Tradycyjny bigos staropolski z kiszonej kapusty. Ten przepis udaje się za każdym razem
20.12.2022 15:05, aktual.: 16.10.2023 10:08
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Staropolski bigos to klasyk, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Aromatyczny, bogaty w składniki i pełen aromatu mięsa, kapusty i wina.
Świąteczny bigos
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pysznego bigosu z dużą ilością mięsa, kiełbasy i wędzonej szynki. Całość wzbogaca aromatyczne grzyby i odrobina czerwonego wina. Nie musisz się jednak obawiać o procenty- pod wpływem wysokiej temperatury większość z nich wyparuje. W przygotowaniu kultowej wigilijnej potrawy pomógł nam Multicooker marki Philips. Dzięki specjalnej technologii ciśnieniowej czas gotowania jest krótszy, a sama potrawa staje się jeszcze bardziej aromatyczna. Jednogarnkowy bigos rozgrzeje Cię od środka, a jego smak z każdym kolejnym odgrzaniem jest coraz lepszy.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Bigos staropolski
Składniki:
- 1 laska kiełbasy
- 200 g szynki wędzonej
- 300 g mięsa wieprzowego (szynka, łopatka)
- 300 g mięsa wołowego bez kości
- 1 cebula
- 15 g suszonych grzybów(namoczone)
- 2-3 liście laurowych
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka owoców jałowca
- 150 ml czerwonego wina
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1,2 kg kiszonej kapusty
- sól/pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
W Muticookerze ustaw program "saute" i rozgrzej olej. Podsmaż pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz szynkę wędzoną. Wyjmij podsmażone mięso z urządzenia.
Włącz opcję "steam". Następnie przesmaż pokrojoną w kostkę wołowinę oraz wieprzowinę. Kiedy się zarumieni, dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę i przesmaż całość. Dorzuć kiełbasę i szynkę. Zalej całość czerwonym winem. Dorzuć namoczone grzyby razem z wodą i wymieszaj.
Dodaj ziele angielskie, owoce jałowca, pieprz oraz liście laurowe. Dorzuć również wędzone śliwki i dopraw całość solą. Wymieszaj całość i dorzuć kiszoną kapustę. Ustaw program "manual" na dwie godziny.
Po tym czasie nasz tradycyjny bigos jest już gotowy. Serwuj go na gorąco, nie tylko na święta- Twoja rodzina pokocha go od pierwszego kęsa.
Smacznego!