Schab z pończochy zawładnął moją kuchnią. Sklepowe wędliny mogą się przy nim schować

Jeśli chcesz przygotować tę domową wędlinę na święta, już teraz musisz przemyśleć cały plan działania. Schab potrzebuje trochę czasu, żeby dojrzeć, ale uwierz mi — warto to zrobić. Dzięki temu przepisowi coraz rzadziej sięgam po sklepowe wyroby. Trik polega na użyciu odpowiednich przypraw oraz... pończochy.

Schab z pończochy - najlepszy w swoim rodzajuSchab z pończochy - najlepszy w swoim rodzaju
Źródło zdjęć: © Canva | Fab_Vietnam Photography

Przygotowanie domowych wyrobów mięsnych to, moim zdaniem, prawdziwy strzał w dziesiątkę. Chyba wszyscy wiemy, co potrafi znajdować się w tych, które kupuje się w sklepie. I nie, nie chodzi jedynie o tanią, paczkowaną wędlinę. Mięso na wagę też potrafi zawierać skład, jakiego raczej nie życzylibyśmy sobie we własnych żołądkach. Te casus poruszała już nawet Katarzyna Bosacka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rożki z niespodzianką to genialny patent na fenomenalną przekąskę

Przepis na schab z pończochy jest, rzecz jasna, bardzo prosty. Ta wędlina praktycznie robi się sama, ale nie ulega wątpliwości, że nie jest to żaden fast food. Mięso musi przez jakiś czas dojrzewać — tak, żeby uzyskać smak i wrażenie wędzenia. Do peklowania posłuży ci m.in. tytułowa pończocha, która zastępuje w tym przypadku siatkę wędliniarską. Powodzenia!

Schab z pończochy

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości,
  • cukier,
  • sól,
  • słodka i ostra papryka,
  • czosnek suszony,
  • oregano lub majeranek

Dodatkowo: pończocha lub podkolanówka.

Sposób przygotowania:

Schab wędliniarski to jeden z moich ulubionych przepisów
Schab wędliniarski to jeden z moich ulubionych przepisów © Canva | Mikhail Dmitriev
  1. Schab umyj, oczyść i osusz. Przełóż do naczynia i oprósz obficie cukrem. Użyj mniej więcej 1,5 szklanki tej słodkiej przyprawy. Wklep cukier w mięso i wstaw całość do lodówki na 48 godzin. Pamiętaj o tym, żeby regularnie wylewać z naczynia zebraną w środku wodę.
  2. Po tym czasie po raz kolejny umyj i osusz schab. Przełóż do czystego naczynia i powtórz poprzednią czynność, tym razem używając 1,5 szklanki soli. Widzimy się za kolejne 48 godzin.
  3. Teraz wyjmij schab, umyj go, osusz i natrzyj mieszanką przypraw: papryki, czosnku, oregano. Wstaw do czystego naczynia i z powrotem do lodówki. Niech spędzi tam 36 godzin.
  4. Zamarynowane mięso osusz i przełóż do pończochy. Powieś ją w suchym, przewiewnym miejscu i w taki sposób, żeby schab zwisał swobodnie i niczego nie dotykał.
  5. Po 6-7 dniach schab powinien być już dobry. Pamiętaj, żeby przed zjedzeniem "zbadać" jego zapach i konsystencję. Muszą być bez zarzutów, żeby podać domową wędlinę członkom rodziny!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"