3 rewelacyjne sposoby na pasteryzowanie słoików. Dwa z nich są niemal nieznane

Proces przygotowywania przetworów łączy się często z pasteryzowaniem słoików. To właśnie dzięki temu nasze wyroby nie psują się i mogą stać dłużej. W związku z tym warto mieć sprawdzony sposób na pasteryzowanie słoików. Poniżej podajemy całą listę.

Obrazeknajlepsze sposoby na pasteryzowanie słoików - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Pasteryzacja słoików

Obrazek
Przetwory - Pyszności; Foto: Canva.com

Pasteryzacja słoików zachodzi z reguły w temperaturze w przedziale 75 st. C - 100 st. C. Pod wpływem działania wysokiej temperatury, wiele niekorzystnych drobnoustrojów ulega zniszczeniu. Dzięki temu przedłużamy żywotność naszych przetworów. Należy również zaznaczyć, że proces ten nie wpływa negatywnie na smak oraz aromat wyrobu.

Sposobów na pasteryzowanie słoików jest wiele. Kilka z nich jest wyjątkowo skutecznych. W związku z tym dzisiaj przedstawimy trzy najlepsze sposoby. Sprawdź, czy znasz je wszystkie!

Sposoby na pasteryzowanie słoików

Obrazek
Słoik - Pyszności; Foto: Canva.com
  • Pasteryzacja w garnku

Pasteryzację w garnku polecamy szczególnie w przypadku słoików typu weck. Na dnie dużego garnka wyłóż ściereczkę lub specjalną wkładkę. Dzięki temu, słoiki nie popękają w trakcie gotowania. Następnie układaj w garnku słoiki. Pamiętaj, aby ich ścianki nie stykały się ze sobą.

W kolejnym kroku wlej wodę w temperaturze pokojowej. Powinna ona sięgać około 2/3 wysokości słoików. Następnie przykryj garnek i podgrzewaj całość. Od momentu zagotowania się wody odliczaj około 10 - 30 minut. W zależności od przetworu czas pasteryzacji może się nieco różnić.

  • Pasteryzacja w zmywarce

Pasteryzację równie dobrze przeprowadzisz w zmywarce. Wystarczy, że ustawisz w niej słoiki do góry dnem. Następnie wybierz odpowiedni program myjący - najlepiej na 75 stopni Celsjusza. Włącz zmywarkę i czekaj, aż program się zakończy. Pamiętaj, aby nie dodawać do niej żadnych detergentów.

  • Pasteryzacja w piekarniku

W piekarniku z łatwością przeprowadzisz pasteryzację na sucho. Na dużej blasze piekarnika ustaw słoiki. Pamiętaj, aby zachować między nimi odpowiedni dystans. Ich ścianki nie mogą się ze sobą stykać.

Następnie wstaw blachę do zimnego piekarnika i ustaw temperaturę 130 st. C. Po upłynięciu około 30 minut, wyłącz piekarnik i uchyl jego drzwi. Następnie po 30 minutach wyjmij słoiki z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować trzy przepisy na obiady ze słoika krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯