Znajomy z Hiszpanii poczęstował mnie nimi. Byłam w szoku, jak bardzo przypominają hit z PRL-u

W kuchniach praktycznie każdego kraju znajdą się przepisy, które bazują na czerstwym pieczywie. Teraz bardzo popularny jest trend zero waste, ale ta idea była już dobrze znana wcześniejszym pokoleniom. Kiedyś na całym świecie podejście do jedzenia było inne, po prostu mniej wyrzucano, a co się tylko dało przerabiano na inne dania. Dobrym przykładem jest tutaj hiszpański deser torrijas.

Ten hiszpański deser jest wyjątkowo prosty do zrobienia Ten hiszpański deser jest wyjątkowo prosty do zrobienia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | asife
Dorota Gepert

Wiele osób ze starszego pokolenia pamięta ten prosty deser. Kromki chleba, najczęściej czerstwego, obsmażane na patelni i podawane z cukrem i śmietaną cieszyły się sporym powodzeniem. Pomysł na pieczywo, które już nie bardzo nadaje się na kanapki mają też Francuzi. Obtaczają je wtedy w jajku i mleku i tak powstają słynne tosty francuskie. W podobny sposób pieczywo wykorzystują Hiszpanie, ale w torrijas ważne są jeszcze przyprawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę

Nie marnuj, wykorzystaj

Torrijas cieszą się w Hiszpanii ogromną popularnością, szczególnie w okresie wielkanocnym. Te rumiane, słodkie grzanki mają długą historię, sięgającą średniowiecza. Torrijas są mocno zakorzenione w hiszpańskiej tradycji kulinarnej, a ich początki są związane z czasami, w których marnowanie żywności nie istniało. Wykorzystywano więc stary chleb, by przygotować słodką przekąskę.

Jak to robią Hiszpanie?

Przyrządzanie torrijas jest proste i nie wymaga wielu składników. Podstawą jest chleb, który powinien być wysuszony, najlepiej po prostu wczorajszy. Macza się go w mieszance mleka, jajek i aromatycznych przypraw, takich jak cynamon i skórka cytryny lub pomarańczy, w zależności od rejonu. Następnie grzanki są smażone na tłuszczu, aż do osiągnięcia pięknego, złocistego koloru. I tu wersja hiszpańska również różni się od francuskiej, w której ważne jest masło. Tottijas smaży się na oliwie z oliwek, która nadaje charakterystyczny posmak. Ważnym elementem jest też obtoczenie gotowych tostów w cukrze i cynamonie.

Nie tylko na deser

Torrijas w Hiszpanii jada się na deser, ale także na śniadanie. Można je przygotować z różnego rodzaju pieczywa, ale najlepsze jest delikatne w smaku pieczywo pszenne np. pszenny chleb lub bułki oraz pieczywo tostowe. Świetnie na torrijas nadaje się również słodka chałka.

Hiszpańskie torrijas

Składniki:

  • 6 kromek czerstwego chleba lub chałki,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • ekstrakt waniliowy lub ziarenka wanilii do smaku,
  • 1 laska cynamonu,
  • połowa cytryny lub połowa pomarańczy,
  • oliwa z oliwek do smażenia.

Dodatkowo:

  • 3 łyżki drobnego cukru do wypieków,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko wlej do rondelka z grubym dnem. Dodaj do mleka ekstrakt waniliowy, laskę cynamonu i skórkę otartą z dokładnie umytej cytryny lub pomarańczy. Mleko gotuj kilka minut, a potem odstaw do przestygnięcia.
  2. Pieczywo ułóż w blaszce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym. Zalej je przecedzonym przez sitko mlekiem i poczekaj, aż wchłonie cały płyn. Możesz też moczyć każdą kromkę w mleku.
  3. Wymieszaj cukier drobny z cynamonem i przesyp na talerz.
  4. Jajka wybij do miski i lekko ubij mikserem lub roztrzep rózgą kuchenną, by powstała jednolita masa.
  5. Rozgrzej oliwę na patelni z grubym dnem.
  6. Delikatnie wyjmuj namoczony w mleku chleb i obtaczaj kromki z obu stron w jajku.
  7. Smaż torrijas partiami na mocno rozgrzanym tłuszczu aż będą rumiane z obu stron.
  8. Gotowe torrijas odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  9. Kiedy tosty lekko przestygną, obtaczaj je w posypce z cukru i cynamonu.

Wybrane dla Ciebie

Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem