Masz ziemniaki i dwa jajka? W kilka chwil na stole wyląduje fura pysznych kotletów

Przepisy z ziemniakami w roli głównej mogą wręcz zadziwiać, bo takie są proste. Kilka składników, łatwe wykonanie, niewiele przypraw... Tak to wygląda, bo z reguły bazują na tradycji. Takie potrawy były doskonale znane naszym przodkom.

Kotlety ziemniaczane sprawdzą się nie tylko na piątkowy obiadKotlety ziemniaczane sprawdzą się nie tylko na piątkowy obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Dziś kiedy myślimy o kotletach, wciąż najczęściej mamy skojarzenia ze schabowymi lub mielonymi. Dla naszych dziadków wcale nie było to takie oczywiste. Kiedyś bardzo popularne były także kotlety ziemniaczane. Dziś warto do nich wracać, bo są tanie i pyszne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina

Ziemniaki są idealne na kotlety

Dziś częściej traktujemy ziemniaki jako dodatek do obiadu, a czasami zapominamy, że może na nich bazować całe danie. Tak jest właśnie w przypadku kotletów ziemniaczanych. Wystarczy podać je z sosem i surówką, a na pewno nikt nie będzie narzekał. Nie ma też co obawiać się, że taki posiłek będzie zbyt ciężki. Te warzywa mają mniej kalorii niż kasze i makarony. Są też lekkostrawne i mają działanie zasadotwórcze, dzięki czemu niwelują kwasotwórcze działanie po zjedzeniu mięsa.

Z czym podać kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane pasują do sosu mięsnego czy gulaszu. Idealnie nadają się także na posiłek wegetariański. Wtedy dobrym dodatkiem do nich będzie sos z pieczarek. Te hodowlane grzyby długo były niedocenione. Teraz często się podkreśla, że mają mnóstwo witamin, antyoksydantów i składników mineralnych. Mogą przyczynić się nawet do obniżenia poziomu cholesterolu. Poprawiają też trawienie, dzięki temu, że są bogate w błonnik. Warto zadbać o to, by nie zabrakło ich w zimowej diecie.

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżki stopionego masła,
  • 4 łyżki mąki,
  • pół łyżeczki soli,
  • pieprz, papryka do smaku,
  • olej do smażenia.

Panierka:

  • 3 łyżki mąki,
  • 3 łyżki bułki tartej.


Sos pieczarkowy:

  • 200 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 50 ml bulionu lub wody,
  • 40 g masła,
  • 200 ml śmietanki 36 proc.,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • pieprz i sos sojowy smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze części. Ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Ziemniaki przepuść przez praskę. Dodaj do nich rozpuszczone masło oraz żółtka, a potem mąkę i przyprawy. Zagnieć ciasto.
  3. Z masy ziemniaczanej formuj kotlety. Obtaczaj je w mące oraz bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzej olej, smaż kotlety ziemniaczane po kilka minut z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Gotowe odkładaj na papierowe ręczniki.
  5. Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  6. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj cebulę, zeszklij ją, a następnie dołóż pieczarki. Smaż do zrumienienia grzybów, a potem wlej bulion i podsmażaj jeszcze kilka minut.
  7. Posyp grzyby mąką i wymieszaj, a następnie wlej śmietankę. Wymieszaj i dopraw do smaku. Sosem polej kotlety.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik