PoradyIdealna kiszona kapusta. Na pewno nie wyjdzie gorzka, ani zbyt kwaśna

Idealna kiszona kapusta. Na pewno nie wyjdzie gorzka, ani zbyt kwaśna

Kapusta kiszona
Kapusta kiszona
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
11.10.2023 10:06

Kapusta kiszona w naszym kraju cieszy się ogromną popularnością. Chociaż możemy ją kupić w sklepie, to lepiej przygotować samemu. Dzięki temu będziesz mógł samodzielnie ją doprawić i wybrać dodatki. Podpowiadamy, które są najbardziej odpowiednie i co zrobić, by kapusta kiszona nie była zbyt kwaśna i gorzka.

Coraz częściej samodzielnie przyrządzamy domowe przetwory, jak dżemy, ogórki kiszone lub małosolne czy kapustę kiszoną. Jeśli chodzi o ten ostatni produkt, często wychodzi niedobry. Przybywamy więc z pomocą i podpowiadamy, jak uniknąć największych błędów przy kiszeniu kapusty i co zrobić, by smakowała najlepiej na świecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sposób na idealną kapustę kiszoną

Do kiszenia zazwyczaj wykorzystujemy duże słoje lub kamionkę. Wcześniej proces ten przeprowadzano w drewnianych lub kamionkowych beczkach. Które naczynie jest najlepsze? Będzie dużym zaskoczeniem, jeśli napiszemy, że wszystkie? To, czy użyjemy słoja, beczki lub nawet plastikowego pudełka - nie ma najmniejszego znaczenia. Naczynie powinno być pojemne i praktyczne. O wiele ważniejszy jest wybór odpowiedniego miejsca. Musi być ono chłodne i zacienione. Temperatura powinna wynosić około 6 stopni Celsjusza.

Istotne są też przyprawy. Najważniejszą jest sól, która wspiera procesy fermentacyjne. Oprócz niej możemy dodać również:

  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • czosnek,
  • koper,
  • kminek,
  • pieprz,
  • jałowiec,
  • majeranek,
  • papryczkę chilli.

Kolejna kwestia to przebijanie. Najlepiej wykonać je po trzech dniach, gdy kapusta kiszona zwiększy swoją objętość. Otwórz wieczko i wbij koniec długiej łyżki. Dzięki temu odprowadzisz gromadzące się gazy. Od tego dnia ugniataj kapustę wyparzonym narzędziem.

Kapusta kiszona
Kapusta kiszona© Adobe Stock

Dlaczego kapusta kiszona wychodzi niedobra?

Gorzkie kiszonki mają kilka przyczyn. Do najważniejszych należą:

  • zła jakość warzywa,
  • przesadzanie z solą - nadmiar tego składnika mocno psuje smak i hamuje proces fermentacji,
  • mycie surowej kapusty w zbyt ciepłej wodzie (warzywo zmienia wtedy swój smak).

Najważniejszą kwestią jest pozbycie się gorzkiego smaku. Efekt ten uzyskamy, jeśli pozostawimy kapustę na kilka dni w chłodnym i ciemnym miejscu, a następnie przepłuczemy w zimnej wodzie.

Kapusta kiszona może się też zepsuć, co poznamy po nieprzyjemnym zapachu, papkowatej konsystencji i ciemnej barwie. Niepokój powinien wywołać również różowy osad. Ponadto musimy zwrócić uwagę na zalewę - jeśli są tam bąbelki, lepiej nie jeść tego produktu. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest:

  • zbyt wysoka temperatura,
  • dostęp do światła,
  • nieszczelne naczynie,
  • nadmiar soli.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także