Znajomy z Hiszpanii poczęstował mnie nimi. Byłam w szoku, jak bardzo przypominają hit z PRL‑u
W kuchniach praktycznie każdego kraju znajdą się przepisy, które bazują na czerstwym pieczywie. Teraz bardzo popularny jest trend zero waste, ale ta idea była już dobrze znana wcześniejszym pokoleniom. Kiedyś na całym świecie podejście do jedzenia było inne, po prostu mniej wyrzucano, a co się tylko dało przerabiano na inne dania. Dobrym przykładem jest tutaj hiszpański deser torrijas.
Wiele osób ze starszego pokolenia pamięta ten prosty deser. Kromki chleba, najczęściej czerstwego, obsmażane na patelni i podawane z cukrem i śmietaną cieszyły się sporym powodzeniem. Pomysł na pieczywo, które już nie bardzo nadaje się na kanapki mają też Francuzi. Obtaczają je wtedy w jajku i mleku i tak powstają słynne tosty francuskie. W podobny sposób pieczywo wykorzystują Hiszpanie, ale w torrijas ważne są jeszcze przyprawy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie marnuj, wykorzystaj
Torrijas cieszą się w Hiszpanii ogromną popularnością, szczególnie w okresie wielkanocnym. Te rumiane, słodkie grzanki mają długą historię, sięgającą średniowiecza. Torrijas są mocno zakorzenione w hiszpańskiej tradycji kulinarnej, a ich początki są związane z czasami, w których marnowanie żywności nie istniało. Wykorzystywano więc stary chleb, by przygotować słodką przekąskę.
Jak to robią Hiszpanie?
Przyrządzanie torrijas jest proste i nie wymaga wielu składników. Podstawą jest chleb, który powinien być wysuszony, najlepiej po prostu wczorajszy. Macza się go w mieszance mleka, jajek i aromatycznych przypraw, takich jak cynamon i skórka cytryny lub pomarańczy, w zależności od rejonu. Następnie grzanki są smażone na tłuszczu, aż do osiągnięcia pięknego, złocistego koloru. I tu wersja hiszpańska również różni się od francuskiej, w której ważne jest masło. Tottijas smaży się na oliwie z oliwek, która nadaje charakterystyczny posmak. Ważnym elementem jest też obtoczenie gotowych tostów w cukrze i cynamonie.
Nie tylko na deser
Torrijas w Hiszpanii jada się na deser, ale także na śniadanie. Można je przygotować z różnego rodzaju pieczywa, ale najlepsze jest delikatne w smaku pieczywo pszenne np. pszenny chleb lub bułki oraz pieczywo tostowe. Świetnie na torrijas nadaje się również słodka chałka.
Hiszpańskie torrijas
Składniki:
- 6 kromek czerstwego chleba lub chałki,
- 250 ml mleka,
- 2 jajka,
- ekstrakt waniliowy lub ziarenka wanilii do smaku,
- 1 laska cynamonu,
- połowa cytryny lub połowa pomarańczy,
- oliwa z oliwek do smażenia.
Dodatkowo:
- 3 łyżki drobnego cukru do wypieków,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Mleko wlej do rondelka z grubym dnem. Dodaj do mleka ekstrakt waniliowy, laskę cynamonu i skórkę otartą z dokładnie umytej cytryny lub pomarańczy. Mleko gotuj kilka minut, a potem odstaw do przestygnięcia.
- Pieczywo ułóż w blaszce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym. Zalej je przecedzonym przez sitko mlekiem i poczekaj, aż wchłonie cały płyn. Możesz też moczyć każdą kromkę w mleku.
- Wymieszaj cukier drobny z cynamonem i przesyp na talerz.
- Jajka wybij do miski i lekko ubij mikserem lub roztrzep rózgą kuchenną, by powstała jednolita masa.
- Rozgrzej oliwę na patelni z grubym dnem.
- Delikatnie wyjmuj namoczony w mleku chleb i obtaczaj kromki z obu stron w jajku.
- Smaż torrijas partiami na mocno rozgrzanym tłuszczu aż będą rumiane z obu stron.
- Gotowe torrijas odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Kiedy tosty lekko przestygną, obtaczaj je w posypce z cukru i cynamonu.