Jesienią to częsty widok w polskich domach. 1 błąd sprawi, że praca pójdzie na marne

Coroczne robienie przetworów wkracza w nową fazę. Czas na kiszenie kapusty do zimowych zapasów. W słoikach lub w beczkach fermentuje posiekana kapusta, ale zanim prawdziwie się ukisi, trzeba jej dopilnować. Częsty problem to niestety pleśń na powierzchni wytwarzanego płynu, a to dyskwalifikacja całych wyrobów. Jak tego uniknąć?

Kapusta kiszona w beczce w pierwszej fazie kiszeniaKapusta kiszona w beczce w pierwszej fazie kiszenia
Źródło zdjęć: © Pyszności
Magdalena Pomorska

Kapusta kiszona to jeden z najpopularniejszych przetworów w polskiej kuchni. Kiszenie w beczce ma swoje zalety, ale rodzi też pewne wyzwania, zwłaszcza związane z pleśnieniem. Kiszenie kapusty to tradycyjny proces, który może wydawać się prosty. Jednak istnieje kilka błędów, które mogą go zepsuć.

Pleśń przez błędy w kiszeniu kapusty

Kapusta kiszona może się zepsuć, mimo że proces fermentacji jest zamierzony. Wtedy nie dość, że wygląda podejrzanie, to również jej zapach oraz smak pozostawiają wiele do życzenia. Charakterystyczne dla zepsutej kiszonej kapusty jest to, że staje się szara. Ponadto cuchnie, jej zapach zupełnie nie przypomina lekko kwaśnego aromatu kojarzonego z kiszonką.

Jak powstaje pleśń na powierzchni kapusty? Dzieje się tak w sytuacji, kiedy do fermentacji dostanie się powietrze. Warto też zwrócić uwagę na wygląd zalewy: obecność pleśni oraz piany i bąbelków w podnoszącym się płynie sugerują, że kiszonka może być zepsuta. Zmiana konsystencji na miękką i rozmoczoną również wskazuje na jej zepsucie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Jak uchronić się przed pleśnią?

Kapusta kiszona zachowa swoje właściwości i będzie bezpieczna do spożycia, jeśli jest przechowywana w warunkach sprzyjających dalszej fermentacji, a jednocześnie chroniących przed zepsuciem. W pierwszej fazie kiszenia regularnie usuwaj pianę i wszelkie nieczystości z powierzchni. Dbaj o to, aby pojemnik był dobrze przykryty, a kapusta całkowicie zanurzona w solance. Kapusta kiszona powinna być umieszczona w pojemniku i dociążona, na przykład... kamieniem. Dzięki temu nacisk wyciśnie z niej solankę, która stworzy warstwę ochronną na kapuście, zabezpieczając ją przed psuciem. Równie istotne jest unikanie dostępu światła, zwłaszcza promieni UV, które mogą negatywnie wpłynąć na jakość i smak kiszonki.

W drugiej fazie kiszenia, po przełożeniu do mniejszych pojemników, kluczowe jest, aby kiszonki trzymać w chłodnym miejscu, na przykład w lodówce. Optymalna temperatura przechowywania wynosi od 4 do 8°C. Ważne jest również zachowanie higieny — pojemniki i narzędzia powinny być zawsze czyste i suche, aby zapobiec rozwojowi niepożądanych bakterii.

Wybrane dla Ciebie
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥