WAŻNE
TERAZ

"Koniec 12-dniowej wojny". Prezydent Iranu ogłasza

Karol Okrasa zdradza sekret kompotu z suszu. Tak przygotowany będzie smakował wybitnie

Wśród wigilijnych potraw zawsze powinno znaleźć się miejsce na coś jeszcze. I wcale nie mamy tu na myśli opłatka. Dziś - inaczej niż w naszym dzieciństwie - kompot z suszu bywa zapomnianym elementem świąt. Warto sprawić, by wrócił do łask. Nie ma na to lepszego sposobu niż przygotowanie go według przepisu Karola Okrasy.

ObrazekKompot z suszu - Pyszności; foto: kadry z materiałów na kanałach YouTube: KuchniaLidla.pl oraz Słodka Tuba
SKOMENTUJ

Według wierzeń naszych praojców, kompot z suszu był sposobem na długowieczność. Co więcej, każdy z użytych do jego przygotowania owoców miał własną symbolikę. Dziś podczas jego przyrządzenia nie bierzemy już raczej pod uwagę rzekomej mocy odpędzenia złych sił, ani nawet zapewnienia długowieczności, co nie zmienia faktu że tak - warto go pić.

Poza tym co oczywiste, czyli imponującą zawartością minerałów takich jak żelazo, potas czy magnez, kompot z suszu jest też niezastąpionym remedium na problemy żołądkowe i jelitowe. Odbywa się to przede wszystkim za sprawą nieprawdopodobnej ilości kwasów owocowych i błonnika, jakie serwujemy sobie wraz z kompotem.

Obrazek
Kompot z suszu - Pyszności; foto: Canva

Jest tylko jedno ,,ale". Żeby móc korzystać z dobroczynnego działania tego napoju, trzeba go jeszcze wypić, i to ze smakiem. A żeby osiągnąć pyszny efekt, warto przeczytać ten przepis niezawodnego w tych kwestiach Karola Okrasy. Zobacz, co dodaje do kompotu, żeby był smaczny jak nigdy dotąd.

Kompot z suszu według Karola Okrasy

Składniki:

  • ok. 1/2 kg wędzonych suszonych owoców (gruszek, śliwek, jabłek)
  • kilka goździków (ok. 5)
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 4-5 ziaren kardamonu
  • 3 łyżki miodu
  • 1 laska cynamonu
  • 3 litry wody

Sposób przygotowania:

Nasiona kardamonu rozkrusz za pomocą noża. Przygotuj garnek. Wrzuć do niego tak przygotowany kardamon oraz goździki, a następnie zalej wodą i dodaj jedną łyżkę miodu.

Teraz czas na suszone owoce. Do wody wrzuć jabłka, śliwki i gruszki. Te ostatnie potnij wcześniej w paski. Dodaj jeszcze laskę cynamonu i całość zagotuj.

Obrazek
Kompot z suszu - Pyszności; foto: Canva

Cytrynę i pomarańczę wyszoruj i wyparz we wrzątku. Teraz wytnij skórkę z cytryny i połowy pomarańczy. Możesz do tego użyć obieraczki do warzyw.

Skórkę cytryny wrzuć do zagotowanego kompotu (możesz też dodać trochę soku z cytryny). To samo zrób ze skórką pomarańczy, ale wcześniej zgnieć ją jeszcze w dłoniach. Jak tłumaczy Okrasa, to pozwoli uwolnić maksymalną ilość olejków eterycznych z tego owocu.

Dosłodź resztą miodu i wymieszaj. Po ostudzeniu wyjmij laskę cynamonu. Podawaj z pozostałymi skórkami cytrusów.

Skoro o śliwkach mowa, rzuć też okiem na ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze