3 rewelacyjne sposoby na pasteryzowanie słoików. Dwa z nich są niemal nieznane

Proces przygotowywania przetworów łączy się często z pasteryzowaniem słoików. To właśnie dzięki temu nasze wyroby nie psują się i mogą stać dłużej. W związku z tym warto mieć sprawdzony sposób na pasteryzowanie słoików. Poniżej podajemy całą listę.

Obrazeknajlepsze sposoby na pasteryzowanie słoików - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Pasteryzacja słoików

Obrazek
Przetwory - Pyszności; Foto: Canva.com

Pasteryzacja słoików zachodzi z reguły w temperaturze w przedziale 75 st. C - 100 st. C. Pod wpływem działania wysokiej temperatury, wiele niekorzystnych drobnoustrojów ulega zniszczeniu. Dzięki temu przedłużamy żywotność naszych przetworów. Należy również zaznaczyć, że proces ten nie wpływa negatywnie na smak oraz aromat wyrobu.

Sposobów na pasteryzowanie słoików jest wiele. Kilka z nich jest wyjątkowo skutecznych. W związku z tym dzisiaj przedstawimy trzy najlepsze sposoby. Sprawdź, czy znasz je wszystkie!

Sposoby na pasteryzowanie słoików

Obrazek
Słoik - Pyszności; Foto: Canva.com
  • Pasteryzacja w garnku

Pasteryzację w garnku polecamy szczególnie w przypadku słoików typu weck. Na dnie dużego garnka wyłóż ściereczkę lub specjalną wkładkę. Dzięki temu, słoiki nie popękają w trakcie gotowania. Następnie układaj w garnku słoiki. Pamiętaj, aby ich ścianki nie stykały się ze sobą.

W kolejnym kroku wlej wodę w temperaturze pokojowej. Powinna ona sięgać około 2/3 wysokości słoików. Następnie przykryj garnek i podgrzewaj całość. Od momentu zagotowania się wody odliczaj około 10 - 30 minut. W zależności od przetworu czas pasteryzacji może się nieco różnić.

  • Pasteryzacja w zmywarce

Pasteryzację równie dobrze przeprowadzisz w zmywarce. Wystarczy, że ustawisz w niej słoiki do góry dnem. Następnie wybierz odpowiedni program myjący - najlepiej na 75 stopni Celsjusza. Włącz zmywarkę i czekaj, aż program się zakończy. Pamiętaj, aby nie dodawać do niej żadnych detergentów.

  • Pasteryzacja w piekarniku

W piekarniku z łatwością przeprowadzisz pasteryzację na sucho. Na dużej blasze piekarnika ustaw słoiki. Pamiętaj, aby zachować między nimi odpowiedni dystans. Ich ścianki nie mogą się ze sobą stykać.

Następnie wstaw blachę do zimnego piekarnika i ustaw temperaturę 130 st. C. Po upłynięciu około 30 minut, wyłącz piekarnik i uchyl jego drzwi. Następnie po 30 minutach wyjmij słoiki z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować trzy przepisy na obiady ze słoika krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej