Schab z pończochy zawładnął moją kuchnią. Sklepowe wędliny mogą się przy nim schować

Jeśli chcesz przygotować tę domową wędlinę na święta, już teraz musisz przemyśleć cały plan działania. Schab potrzebuje trochę czasu, żeby dojrzeć, ale uwierz mi — warto to zrobić. Dzięki temu przepisowi coraz rzadziej sięgam po sklepowe wyroby. Trik polega na użyciu odpowiednich przypraw oraz... pończochy.

Schab z pończochy - najlepszy w swoim rodzajuSchab z pończochy - najlepszy w swoim rodzaju
Źródło zdjęć: © Canva | Fab_Vietnam Photography

Przygotowanie domowych wyrobów mięsnych to, moim zdaniem, prawdziwy strzał w dziesiątkę. Chyba wszyscy wiemy, co potrafi znajdować się w tych, które kupuje się w sklepie. I nie, nie chodzi jedynie o tanią, paczkowaną wędlinę. Mięso na wagę też potrafi zawierać skład, jakiego raczej nie życzylibyśmy sobie we własnych żołądkach. Te casus poruszała już nawet Katarzyna Bosacka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rożki z niespodzianką to genialny patent na fenomenalną przekąskę

Przepis na schab z pończochy jest, rzecz jasna, bardzo prosty. Ta wędlina praktycznie robi się sama, ale nie ulega wątpliwości, że nie jest to żaden fast food. Mięso musi przez jakiś czas dojrzewać — tak, żeby uzyskać smak i wrażenie wędzenia. Do peklowania posłuży ci m.in. tytułowa pończocha, która zastępuje w tym przypadku siatkę wędliniarską. Powodzenia!

Schab z pończochy

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości,
  • cukier,
  • sól,
  • słodka i ostra papryka,
  • czosnek suszony,
  • oregano lub majeranek

Dodatkowo: pończocha lub podkolanówka.

Sposób przygotowania:

Schab wędliniarski to jeden z moich ulubionych przepisów
Schab wędliniarski to jeden z moich ulubionych przepisów © Canva | Mikhail Dmitriev
  1. Schab umyj, oczyść i osusz. Przełóż do naczynia i oprósz obficie cukrem. Użyj mniej więcej 1,5 szklanki tej słodkiej przyprawy. Wklep cukier w mięso i wstaw całość do lodówki na 48 godzin. Pamiętaj o tym, żeby regularnie wylewać z naczynia zebraną w środku wodę.
  2. Po tym czasie po raz kolejny umyj i osusz schab. Przełóż do czystego naczynia i powtórz poprzednią czynność, tym razem używając 1,5 szklanki soli. Widzimy się za kolejne 48 godzin.
  3. Teraz wyjmij schab, umyj go, osusz i natrzyj mieszanką przypraw: papryki, czosnku, oregano. Wstaw do czystego naczynia i z powrotem do lodówki. Niech spędzi tam 36 godzin.
  4. Zamarynowane mięso osusz i przełóż do pończochy. Powieś ją w suchym, przewiewnym miejscu i w taki sposób, żeby schab zwisał swobodnie i niczego nie dotykał.
  5. Po 6-7 dniach schab powinien być już dobry. Pamiętaj, żeby przed zjedzeniem "zbadać" jego zapach i konsystencję. Muszą być bez zarzutów, żeby podać domową wędlinę członkom rodziny!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥