Ewa Wachowicz robi najlepsze ciasto truskawkowe bez pieczenia. Każdy zapyta o przepis
Tym razem Ewa Wachowicz przeszła samą siebie. Stworzone na podstawie jej przepisu ciasto nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale i pięknie wygląda. Wiosenny klimat w całym domu gwarantowany; przekonaj się sam i naciesz oczy widokiem członków rodziny zajadających się tym pysznym ciastem!
17.06.2023 | aktual.: 18.09.2023 09:30
Jeżeli chodzi o przepisy na ciasta, Ewa Wachowicz nie ma sobie równych. A ponieważ autorskie receptury tej osobowości kulinarnej często zawierają sezonowe produkty, efekt mógł być tylko jeden: doskonałe ciasto truskawkowe bez pieczenia, które prezentuje się tak dobrze, że mogłoby konkurować z wykwintnymi dziełami najlepszych polskich cukierników.
Ponieważ ciasto Wachowicz wygląda po prostu pięknie, może spełniać kilka ról. Doskonale sprawdzi się zarówno jako tort urodzinowy, jak i zwykły poczęstunek dla gości czy deser po obiedzie. Uważaj, żeby dzieci nie dorwały się do niego przed czasem, bo zostaną po nim same okruszki! To, że najmłodsi obywatele uwielbiają truskawki, to sprawa jasna, ale gdy są one dodatkowo podane w ten sposób, to możesz mieć pewność, że całe ciasto zniknie dosłownie w mgnieniu oka.
Ciasto truskawkowe bez pieczenia według Ewy Wachowicz
Składniki:
- 500 ml śmietany 36 proc.,
- 500 g truskawek,
- 100 g masła,
- 2 galaretki agrestowe,
- 2 galaretki truskawkowe,
- 160 g herbatników,
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów.
Sposób przygotowania:
- Galaretki agrestowe zalej gorącą wodą, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
- Herbatniki pokrusz w dłoniach, przełóż do miski, a następnie ugnieć drewnianą pałką. Dodaj do nich stopione masło i wymieszaj. Powstałą masę przelej do okrągłej formy (Ewa Wachowicz poleca użyć takiej z porcelanowym spodem i zdejmowanym rantem) i wstaw do lodówki.
- Śmietankę ubij i połącz ze schłodzonymi galaretkami agrestowymi. Całość zmiksuj.
- Połowę pozbawionych szypułek i dokładnie umytychtruskawek pokrój w ćwiartki i ułóż na spodzie z herbatników. Następnie zalej je przygotowaną mieszanką śmietany i galaretek. Tortownicę z powrotem wstaw do lodówki — na około godzinę.
- Po tym czasie wyjmij formę i na wierzchu ułóż drugą połowę truskawek, tym razem przeciętych na pół. Zalej je rozpuszczoną we wrzątku i ostudzoną galaretką truskawkową. Kiedy zastygnie, przełóż ciasto do lodówki do schłodzenia.
- Na koniec zdejmij ranty z formy, a ciasto obłóż biszkoptami. Żeby się nie rozpadły, przewiąż je wokół wstążką. Smacznego!