PrzepisTradycyjny bigos staropolski z kiszonej kapusty. Ten przepis udaje się za każdym razem

Tradycyjny bigos staropolski z kiszonej kapusty. Ten przepis udaje się za każdym razem

Staropolski bigos- Pyszności
Staropolski bigos- Pyszności
Ewa

20.12.2022 15:05, aktual.: 16.10.2023 10:08

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Staropolski bigos to klasyk, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Aromatyczny, bogaty w składniki i pełen aromatu mięsa, kapusty i wina.

Świąteczny bigos

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pysznego bigosu z dużą ilością mięsa, kiełbasy i wędzonej szynki. Całość wzbogaca aromatyczne grzyby i odrobina czerwonego wina. Nie musisz się jednak obawiać o procenty- pod wpływem wysokiej temperatury większość z nich wyparuje. W przygotowaniu kultowej wigilijnej potrawy pomógł nam Multicooker marki Philips. Dzięki specjalnej technologii ciśnieniowej czas gotowania jest krótszy, a sama potrawa staje się jeszcze bardziej aromatyczna. Jednogarnkowy bigos rozgrzeje Cię od środka, a jego smak z każdym kolejnym odgrzaniem jest coraz lepszy.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Bigos staropolski

Składniki:

                
  • 1 laska kiełbasy
  • 200 g szynki wędzonej
  • 300 g mięsa wieprzowego (szynka, łopatka)
  • 300 g mięsa wołowego bez kości
  • 1 cebula
  • 15 g suszonych grzybów(namoczone)
  • 2-3 liście laurowych
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka owoców jałowca
  • 150 ml czerwonego wina
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,2 kg kiszonej kapusty
  • sól/pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

W Muticookerze ustaw program "saute" i rozgrzej olej. Podsmaż pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz szynkę wędzoną. Wyjmij podsmażone mięso z urządzenia.

Bigos staropolski- Pyszności
Bigos staropolski- Pyszności

Włącz opcję "steam". Następnie przesmaż pokrojoną w kostkę wołowinę oraz wieprzowinę. Kiedy się zarumieni, dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę i przesmaż całość. Dorzuć kiełbasę i szynkę. Zalej całość czerwonym winem. Dorzuć namoczone grzyby razem z wodą i wymieszaj.

Bigos staropolski- Pyszności
Bigos staropolski- Pyszności

Dodaj ziele angielskie, owoce jałowca, pieprz oraz liście laurowe. Dorzuć również wędzone śliwki i dopraw całość solą. Wymieszaj całość i dorzuć kiszoną kapustę. Ustaw program "manual" na dwie godziny.

Obraz

Po tym czasie nasz tradycyjny bigos jest już gotowy. Serwuj go na gorąco, nie tylko na święta- Twoja rodzina pokocha go od pierwszego kęsa.

Smacznego!

Obraz