PoradyNie tylko do rosołu. Zalany wodą i regularnie wypijany działa cuda

Nie tylko do rosołu. Zalany wodą i regularnie wypijany działa cuda

Liście laurowe to jedna z najpopularniejszych przypraw, które można znaleźć w każdej polskiej kuchni. Okazuje się jednak, że warto dodawać je nie tylko do zup czy sosów. Takiego zastosowania liści laurowych nie zna prawie nikt. Wystarczy zalać je wodą i pić każdego dnia, a potrafi zdziałać cuda. 

Rosół z pieczonych warzyw, fot. Adobe Stock
Rosół z pieczonych warzyw, fot. Adobe Stock

08.07.2023 | aktual.: 08.07.2023 11:50

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Liście laurowe znane są również pod nazwą wawrzyn. Doskonale podkręcają smak potraw, a kupić można je w różnej formie - świeżych liści, suszonych całych liści oraz zmielonych. Za przyprawę w formie suszonych liści musimy zapłacić naprawdę niewiele. A efekty są zaskakujące.

Zalej liście laurowe wodą. Pij codziennie, a efekty będą zaskakujące

Liście laurowe mają szereg właściwości zdrowotnych. Są doskonałym źródłem witaminy A, witaminy B6 i witaminy C. Mają też olejki eteryczne i kwas laurynowy, a także niewielkie ilości wapnia, miedzi, żelaza, magnezu, manganu, cynku i ryboflawiny. Napar z liści laurowych potrafi więc zdziałać cuda. Powinny spożywać go m.in. osoby, które borykają się z problemami trawiennymi, ponieważ ma działanie łagodzące zaparcia, niestrawność i wzdęcia. Pomaga też na kaszel.

Napar z liści laurowych jest również świetnym lekiem na chore zatoki i migreny. Zmniejsza on stan zapalny i łagodzi ból. Jest również doskonałą receptą na bezsenność, opóźnienie starzenia i zdrowe serce. Z badania opublikowanego w czasopiśmie "Clinical Biochemistry and Nutrition" wynika też, że obniża cholesterol, a z opublikowanego w w "Journal Clinical Biochemistry and Nutrition", że obniża też poziom cukru we krwi.

Napar z liści laurowych - przepis. Sposób przygotowania jest banalnie prosty

Zalej gorącą wodą kilka liści laurowych i parz przez około 5-10 minut. Następnie przecedź go, a jeśli smak jest nie do przyjęcia, dopraw odpowiednio. Doskonale sprawdzi się w tym celu miód lub sok z cytryny. Warto mieć jednak na uwadze, że mogą pojawić się zgaga lub niestrawność. Nie powinny pić go osoby z refluksem bądź uczulone na liście laurowe.

Liście laurowe - przepis na napar. Fot. Pexels
Liście laurowe - przepis na napar. Fot. Pexels
przepisziołanapar