Karol Okrasa zdradza sekret kompotu z suszu. Tak przygotowany będzie smakował wybitnie

Wśród wigilijnych potraw zawsze powinno znaleźć się miejsce na coś jeszcze. I wcale nie mamy tu na myśli opłatka. Dziś - inaczej niż w naszym dzieciństwie - kompot z suszu bywa zapomnianym elementem świąt. Warto sprawić, by wrócił do łask. Nie ma na to lepszego sposobu niż przygotowanie go według przepisu Karola Okrasy.

ObrazekKompot z suszu - Pyszności; foto: kadry z materiałów na kanałach YouTube: KuchniaLidla.pl oraz Słodka Tuba

Według wierzeń naszych praojców, kompot z suszu był sposobem na długowieczność. Co więcej, każdy z użytych do jego przygotowania owoców miał własną symbolikę. Dziś podczas jego przyrządzenia nie bierzemy już raczej pod uwagę rzekomej mocy odpędzenia złych sił, ani nawet zapewnienia długowieczności, co nie zmienia faktu że tak - warto go pić.

Poza tym co oczywiste, czyli imponującą zawartością minerałów takich jak żelazo, potas czy magnez, kompot z suszu jest też niezastąpionym remedium na problemy żołądkowe i jelitowe. Odbywa się to przede wszystkim za sprawą nieprawdopodobnej ilości kwasów owocowych i błonnika, jakie serwujemy sobie wraz z kompotem.

Obrazek
Kompot z suszu - Pyszności; foto: Canva

Jest tylko jedno ,,ale". Żeby móc korzystać z dobroczynnego działania tego napoju, trzeba go jeszcze wypić, i to ze smakiem. A żeby osiągnąć pyszny efekt, warto przeczytać ten przepis niezawodnego w tych kwestiach Karola Okrasy. Zobacz, co dodaje do kompotu, żeby był smaczny jak nigdy dotąd.

Kompot z suszu według Karola Okrasy

Składniki:

  • ok. 1/2 kg wędzonych suszonych owoców (gruszek, śliwek, jabłek)
  • kilka goździków (ok. 5)
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 4-5 ziaren kardamonu
  • 3 łyżki miodu
  • 1 laska cynamonu
  • 3 litry wody

Sposób przygotowania:

Nasiona kardamonu rozkrusz za pomocą noża. Przygotuj garnek. Wrzuć do niego tak przygotowany kardamon oraz goździki, a następnie zalej wodą i dodaj jedną łyżkę miodu.

Teraz czas na suszone owoce. Do wody wrzuć jabłka, śliwki i gruszki. Te ostatnie potnij wcześniej w paski. Dodaj jeszcze laskę cynamonu i całość zagotuj.

Obrazek
Kompot z suszu - Pyszności; foto: Canva

Cytrynę i pomarańczę wyszoruj i wyparz we wrzątku. Teraz wytnij skórkę z cytryny i połowy pomarańczy. Możesz do tego użyć obieraczki do warzyw.

Skórkę cytryny wrzuć do zagotowanego kompotu (możesz też dodać trochę soku z cytryny). To samo zrób ze skórką pomarańczy, ale wcześniej zgnieć ją jeszcze w dłoniach. Jak tłumaczy Okrasa, to pozwoli uwolnić maksymalną ilość olejków eterycznych z tego owocu.

Dosłodź resztą miodu i wymieszaj. Po ostudzeniu wyjmij laskę cynamonu. Podawaj z pozostałymi skórkami cytrusów.

Skoro o śliwkach mowa, rzuć też okiem na ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości