Karol Okrasa zdradza sekret kompotu z suszu. Tak przygotowany będzie smakował wybitnie

Wśród wigilijnych potraw zawsze powinno znaleźć się miejsce na coś jeszcze. I wcale nie mamy tu na myśli opłatka. Dziś - inaczej niż w naszym dzieciństwie - kompot z suszu bywa zapomnianym elementem świąt. Warto sprawić, by wrócił do łask. Nie ma na to lepszego sposobu niż przygotowanie go według przepisu Karola Okrasy.

ObrazekKompot z suszu - Pyszności; foto: kadry z materiałów na kanałach YouTube: KuchniaLidla.pl oraz Słodka Tuba

Według wierzeń naszych praojców, kompot z suszu był sposobem na długowieczność. Co więcej, każdy z użytych do jego przygotowania owoców miał własną symbolikę. Dziś podczas jego przyrządzenia nie bierzemy już raczej pod uwagę rzekomej mocy odpędzenia złych sił, ani nawet zapewnienia długowieczności, co nie zmienia faktu że tak - warto go pić.

Poza tym co oczywiste, czyli imponującą zawartością minerałów takich jak żelazo, potas czy magnez, kompot z suszu jest też niezastąpionym remedium na problemy żołądkowe i jelitowe. Odbywa się to przede wszystkim za sprawą nieprawdopodobnej ilości kwasów owocowych i błonnika, jakie serwujemy sobie wraz z kompotem.

Obrazek
Kompot z suszu - Pyszności; foto: Canva

Jest tylko jedno ,,ale". Żeby móc korzystać z dobroczynnego działania tego napoju, trzeba go jeszcze wypić, i to ze smakiem. A żeby osiągnąć pyszny efekt, warto przeczytać ten przepis niezawodnego w tych kwestiach Karola Okrasy. Zobacz, co dodaje do kompotu, żeby był smaczny jak nigdy dotąd.

Kompot z suszu według Karola Okrasy

Składniki:

  • ok. 1/2 kg wędzonych suszonych owoców (gruszek, śliwek, jabłek)
  • kilka goździków (ok. 5)
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 4-5 ziaren kardamonu
  • 3 łyżki miodu
  • 1 laska cynamonu
  • 3 litry wody

Sposób przygotowania:

Nasiona kardamonu rozkrusz za pomocą noża. Przygotuj garnek. Wrzuć do niego tak przygotowany kardamon oraz goździki, a następnie zalej wodą i dodaj jedną łyżkę miodu.

Teraz czas na suszone owoce. Do wody wrzuć jabłka, śliwki i gruszki. Te ostatnie potnij wcześniej w paski. Dodaj jeszcze laskę cynamonu i całość zagotuj.

Obrazek
Kompot z suszu - Pyszności; foto: Canva

Cytrynę i pomarańczę wyszoruj i wyparz we wrzątku. Teraz wytnij skórkę z cytryny i połowy pomarańczy. Możesz do tego użyć obieraczki do warzyw.

Skórkę cytryny wrzuć do zagotowanego kompotu (możesz też dodać trochę soku z cytryny). To samo zrób ze skórką pomarańczy, ale wcześniej zgnieć ją jeszcze w dłoniach. Jak tłumaczy Okrasa, to pozwoli uwolnić maksymalną ilość olejków eterycznych z tego owocu.

Dosłodź resztą miodu i wymieszaj. Po ostudzeniu wyjmij laskę cynamonu. Podawaj z pozostałymi skórkami cytrusów.

Skoro o śliwkach mowa, rzuć też okiem na ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki