Zapiecz, zalej i odstaw aż zastygnie. W sklepie nie kupisz nic lepszego na Boże Narodzenie

Schab po warszawsku to tradycyjna polska potrawa, która sprawdzi się idealnie na świąteczny stół. Jednak nawet ten klasyk można podać w niecodziennej odsłonie. Oto przepis na schab po warszawsku w galarecie, który zachwyci nawet najbardziej wymagających gości.

Zapiecz, zalej i odstaw aż zastygnie. W sklepie nie kupisz nic lepszego na Boże NarodzenieZapiecz, zalej i odstaw aż zastygnie. W sklepie nie kupisz nic lepszego na Boże Narodzenie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Boże Narodzenie to czas, kiedy polska kuchnia rozkwita w pełni swojego smaku i aromatu. Choć klasyka zawsze cieszy podniebienie, warto czasem sięgnąć po coś, co zaskoczy naszych gości. Nie trzeba od razu sięgać po skomplikowane receptury – czasem wystarczy sięgnąć do korzeni i wybrać tradycyjny przepis, którym zachwycimy podniebienia naszych bliskich. Oto propozycja na Boże Narodzenie: schab po warszawsku w galarecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak z ziemniakami w nowym wydaniu. To najlepszy obiad prosto z piekarnika

Schab po warszawsku: Tradycyjny smak z nowoczesnym akcentem

Schab po warszawsku to tradycyjne danie, które możemy urozmaicić, podając je w galarecie. Połączenie pieczonego mięsa, chrupiącej galaretki i aromatycznego farszu to recepta na prawdziwe świąteczne wow. Aby przygotować to wyjątkowe danie:

  1. Przygotuj marynatę: W misce wymieszaj majeranek, słodką paprykę, czosnek granulowany, sól, pieprz i olej roślinny. Natrzyj schab tą mieszanką, zawij go folią spożywczą i odstaw na noc do lodówki, by smaki się przeniknęły.
  2. Pieczenie schaba: Następnego dnia wyjmij mięso, owiń je folią aluminiową i upiecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 80 minut. Po wystudzeniu pokrój schab na kawałki, tworząc kieszonki, ale uważaj, by nie przeciąć do końca.
  3. Przygotuj farsz: Ugotuj jajka na twardo, a po ostudzeniu obierz je i pokrój w kostkę. Dodaj natkę pietruszki, chrzan i majonez. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
  4. Nadziewanie i dekoracja: Nadziewaj mięsne kieszonki przygotowanym farszem, układając je estetycznie na półmisku. Dekoruj według uznania, wykorzystując świeże zioła i kolorowe warzywa.
  5. Zalewanie galaretką: Całość zalej rozpuszczoną w bulionie żelatyną. Odstaw do lodówki, pozwalając galaretce całkowicie zastygnąć.

Schab po warszawsku w galarecie to elegancka i efektowna potrawa, która doskonale sprawdzi się jako przystawka lub danie główne. Można ją podać samodzielnie lub z dodatkiem warzyw, np. marchewki, selera, pietruszki czy grzybów.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇