PrzepisWigilijna zupa grzybowa w formie kremu

Wigilijna zupa grzybowa w formie kremu

Wigilijna zupa grzybowa w formie kremu
Pyszności

12.12.2019 17:00, aktual.: 11.09.2020 09:52

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, dlatego już dziś mamy dla Ciebie kolejną propozycję na wigilijny stół. Tym razem będzie to zupa grzybowa w formie kremu, którą podasz swoim bliskim w pysznym chlebie. Elegancka i aksamitna w smaku - po prostu palce lizać!

W przygotowaniu kremu, który się nie rozwarstwia, pomógł nam blender próżniowy marki Philips (KUPISZ GO TUTAJ).

Składniki:

Zupa grzybowa

  1. 300 g grzyby świeże lub mrożone
  2. 1 szt. cebula
  3. 1/2 łyżeczki pieprz biały
  4. 2-3 łyżki masło
  5. 1/2 szt. seler
  6. 2 szt. marchewka
  7. 1 szt. korzeń pietruszki
  8. 1/2 szkl. białe wino
  9. 4-5 szt. ziele angielskie;
  10. 2-3 szt. liście laurowe
  11. 1,5 l bulion warzywny
  12. 1 łyżeczka sól

Zielona kruszonka

  1. 1 szt. twarda bułka
  2. 1 pęczek natka pietruszki
  3. 2 szt. gałązki tymianku

Sposób przygotowania:

1. W garnku połącz ze sobą masło, grzyby i cebulę. Jeśli w przepisie używasz mrożone grzyby, należy je wcześniej rozmrozić i osuszyć

Obraz

2. Jako kolejne składniki dodaj kawałki selera, korzeń pietruszki i marchewki. Nie zapomnij dodać również białego wina.

Obraz

3. Czas na ziele angielskie, liście laurowe oraz bulion warzywny. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.

Obraz

4. W międzyczasie przygotuj zieloną kruszonkę. W tym celu zblenduj twardą bułkę, natkę pietruszki i gałązki tymianku.

Obraz

5. Przelej grzybową mieszankę do blendera próżniowego. Dopraw solą i pieprzem, po czym zblenduj w aksamitny krem. Dzięki próżni, krem nie będzie się rozwarstwiał.

Obraz

6. W chlebku zrób otwór, a następnie przelej do niego zupę grzybową.

Obraz

7. Udekoruj zupę krem zieloną kruszonką. Dodaj również suszone grzyby i natkę pietruszki. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także