Tradycyjny bigos staropolski z dużą ilością mięsa. Najlepszy jest gotowany przez 3 dni

Bigos staropolski to danie, które nie potrzebuje dodatków. Jest w nim wszystko – duża ilość mięsa, kiszona kapusta, grzyby leśne, suszona śliwka. Aromat podkręca dodatek czerwonego wina. Aby smaki mogły się w pełni połączyć, nie zostawiaj pracy na ostatnią chwilę. Zaplanuj czas na gotowanie minimum na 3 dni przed świętami.

Bigos staropolski zachwyci cię swoim aromatemBigos staropolski zachwyci cię swoim aromatem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa

Chociaż bigos staropolski wymaga czasu, aby nabrać pełni smaku, wcale nie musisz spędzać długich godzin na kuchenką. Większość pracy wykonasz już pierwszego dnia, a do tego cały bigos przygotujesz w jednym garnku. W kolejne dni trzeba tylko podgrzać danie, ewentualnie dorzucić kilka aromatycznych dodatków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deska wędlin i serów w formie wieńca bożonarodzeniowego

Jak przygotować bigos staropolski na święta?

Na świątecznym stole nie może zabraknąć pysznego bigosu z dużą ilością mięsa, kiełbasy i wędzonej szynki. Całość wzbogacają aromatyczne grzyby i odrobina czerwonego wina. Nie musisz się jednak obawiać o procenty – pod wpływem wysokiej temperatury większość z nich wyparuje.

Planujesz świąteczny spacer? Jednogarnkowy bigos doskonale sprawdzi się po powrocie do domu. Skutecznie rozgrzeje ciebie i twoich bliskich od środka, a jego smak z każdym kolejnym odgrzaniem jest coraz lepszy.

Selekcja mięs na tradycyjny bigos

Dawniej przygotowywano bigos z mięs, które pozostały po uczcie w dworku szlacheckim. Im bardziej wystawne przyjęcie, tym więcej resztek do wykorzystania. Z kolei w uboższych domach, bigos miał większy dodatek kapusty.

Jednak na święta Bożego Narodzenia przygotowywano dania z przepychem. Po okresie adwentowego postu, znów można było cieszyć się bardziej konkretnymi kąskami. Zgodnie z tradycją, warto postawić na różne rodzaje mięsa, chociaż nie musisz dokładnie trzymać się zaproponowanych w przepisie proporcji.

Przepis na bigos staropolski gotowany przez 3 dni

Składniki:

  • 1 laska kiełbasy,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 300 g mięsa wieprzowego (może być łopatka lub szynka),
  • 300 g mięsa wołowego bez kości,
  • 50 g suszonych grzybów,
  • 3 liście laurowe,
  • pieprz w ziarnach,
  • ziele angielskie,
  • owoce jałowca,
  • 150 ml czerwonego wina,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • sól,
  • mielony pieprz,
  • 125 g suszonych śliwek.

Gotowanie bigosu – 1 dzień

  1. Zacznij od podsmażenia kiełbasy i boczku. Pokrój je w kostkę i wrzuć do dużego garnka. Przykryj pokrywką. Smaż przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu, gdy mięso zacznie za bardzo przywierać.
  2. Dodaj wieprzowinę i wołowinę pokrojone w kostkę. Dopraw łyżeczką soli i mielonego pieprzu. Smaż pod przykryciem przez 20 minut.
  3. Do podsmażonego mięsa dodaj czerwone wino, kilka owoców jałowca i łyżeczkę cukru. Podgrzewaj przez ok 5-10 minut, po czym dodaj odciśniętą kapustę kiszoną. Gotuj bez przykrycia na większej mocy palnika. Wrzuć połamane grzyby suszone, 2-3 liście laurowe, ziarna czarnego pieprzu i ziele angielskie.
  4. Na koniec dodaj 1 litr gorącej wody. Zagotuj, po czym zmniejsz moc palnika i podgrzewaj przez 1 godzinę. Odstaw do ostygnięcia i schowaj na noc do lodówki.

Gotowanie bigosu – 2 dzień

Wyjmij bigos z lodówki i gotuj pod przykryciem przez 1 godzinę. Przemieszaj od czasu do czasu. Ponownie pozostaw do ostygnięcia i schowaj do lodówki.

Gotowanie bigosu – 3 dzień

Wyjmij garnek i podgrzej do zagotowania. Dodaj suszone śliwki pokrojone na mniejsze kawałki. Zmniejsz moc palnika i gotuj przez godzinę. Po tym czasie może już podać bigos do zjedzenia.

Tradycyjny bigos przygotuj nawet na 2 tygodnie przed świętami

Bez problemu możesz więc ugotować danie nawet na 2 tygodnie przed świętami i zawekować na później. Przełóż bigos do czystych i wyparzonych słoików, a następnie gotuj w garnku z gorącą wodą przez minimum 15 minut.

Jeśli planujesz przechowywać bigos dłużej niż 2 tygodnie, poddaj słoiki tyndalizacji. Trzykrotnie pasteryzuj w piekarniku lub garnku z gotującą się wodą. W ten sposób możesz cieszyć się sycącym i aromatycznym daniem, jak tylko nabierzesz na nie ochotę.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości