To najzdrowsza jajecznica. Usmażysz ją bez masła i bez oleju
Ulubione śniadanie? Dla wielu z nas to jajecznica. Ma sporo zalet, bo jest pyszna, pożywna i na ciepło. Czasami jednak obawiamy się, czy faktycznie powinniśmy sobie na nią pozwalać, skoro jest smażona na tłuszczu. Okazuje się, że można się bez niego obyć.
Do zrobienia jajecznicy wystarczy dosłownie kilka składników. Potrzebne są przecież tylko jajka i odrobina tłuszczu. Choć ten drugi składnik to tylko dodatek, to wydaje się niezmiernie ważny. Ma również wpływ na smak całego dania. Czy można się bez niego obyć?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad
Na jakim tłuszczu smażyć jajecznicę?
Do usmażenia jajecznicy potrzebna jest nieprzywierająca patelnia, na której rozpuszczamy tłuszcz. Według ekspertów kulinarnych najsmaczniejsza jest jajecznica na maśle. Lepiej wtedy sięgać po klarowane, bo zwykłe masło nie jest przeznaczone do smażenia i trzeba pilnować, by się nie przypaliło. Ma ono bowiem niską temperaturę dymienia.
Tłuszcz sprawia, że jajecznica ma odpowiednią konsystencję i zyskuje charakterystyczny posmak. Niestety wiąże się to z tym, że pozornie niewielki dodatek do jajek znacznie zwiększa kaloryczność posiłku. Nie każdemu też służą dania smażone.
Jak usmażyć jajecznicę bez tłuszczu?
To prostsze, niż się można spodziewać. Na patelnię wystarczy wlać trochę wody, zagotować ją i wbić jajka. Dalsze postępowanie jest dokładnie takie samo jak przy klasycznej jajecznicy. Nie jest może ona usmażona, a raczej ugotowana czy uduszona, ale smakuje bardzo dobrze i szybko się ścina.
Jajecznica na wodzie
Składniki:
- 2 jajka,
- sól do smaku,
- 2-3 łyżki wody,
- szczypiorek do podania.
Sposób przygotowania:
- Jajka wybij do miseczki, wymieszaj widelcem i posól.
- Na patelni zagotuj wodę, wlej na nią masę jajeczną.
- Całość podgrzewaj i cały czas mieszaj, aż do uzyskania ulubionej konsystencji jajecznicy.
- Gotową jajecznicę przełóż na talerz i podawaj z drobno pokrojonym szczypiorkiem.