Wigilijna zupa grzybowa w formie kremu

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, dlatego już dziś mamy dla Ciebie kolejną propozycję na wigilijny stół. Tym razem będzie to zupa grzybowa w formie kremu, którą podasz swoim bliskim w pysznym chlebie. Elegancka i aksamitna w smaku - po prostu palce lizać!

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu kremu, który się nie rozwarstwia, pomógł nam blender próżniowy marki Philips (KUPISZ GO TUTAJ).

Składniki:

Zupa grzybowa

  1. 300 g grzyby świeże lub mrożone
  2. 1 szt. cebula
  3. 1/2 łyżeczki pieprz biały
  4. 2-3 łyżki masło
  5. 1/2 szt. seler
  6. 2 szt. marchewka
  7. 1 szt. korzeń pietruszki
  8. 1/2 szkl. białe wino
  9. 4-5 szt. ziele angielskie;
  10. 2-3 szt. liście laurowe
  11. 1,5 l bulion warzywny
  12. 1 łyżeczka sól

Zielona kruszonka

  1. 1 szt. twarda bułka
  2. 1 pęczek natka pietruszki
  3. 2 szt. gałązki tymianku

Sposób przygotowania:

1. W garnku połącz ze sobą masło, grzyby i cebulę. Jeśli w przepisie używasz mrożone grzyby, należy je wcześniej rozmrozić i osuszyć

Obrazek

2. Jako kolejne składniki dodaj kawałki selera, korzeń pietruszki i marchewki. Nie zapomnij dodać również białego wina.

Obrazek

3. Czas na ziele angielskie, liście laurowe oraz bulion warzywny. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.

Obrazek

4. W międzyczasie przygotuj zieloną kruszonkę. W tym celu zblenduj twardą bułkę, natkę pietruszki i gałązki tymianku.

Obrazek

5. Przelej grzybową mieszankę do blendera próżniowego. Dopraw solą i pieprzem, po czym zblenduj w aksamitny krem. Dzięki próżni, krem nie będzie się rozwarstwiał.

Obrazek

6. W chlebku zrób otwór, a następnie przelej do niego zupę grzybową.

Obrazek

7. Udekoruj zupę krem zieloną kruszonką. Dodaj również suszone grzyby i natkę pietruszki. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟