Roladki z takiego mięsa to prawdziwy hit. Więcej nie spojrzysz na zwykłe kotlety

Ostatnio rodzina prosiła mnie o zrazy. Jednak z takim daniem z wołowiny jest dość dużo pracy i raczej nie jest to propozycja na szybki obiad. Postanowiłam zrobić roladki, ale z mięsa mielonego. Wyszło pysznie i nawet domownicy zapomnieli o tradycyjnych kotletach.

Roladki z mięsa mielonegoRoladki z mięsa mielonego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | H.LEITNER
Dorota Gepert

Klasyczne kotlety mielone znamy wszyscy. Są jednym z najbardziej lubianych dań kuchni polskiej. Postanowiłam trochę zmodyfikować przepis i właśnie z mięsa mielonego przygotować nadziewane roladki. Posmakowały całej mojej rodzinie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie robię już zwykłych schabowych w panierce. Zamiast nich stawiam na genialne roladki z niespodzianką

Jakie mięso wybrać na roladki?

Roladki od razu kojarzą się nam ze zrazami. To klasyczne danie, które znane jest od czasów staropolskich. Jednak takie zawijańce można przygotować nie tylko z wołowiny, którą najczęściej wykorzystuje się do zrazów.

Do przygotowania roladek nadaje się również wieprzowina (a szczególnie schab) i sprawdzi się mięso z kurczaka bądź indyka. Pewnym wyzwaniem może być mięso mielone, ale ono także — jak już sprawdziłam — jest dobrą opcją na tego typu zrazy.

Wybierz najświeższe mięso mielone

Masz ochotę wypróbować takie roladki? Pierwszy krok to wybór odpowiedniego mięsa. Najlepiej kupić, na przykład łopatkę wieprzową czy szynkę, a potem zmielić je w domu. Drugi dobry sposób to poproszenie o zmielenie wybranego kawałka mięsa w sklepie. Wtedy mamy pewność, że jest ono świeże. To paczkowane może nas rozczarować. Warto więc przeczytać jego etykietę, bo czasami zawiera konserwanty czy inne niepożądane składniki.

Farsz ma wpływ na smak roladek

Kiedy mamy już mięso, trzeba pomyśleć jaki farsz najlepiej zasmakuje domownikom. Roladki z mięsa mielonego można zrobić w stylu śląskim, czyli z ogórkiem i boczkiem. Sprawdzi się także nadzienie z papryki, pieczarek, suszonych śliwek.

Zrazy z mięsa mielonego najlepiej podać z klasycznymi dodatkami, czyli ziemniakami lub kaszą. Idealnie pasuje do nich też prosta surówka z kapusty i marchewki lub buraczki na ciepło.

Roladki z mięsa mielonego

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 1 jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 2 łyżki musztardy (opcjonalnie),
  • sól, pieprz, papryka do smaku,
  • mąka do obtaczania,
  • olej do smażenia.

Farsz:

  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • ok. 100 g boczku surowego wędzonego,
  • 2 ogórki kiszone.

Sos:

  • szklanka bulionu,
  • kilka suszonych grzybów,
  • kilka liści laurowych,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oregano i tymianek do smaku (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka mąki.

Sposób przygotowania:

  1. Do mięsa mielonego dodaj jajko, kaszę mannę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz musztardę. Wyrabiaj mięso, aż masa będzie elastyczna.
  2. Ogórki, paprykę i boczek pokrój w słupki, zaś cebulę w piórka.
  3. Mięso rozłóż na foli aluminiowej, uformuj z niego prostokąt, a na środku ułóż po kilka kawałków papryki, ogórka, boczku i cebuli. Następnie przy pomocy foli zwiń w roladę.
  4. Roladki obtaczaj w mące i obsmaż na rozgrzanym oleju z każdej strony.
  5. Potem przełóż je do garnka, zalej bulionem i dodaj suszone grzyby. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika.
  6. Dopraw sos do smaku i duś całość przez około 20-30 minut.
  7. Na koniec zagęść sos mąką, rozmieszaną wcześniej z zimną wodą.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥