PrzepisBoże NarodzenieNa jarmarkach świątecznych ludzie zajadają aż miło. W domu zrobisz jeszcze lepsze

Na jarmarkach świątecznych ludzie zajadają aż miło. W domu zrobisz jeszcze lepsze

Pączki to jeden z naszych ulubionych deserów, a sezon na nie zaczyna się właśnie teraz. Ten tradycyjny przysmak pojawia się na jarmarkach świątecznych nie tylko w wersji na słodko, którą dobrze znamy. Nowością są pączki wytrawne z dodatkiem natychmiast kojarzącym się ze smakami wigilijnymi.

Wytrawne pączki są hitem jarmarków świątecznych
Wytrawne pączki są hitem jarmarków świątecznych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photoby_Marta Pecelerowicz

08.12.2024 12:46

Bez jakich smaków nie wyobrażamy sobie wigilijnej kolacji? Jest ich całkiem sporo, ale na pewno wśród nich wymienimy kapustę z grzybami. Często w wersji postnej podawana jest jako jedno z dań, jest także wyśmienitym farszem do pierogów, pasztecików czy uszek. Okazuje się, że sprawdza się także jako nadzienie do pączków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wytrawne pączki to przebój z jarmarku świątecznego

Pomysł na pączki z kapustą narodził się w Szczecinie. Taki wypiek doskonale pasuje do czerwonego barszczu. I choć powstały spontanicznie, okazały się strzałem w dziesiątkę i już uważa się, że mogą stać się częścią świątecznej tradycji. W tamtym roku podbiły sieć i stały się hitem na świątecznym jarmarku. W tym sezonie powróciły.

Okazuje się, że ciasto drożdżowe świetnie pasuje do kwaskowatego nadzienia z kapusty. Takie pączki to na pewno dobry pomysł, kiedy chcesz podać oryginalny dodatek do barszczu czerwonego. Może konkurować z pasztecikami, krokietami czy uszkami. Na przygotowanie takich pączków na pewno trzeba poświęcić trochę czasu. Jednak jeśli masz wprawę w smażeniu pączków ze słodkim nadzieniem, te nie powinny sprawić ci najmniejszego kłopotu.

Pączki z nadzieniem z kapusty

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 250 ml mleka,
  • 100 g masła,
  • 1 jajka,
  • 4 żółtko,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • olej lub smalec do smażenia.

Farsz:

  • 300 g kiszonej kapusty,
  • pół szklanki suszonych grzybów,
  • kminek do smaku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 liście laurowe,
  • ziele angielskie do smaku,
  • sos sojowy do smaku, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby zalej ciepłą wodą na kilka godzin, potem gotuj je przez około 20 minut.
  2. Kapustę kiszoną odciśnij z soku i drobno pokrój. Ugotuj ją potem do miękkości wraz z przyprawami.
  3. Po około godzinie gotowania kapusty, dodaj grzyby wraz z wywarem, w którym się gotowały. Duś jeszcze około pół godziny.
  4. Na koniec dopraw kapustę sosem sojowym, solą i pieprzem. Farsz odstaw do ostygnięcia.
  5. Przygotowanie ciasta na pączki rozpocznij od zaczynu: podgrzane mleko (125 ml) wymieszaj z drożdżami, cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstaw do wyrośnięcia.
  6. Masło rozpuść i wystudź. Z żółtek, jajka, pozostałego mleka i maki wyrabiaj ciasto, wlej wrośnięty rozczyn. Pod koniec wyrabiania wlej masło.
  7. Po około kwadransie, gdy ciasto będzie odchodzić od dłoni, przykryj je ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  8. Ciasto wyłóż je na podsypaną mąką stolnicę, odrywaj z niego kulki, które rozpłaszczaj.
  9. Na placki wykładaj farsz i formuj pączki. Możesz posmarować je roztrzepanym jajkiem. Odstaw do wyrośnięcia.
  10. Smaż je na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Wykładaj najlepiej na papierowy ręcznik, by wchłonął nadmiar tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie