Oddziel żółtka, zasyp solą. Alternatywa dla parmezanu

Żółtka nadają się do suszenia? Wiele osób będzie pewnie zdziwionych, ale jest to możliwe. Mają wtedy znacznie intensywniejszy smak i aromat, dlatego w tej formie porównywane są nawet do drogiego włoskiego sera. Idealnie podkręcą smak wielu potraw.

Czy wiesz, że żółtka można suszyć?
Czy wiesz, że żółtka można suszyć?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jak wysuszyć żółtko? Choć może wydawać się to skomplikowane, cały proces polega na usunięciu z niego wilgoci, w czym pomaga mieszanka cukru i soli, a potem potrzebne jest długie suszenie w niskiej temperaturze. Tak potraktowane żółtko zmienia konsystencję, staje się gumowate, co umożliwia jego krojenie lub ścieranie na tarce. Bardzo łatwo więc doprawiać nim potrawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze jajka sadzone to przepis na udane śniadanie

Po co suszyć żółtka?

Przede wszystkim chodzi o wydobycie i intensyfikację unikalnego smaku i aromatu. Dlatego suszone żółtko porównuje się do dojrzewającego, twardego sera, takiego jak parmezan. Jest też źródłem smaku umami, znanego jako piąty smak. Określany jest on jako intensywny i wyśmienity.

Choć suszenie żółtek nie jest procesem łatwym, ma swoich zwolenników. Dla miłośników płynnego, kremowego, bogatego w tłuszcz i wyrazistego smaku żółtka to prawdziwa gratka. Suszone żółtko podnosi na wyższy poziom kulinarnych doznań takie dania jak makarony, sałatki, zupy, sosy czy pasty kanapkowe. Możliwości jest mnóstwo, a żeby doprawić potrawę, wystarczy dosłownie odrobina suszonych żółtek. Ich smak i wartości odżywcze są mocno skoncentrowane.

Żółtka można suszyć także w piekarniku
Żółtka można suszyć także w piekarniku © Adobe Stock | ©Reflexpixel

O czym należy pamiętać?

Do suszenia wybierz jak najświeższe jajka ze sprawdzonego źródła. Możesz je przygotować w suszarce do żywności lub w piekarniku. Do wypróbowania są dwa sposoby.

Jak przygotować suszone jajka

Składniki:

  • 10 jajek,
  • 2 kg soli (lub 1 kg soli i 1 kg cukru).

1 sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj dokładnie sól z cukrem, jeśli chcesz go użyć.
  2. Na dnie dużego pojemnika, najlepiej szczelnie zamykanego pokrywką, rozłóż połowę soli lub mieszanki soli z cukrem i za pomocą łyżki zrób 10 wgłębień odpowiadających mniej więcej wielkości żółtek.
  3. Umyj skorupki jajek wodą z delikatnym detergentem, możesz je również sparzyć dodatkowo wrzątkiem.
  4. Oddziel żółtka od białek. Każde żółtko przekładaj od razu do wgłębienia w soli.
  5. Gdy wszystkie żółtka będą w pojemniku, przysyp je delikatnie pozostałą solą. Następnie zamknij szczelnie pojemnik i przełóż go do lodówki na 7-9 dni.
  6. Po upływie tego czasu wyjmij żółtka i każde delikatnie przemyj, usuwając w ten sposób nadmiar soli lub soli i cukru.
  7. Wykładaj żółtka na ręcznik papierowy, a następnie przełóż je do suszarki do żywności, suszenie powinno trwać około 10-20 godzin.
  8. Stopień wysuszenia żółtek należy kontrolować – powinny delikatnie uginać się pod palcem, ale jednocześnie mieć zwartą, zdecydowanie stałą konsystencję.

2 sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek i umieść żółtka w misce.
  2. Delikatnie ubij żółtka widelcem, aż powstanie jednolita masa.
  3. Ubite żółtka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 50 stopni Celsjusza i susz żółtka przez około 3 godziny, powinny być twarde i suche.
  5. Na koniec dokładnie wystudź wysuszoną masę. Potem zmiel ją na proszek w blenderze czy młynku do kawy.

Pamiętaj!

Suszone żółtka przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku, tak żeby były zabezpieczone przed wilgocią.

Wybrane dla Ciebie