Wigilijna zupa grzybowa w formie kremu

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, dlatego już dziś mamy dla Ciebie kolejną propozycję na wigilijny stół. Tym razem będzie to zupa grzybowa w formie kremu, którą podasz swoim bliskim w pysznym chlebie. Elegancka i aksamitna w smaku - po prostu palce lizać!

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu kremu, który się nie rozwarstwia, pomógł nam blender próżniowy marki Philips (KUPISZ GO TUTAJ).

Składniki:

Zupa grzybowa

  1. 300 g grzyby świeże lub mrożone
  2. 1 szt. cebula
  3. 1/2 łyżeczki pieprz biały
  4. 2-3 łyżki masło
  5. 1/2 szt. seler
  6. 2 szt. marchewka
  7. 1 szt. korzeń pietruszki
  8. 1/2 szkl. białe wino
  9. 4-5 szt. ziele angielskie;
  10. 2-3 szt. liście laurowe
  11. 1,5 l bulion warzywny
  12. 1 łyżeczka sól

Zielona kruszonka

  1. 1 szt. twarda bułka
  2. 1 pęczek natka pietruszki
  3. 2 szt. gałązki tymianku

Sposób przygotowania:

1. W garnku połącz ze sobą masło, grzyby i cebulę. Jeśli w przepisie używasz mrożone grzyby, należy je wcześniej rozmrozić i osuszyć

Obrazek

2. Jako kolejne składniki dodaj kawałki selera, korzeń pietruszki i marchewki. Nie zapomnij dodać również białego wina.

Obrazek

3. Czas na ziele angielskie, liście laurowe oraz bulion warzywny. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.

Obrazek

4. W międzyczasie przygotuj zieloną kruszonkę. W tym celu zblenduj twardą bułkę, natkę pietruszki i gałązki tymianku.

Obrazek

5. Przelej grzybową mieszankę do blendera próżniowego. Dopraw solą i pieprzem, po czym zblenduj w aksamitny krem. Dzięki próżni, krem nie będzie się rozwarstwiał.

Obrazek

6. W chlebku zrób otwór, a następnie przelej do niego zupę grzybową.

Obrazek

7. Udekoruj zupę krem zieloną kruszonką. Dodaj również suszone grzyby i natkę pietruszki. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości