Na jarmarkach świątecznych ludzie zajadają aż miło. W domu zrobisz jeszcze lepsze

Pączki to jeden z naszych ulubionych deserów, a sezon na nie zaczyna się właśnie teraz. Ten tradycyjny przysmak pojawia się na jarmarkach świątecznych nie tylko w wersji na słodko, którą dobrze znamy. Nowością są pączki wytrawne z dodatkiem natychmiast kojarzącym się ze smakami wigilijnymi.

Wytrawne pączki są hitem jarmarków świątecznychWytrawne pączki są hitem jarmarków świątecznych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photoby_Marta Pecelerowicz
Dorota Gepert

Bez jakich smaków nie wyobrażamy sobie wigilijnej kolacji? Jest ich całkiem sporo, ale na pewno wśród nich wymienimy kapustę z grzybami. Często w wersji postnej podawana jest jako jedno z dań, jest także wyśmienitym farszem do pierogów, pasztecików czy uszek. Okazuje się, że sprawdza się także jako nadzienie do pączków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krokiety ziemniaczane z pysznym sosem to przepis na tani obiad. Takie robiła moja babcia

Wytrawne pączki to przebój z jarmarku świątecznego

Pomysł na pączki z kapustą narodził się w Szczecinie. Taki wypiek doskonale pasuje do czerwonego barszczu. I choć powstały spontanicznie, okazały się strzałem w dziesiątkę i już uważa się, że mogą stać się częścią świątecznej tradycji. W tamtym roku podbiły sieć i stały się hitem na świątecznym jarmarku. W tym sezonie powróciły.

Okazuje się, że ciasto drożdżowe świetnie pasuje do kwaskowatego nadzienia z kapusty. Takie pączki to na pewno dobry pomysł, kiedy chcesz podać oryginalny dodatek do barszczu czerwonego. Może konkurować z pasztecikami, krokietami czy uszkami. Na przygotowanie takich pączków na pewno trzeba poświęcić trochę czasu. Jednak jeśli masz wprawę w smażeniu pączków ze słodkim nadzieniem, te nie powinny sprawić ci najmniejszego kłopotu.

Pączki z nadzieniem z kapusty

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 250 ml mleka,
  • 100 g masła,
  • 1 jajka,
  • 4 żółtko,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • olej lub smalec do smażenia.

Farsz:

  • 300 g kiszonej kapusty,
  • pół szklanki suszonych grzybów,
  • kminek do smaku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 liście laurowe,
  • ziele angielskie do smaku,
  • sos sojowy do smaku, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby zalej ciepłą wodą na kilka godzin, potem gotuj je przez około 20 minut.
  2. Kapustę kiszoną odciśnij z soku i drobno pokrój. Ugotuj ją potem do miękkości wraz z przyprawami.
  3. Po około godzinie gotowania kapusty, dodaj grzyby wraz z wywarem, w którym się gotowały. Duś jeszcze około pół godziny.
  4. Na koniec dopraw kapustę sosem sojowym, solą i pieprzem. Farsz odstaw do ostygnięcia.
  5. Przygotowanie ciasta na pączki rozpocznij od zaczynu: podgrzane mleko (125 ml) wymieszaj z drożdżami, cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstaw do wyrośnięcia.
  6. Masło rozpuść i wystudź. Z żółtek, jajka, pozostałego mleka i maki wyrabiaj ciasto, wlej wrośnięty rozczyn. Pod koniec wyrabiania wlej masło.
  7. Po około kwadransie, gdy ciasto będzie odchodzić od dłoni, przykryj je ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  8. Ciasto wyłóż je na podsypaną mąką stolnicę, odrywaj z niego kulki, które rozpłaszczaj.
  9. Na placki wykładaj farsz i formuj pączki. Możesz posmarować je roztrzepanym jajkiem. Odstaw do wyrośnięcia.
  10. Smaż je na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Wykładaj najlepiej na papierowy ręcznik, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej