Idealna kiszona kapusta. Na pewno nie wyjdzie gorzka, ani zbyt kwaśna

Kapusta kiszona w naszym kraju cieszy się ogromną popularnością. Chociaż możemy ją kupić w sklepie, to lepiej przygotować samemu. Dzięki temu będziesz mógł samodzielnie ją doprawić i wybrać dodatki. Podpowiadamy, które są najbardziej odpowiednie i co zrobić, by kapusta kiszona nie była zbyt kwaśna i gorzka.

Kapusta kiszonaKapusta kiszona
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Coraz częściej samodzielnie przyrządzamy domowe przetwory, jak dżemy, ogórki kiszone lub małosolne czy kapustę kiszoną. Jeśli chodzi o ten ostatni produkt, często wychodzi niedobry. Przybywamy więc z pomocą i podpowiadamy, jak uniknąć największych błędów przy kiszeniu kapusty i co zrobić, by smakowała najlepiej na świecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pamiętacie tę zupę? Niby nic, a można znaleźć w niej same pyszności

Sposób na idealną kapustę kiszoną

Do kiszenia zazwyczaj wykorzystujemy duże słoje lub kamionkę. Wcześniej proces ten przeprowadzano w drewnianych lub kamionkowych beczkach. Które naczynie jest najlepsze? Będzie dużym zaskoczeniem, jeśli napiszemy, że wszystkie? To, czy użyjemy słoja, beczki lub nawet plastikowego pudełka - nie ma najmniejszego znaczenia. Naczynie powinno być pojemne i praktyczne. O wiele ważniejszy jest wybór odpowiedniego miejsca. Musi być ono chłodne i zacienione. Temperatura powinna wynosić około 6 stopni Celsjusza.

Istotne są też przyprawy. Najważniejszą jest sól, która wspiera procesy fermentacyjne. Oprócz niej możemy dodać również:

  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • czosnek,
  • koper,
  • kminek,
  • pieprz,
  • jałowiec,
  • majeranek,
  • papryczkę chilli.

Kolejna kwestia to przebijanie. Najlepiej wykonać je po trzech dniach, gdy kapusta kiszona zwiększy swoją objętość. Otwórz wieczko i wbij koniec długiej łyżki. Dzięki temu odprowadzisz gromadzące się gazy. Od tego dnia ugniataj kapustę wyparzonym narzędziem.

Kapusta kiszona
Kapusta kiszona © Adobe Stock

Dlaczego kapusta kiszona wychodzi niedobra?

Gorzkie kiszonki mają kilka przyczyn. Do najważniejszych należą:

  • zła jakość warzywa,
  • przesadzanie z solą - nadmiar tego składnika mocno psuje smak i hamuje proces fermentacji,
  • mycie surowej kapusty w zbyt ciepłej wodzie (warzywo zmienia wtedy swój smak).

Najważniejszą kwestią jest pozbycie się gorzkiego smaku. Efekt ten uzyskamy, jeśli pozostawimy kapustę na kilka dni w chłodnym i ciemnym miejscu, a następnie przepłuczemy w zimnej wodzie.

Kapusta kiszona może się też zepsuć, co poznamy po nieprzyjemnym zapachu, papkowatej konsystencji i ciemnej barwie. Niepokój powinien wywołać również różowy osad. Ponadto musimy zwrócić uwagę na zalewę - jeśli są tam bąbelki, lepiej nie jeść tego produktu. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest:

  • zbyt wysoka temperatura,
  • dostęp do światła,
  • nieszczelne naczynie,
  • nadmiar soli.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej