mgnieniu oka.

Ciasto truskawkowe bez pieczenia według Ewy Wachowicz

Składniki:

         
  • 500 ml śmietany 36 proc.,
  • 500 g truskawek,
  • 100 g masła,
  • 2 galaretki agrestowe,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 160 g herbatników,
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów.

Sposób przygotowania:

Obrazek
Ewa Wachowicz dała proste instrukcje na stworzenie idealnie orzeźwiającego ciasta - Pyszności; foto: Canva
        
  1. Galaretki agrestowe zalej gorącą wodą, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  2. Herbatniki pokrusz w dłoniach, przełóż do miski, a następnie ugnieć drewnianą pałką. Dodaj do nich stopione masło i wymieszaj. Powstałą masę przelej do okrągłej formy (Ewa Wachowicz poleca użyć takiej z porcelanowym spodem i zdejmowanym rantem) i wstaw do lodówki.
  3. Śmietankę ubij i połącz ze schłodzonymi galaretkami agrestowymi. Całość zmiksuj.
  4. Połowę pozbawionych szypułek i dokładnie umytychtruskawek pokrój w ćwiartki i ułóż na spodzie z herbatników. Następnie zalej je przygotowaną mieszanką śmietany i galaretek. Tortownicę z powrotem wstaw do lodówki — na około godzinę.
  5. Po tym czasie wyjmij formę i na wierzchu ułóż drugą połowę truskawek, tym razem przeciętych na pół. Zalej je rozpuszczoną we wrzątku i ostudzoną galaretką truskawkową. Kiedy zastygnie, przełóż ciasto do lodówki do schłodzenia.
  6. Na koniec zdejmij ranty z formy, a ciasto obłóż biszkoptami. Żeby się nie rozpadły, przewiąż je wokół wstążką. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie