To najzdrowsza jajecznica. Usmażysz ją bez masła i bez oleju

Ulubione śniadanie? Dla wielu z nas to jajecznica. Ma sporo zalet, bo jest pyszna, pożywna i na ciepło. Czasami jednak obawiamy się, czy faktycznie powinniśmy sobie na nią pozwalać, skoro jest smażona na tłuszczu. Okazuje się, że można się bez niego obyć.

Jajecznica to ulubione śniadanie wielu z nasJajecznica to ulubione śniadanie wielu z nas
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Do zrobienia jajecznicy wystarczy dosłownie kilka składników. Potrzebne są przecież tylko jajka i odrobina tłuszczu. Choć ten drugi składnik to tylko dodatek, to wydaje się niezmiernie ważny. Ma również wpływ na smak całego dania. Czy można się bez niego obyć?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prażnica na bretlingach - jajecznica po kaszubsku

Na jakim tłuszczu smażyć jajecznicę?

Do usmażenia jajecznicy potrzebna jest nieprzywierająca patelnia, na której rozpuszczamy tłuszcz. Według ekspertów kulinarnych najsmaczniejsza jest jajecznica na maśle. Lepiej wtedy sięgać po klarowane, bo zwykłe masło nie jest przeznaczone do smażenia i trzeba pilnować, by się nie przypaliło. Ma ono bowiem niską temperaturę dymienia.

Tłuszcz sprawia, że jajecznica ma odpowiednią konsystencję i zyskuje charakterystyczny posmak. Niestety wiąże się to z tym, że pozornie niewielki dodatek do jajek znacznie zwiększa kaloryczność posiłku. Nie każdemu też służą dania smażone.

Jak usmażyć jajecznicę bez tłuszczu?

To prostsze, niż się można spodziewać. Na patelnię wystarczy wlać trochę wody, zagotować ją i wbić jajka. Dalsze postępowanie jest dokładnie takie samo jak przy klasycznej jajecznicy. Nie jest może ona usmażona, a raczej ugotowana czy uduszona, ale smakuje bardzo dobrze i szybko się ścina.

Jajecznica na wodzie

Składniki:

  • 2 jajka,
  • sól do smaku,
  • 2-3 łyżki wody,
  • szczypiorek do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wybij do miseczki, wymieszaj widelcem i posól.
  2. Na patelni zagotuj wodę, wlej na nią masę jajeczną.
  3. Całość podgrzewaj i cały czas mieszaj, aż do uzyskania ulubionej konsystencji jajecznicy.
  4. Gotową jajecznicę przełóż na talerz i podawaj z drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥