Ryba po grecku. Prosty przepis na wigilijne danie
Ryba po grecku to jedno z tych dań, które kojarzy się nam przede wszystkim z Wigilią. A z racji na fakt, że święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, mamy dla Ciebie właśnie ten przepis w przystępnej i smacznej formie.
03.12.2019 | aktual.: 06.12.2021 15:02
Ryba po grecku- tradycyjny przepis
Nazwa naszej tradycyjnej potrawy może być myląca, bo Grecy o rybie po grecki nie wiedzą nic i nic wspólnego też z nią nie mają. Prawdopodobnie wigilijny przepis powstał z połączenia w całość elementów kuchni śródziemnomorskiej: duszonych warzyw i ryby.
Nie da się jednak ukryć, że to połączenie bardzo przypadło do gustu Polakom!
Jak przyrządzić rybę po grecku. Krok po kroku
Przygotowanie ryby po grecku jest naprawdę proste. Podane przez ilości składników możesz dowolnie modyfikować, żeby uzyskać większą lub mniejszą porcję tej potrawy. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To zdrowy przepis, po który warto sięgać nie tylko w trakcie świąt.
Przy przygotowaniu warzyw do ryby, bardzo przydatny okazał się Zoodler marki Philips. Dzięki urządzeniu podzielenie warzyw na mniejsze kawałki stało się czystą przyjemnością!
Składniki:
- 4 filety biała ryba dorsz/karp/morszczuk
- 1/2 szkl. mąka pszenna
- 70 g koncentrat pomidorowy
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1/2 szkl. woda
- 6 łyżek olej roślinny
- 1 szt. cebula duża
- 6 szt. marchewka
- 3 szt. korzeń pietruszki
- 1 szt. por duży
- 2 szt. liście laurowe
- 5 szt. ziele angielskie;
- 6 szt. owoce jałowca
Sposób przygotowania: