To najzdrowsza jajecznica. Usmażysz ją bez masła i bez oleju

Ulubione śniadanie? Dla wielu z nas to jajecznica. Ma sporo zalet, bo jest pyszna, pożywna i na ciepło. Czasami jednak obawiamy się, czy faktycznie powinniśmy sobie na nią pozwalać, skoro jest smażona na tłuszczu. Okazuje się, że można się bez niego obyć.

Jajecznica to ulubione śniadanie wielu z nasJajecznica to ulubione śniadanie wielu z nas
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Do zrobienia jajecznicy wystarczy dosłownie kilka składników. Potrzebne są przecież tylko jajka i odrobina tłuszczu. Choć ten drugi składnik to tylko dodatek, to wydaje się niezmiernie ważny. Ma również wpływ na smak całego dania. Czy można się bez niego obyć?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Na jakim tłuszczu smażyć jajecznicę?

Do usmażenia jajecznicy potrzebna jest nieprzywierająca patelnia, na której rozpuszczamy tłuszcz. Według ekspertów kulinarnych najsmaczniejsza jest jajecznica na maśle. Lepiej wtedy sięgać po klarowane, bo zwykłe masło nie jest przeznaczone do smażenia i trzeba pilnować, by się nie przypaliło. Ma ono bowiem niską temperaturę dymienia.

Tłuszcz sprawia, że jajecznica ma odpowiednią konsystencję i zyskuje charakterystyczny posmak. Niestety wiąże się to z tym, że pozornie niewielki dodatek do jajek znacznie zwiększa kaloryczność posiłku. Nie każdemu też służą dania smażone.

Jak usmażyć jajecznicę bez tłuszczu?

To prostsze, niż się można spodziewać. Na patelnię wystarczy wlać trochę wody, zagotować ją i wbić jajka. Dalsze postępowanie jest dokładnie takie samo jak przy klasycznej jajecznicy. Nie jest może ona usmażona, a raczej ugotowana czy uduszona, ale smakuje bardzo dobrze i szybko się ścina.

Jajecznica na wodzie

Składniki:

  • 2 jajka,
  • sól do smaku,
  • 2-3 łyżki wody,
  • szczypiorek do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wybij do miseczki, wymieszaj widelcem i posól.
  2. Na patelni zagotuj wodę, wlej na nią masę jajeczną.
  3. Całość podgrzewaj i cały czas mieszaj, aż do uzyskania ulubionej konsystencji jajecznicy.
  4. Gotową jajecznicę przełóż na talerz i podawaj z drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak kasza, ale nią nie jest. Ten włoski makaron genialnie chłonie sosy
Wygląda jak kasza, ale nią nie jest. Ten włoski makaron genialnie chłonie sosy
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega